Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

10 Mai 2014 – Ziua Mondială a Comerțului Echitabil

0

„Fair Trade People”, tema pentru celebrarea ediției din 2014 

În data de 10 mai 2014 se celebrează la nivel internațional Comerțul Echitabil. Ziua Comerțului Echitabil se sărbătorește în toată lumea, fiind coordonată de Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (WFTO). Din Insulele Pacificului până în Munții Anzi, din Palestina în Bangladesh, din Mongolia în Kenya se organizează seminarii, banchete, târguri, concerte și spectacole pentru promovarea Comerțului Echitabil.

Am inițiat Ziua Internațională a Comerțului Echitabil în Japonia în anul 1999, ca o zi pentru a celebra diversitatea, sustenabilitatea și exemplele incredibile de asigurare a justiției sociale prin comerț. Comerțul Echitabil este o puternică mișcare ce prezintă exemple concrete de dezvoltare socială.

Safia Minney, inițiatoarea Zilei Mondiale a Comerțului Echitabil.

Producătorii din Comerțul Echitabil și consumatorii care aleg aceste produse stau la baza mișcării de Comerț Echitabil, care a devenit una din principalele mișcări internaționale care promovează justiția socială. Mișcarea de Comerț Echitabil se bazează pe un sistem transparent ce susține persoanele marginalizate economic, prețuri echitabile, condiții bune de muncă și parteneriate comerciale de lungă durată.

fairtradePrin cumpărarea de produse provenite din Comerțul Echitabil, consumatorii contribuie la construirea unor oportunități economice pentru micii producători din țările în curs de dezvoltare. Gama de produse comercializate este foarte diversificată, dintre cele mai cunoscute produse se numără cafea, ceai, cacao, zahăr, fructe ș.a.

Mișcarea de Comerț Echitabil se bazează pe o rețea internațională compusă din peste 1000 de orașe, școli și universități Fair Trade, care pune presiune asupra guvernelor și a marilor afaceri să-și îmbunătățească practicile comerciale.

Ziua Mondială a Comerțului Echitabil se sărbătorește pentru al șaselea an consecutiv și la Timișoara. Cu această ocazie, Asociația CRIES va organiza mai multe evenimente pentru promovarea Fair Trade: prezentarea Campaniei europene Votează pentru Comerț Echitabil (08 mai, ora 18, Aethernativ Café, un atelier cu studenții de la Facultatea de Științe Politice, degustare de cafea și ceai din Comerțul Echitabil, dezbateri și vizionare de film (10 mai, Aethernativ). Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe pagina www.cries.ro.

“Mișcarea de Comerț Echitabil poate fi o sursă de inspirație pentruRomânia, evidențiind posibilitatea de a dezvolta cu succes o mișcare cetățenească ce sprijină micii producători marginalizați în comerțul internațional. Considerăm totodată că mișcarea de Comerț Echitabil poate reprezenta un sprijin important pentru promovarea economiei solidare în România, bazată pe dezvoltarea unor practici de consum etic și a solidarității cu micii producători locali excluși de pe piață. Comerțul Echitabil (Fair Trade) și Economia Socială și Solidară contribuie împreună la dezvoltarea justiției sociale și combaterea surselor economice ale sărăciei, la nivel global și local.”

Mihaela Vețan, preșdinte Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.