Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

1.600 de tineri din 4 tari europene vor participa la proiectul NEETs in Entrepreneurship

0

1.600 de tineri din 4 țări europene vor participa la proiectul NEETs in Entrepreneurship

  • 600 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani care nu sunt la școală, nu urmează o formă de pregătire și nici nu muncesc (NEET) vor participa la proiect în perioada 2018-2021;
  • 500 de tineri NEET își vor găsi locuri de muncă, 400 vor participa la incubatorul de afaceri, iar 40 de companii noi vor fi deschise de aceștia;
  • proiectul este implementat în 4 țări europene: România, Bulgaria, Italia, și Spania, cu susținerea experților din Norvegia si Belgia, fiind finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin EEA and Norway Grants.

NEETs reprezintă o categorie socială sensibilă, a tinerilor vulnerabili, cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, care nu sunt la școală, nu sunt înscriși nici la o altă formă de pregătire și nici nu muncesc. Pentru a le facilita integrarea pe piața muncii, a fost lansat proiectul european NEETs in Entrepreneurship (Tineri NEET în Antreprenoriat), de către organizații Junior Achievement din 6 țări și organizația Lyk-Z, beneficiind de finanțare prin EEA and Norway Grants.

În perioada 2018-2021, 1.600 de tineri NEET din Bulgaria, Italia, România și Spania vor beneficia de instruire și suport pentru a deprinde abilitățile necesare pentru a se angaja și pentru a își deschide propria afacere. Pe lângă aceștia, proiectul își propune să prevină alți 1.000 de tineri înscriși la o școală din învățământul vocațional și tehnic să aparțină grupului NEET, oferindu-le training și consiliere.

Beneficiarii proiectului vor participa la activități susținute în unul dintre cele 4 hub-uri din fiecare țară dintre cele care implementează NEETs in Entrepreneurship. Pe parcursul celor 3 ani, cel puțin 500 de tineri NEET vor avea acces la activități pentru inserția profesională, 400 vor participa la activități de bază pentru incubarea afacerilor, iar 40 își vor deschide propriile afaceri.

Beneficiind de expertiza Junior Achievement în realizarea și administrarea conținutului educațional, tinerii NEET vor putea participa la un curs blended learning despre carieră și antreprenoriat, prin intermediul unor sesiuni interactive, întâlniri de lucru și module e-learning. Astfel, aceștia vor avea ocazia să acceseze conținutul educațional al proiectului într-o modalitate ușor de utilizat pentru ei, indiferent de locație sau disponibilitatea acestora la un anumit moment din zi. Toate acestea au scopul de a îi ajuta să găsească un loc de muncă fie la o companie, fie să își deschidă propria inițiativă antreprenorială.

„Tinerii NEET care stau acasă nu se pot bucura de oportunitățile vârstei lor. Valorificând experiența Junior Achievement de 100 de ani în oferirea de programe educaționale, proiectul are obiectivul nobil de a ajuta această categorie vulnerabilă să își găsească un loc în societate. Fenomenul NEET este unul real în întreaga Europă. Tocmai din acest motiv, expertiza consolidată a partenerilor proiectului din 6 țări europene va fi valorificată pentru a ajuta aceste persoane să își dobândească succesul economic.”, a declarat Alice Duțu, JA România.

Prin activitățile sale, proiectul își propune și să creeze parteneriate între instituții, hub-uri pentru afaceri, școli și agenții economici din piața muncii națională și cea europeană. În acest fel, tinerii vor beneficia de o inserție profesională mai ușoară și vor avea o atitudine antreprenorială atunci când aleg o opțiune profesională.

Partenerii proiectului s-au întâlnit cu ocazia lansării proiectului, la București, la prima întâlnire transnațională din cadrul proiectului. Proiectul NEETs in Entrepreneurship este administrat și implementat în țară de Junior Achievement România.

NEETs in Entrepreneurship este finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment. 

Despre JA România

Junior Achievement (JA) România este o organizație non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaționale JA de educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate și viață activă și dezvoltarea abilităților pentru viață. 40 de țări din Europa și 100+ de țări din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea sunt urmate de peste 250.000 de elevi din 1.800 de școli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale și cu susținerea financiară a comunității de afaceri.

Mai multe informații puteți găsi pe site-ul www.jaromania.org și pe pagina de Facebook www.facebook.com/JuniorAchievementRO.

Despre EEA and Norway Grants

EEA and Norway Grants reprezintă contribuția Islandei, Liechtenstein și a Norvegiei pentru o Europă mai verde, mai competitivă și incluizivă.

Acestea au două obiective majore: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și întărirea relațiilor bilaterale dintre tările finanțatoare și cele 15 țări membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală, Sudică și Baltică. Cele trei țări finanțatoare lucrează alături de Uniunea Europeană prin Acordul asupra Spațiului Economic European (European Economic Area  – EEA). Finanțatorii au oferit 3,3 miliarde de euro prin scheme de acordate de granturi consecutive în perioada 1994-2014. Pentru perioada 2014-2021 suma oferită de EEA and Norway Grants este de 2,8 miliarde de euro.

 

Despre autor

avatar

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate anual de peste 200.000 de elevi din 1.400 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. Mai multe informatii pe www.jaromania.org.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.