Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

1 250 de elevi de la clasele pregătitoare şi întâi şi 1000 de elevi de liceu învaţă ce înseamnă să fii un consumator chibzuit

0

Raiffeisen Bank şi Junior Achievement susţin în acest an şcolar dezvoltarea competenţelor financiare ale elevilor prin două programe educaţionale pentru ciclul primar (programul „Noi înşine”) şi liceal („ABCdar bancar”). 77 de cadre didactice şi 50 de consultanţi Raiffeisen Bank derulează la clasă activităţile din cele două programe.

 

Iniţiativa unui program de educaţie financiară adaptat grupei de vârstă 6-7 ani vine în contextul raportului Comisiei Europene, potrivit căruia România face parte din statele care nu asigură prin programa naţională pentru ciclul primar dezvoltarea competenţelor transversale precum spiritul civic, spiritul antreprenorial, competenţe IT şi de administrare a resurselor financiare.

Programul educaţional „Noi înşine” se adresează clasei pregătitoare şi clasei întâi. Această versiune pilot a programului conţine şi o serie de activităţi auxiliare prin care elevii câştigă puncte la parcurgerea corectă a fiecărei activităţi şi intră în „Clubul copiilor harnici şi chibzuiţi”.

Programul se derulează în 24 şcoli din 10 oraşe: Bucureşti, Alexandria, Braşov, Călăraşi, Cluj Napoca, Constanţa, Focşani, Galaţi, Ploieşti, Timişoara.

„Schimbările au fost în primul rând observate de părinți. Aceștia au spus că într-adevăr copiii au devenit ceva mai chibzuiți. Personal am fost impresionată de răspunsurile lor din cadrul lecțiilor. De exemplu, la întrebarea „Ce ați face dacă ați avea salariu?” niciun elev nu a răspuns că și-ar cumpăra dulciuri sau jucării, ci că ar cumpăra mâncare, haine, ar plăti facturile și chiria și i-ar ajuta pe cei săraci. Menționez că nu li s-a sugerat niciun răspuns și majoritatea au 7 ani, adică sunt destul de mici. Evident se observă o responsabilizare.”, a declarat Petrache Gabriela Nicoleta, învățătoare la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 22 Dimitrie Cantemir din Galați.

 

logo Junior Achievement Young Enterprise

Colaborarea dintre Raiffeisen Bank şi Junior Achievement a început în anul şcolar 2010-2011, prin programul educaţional „ABCdar Bancar. Programul se adresează tinerilor din grupa de vârstă 15 – 19 ani şi facilitează înţelegerea unor concepte şi mecanisme de folosire a bugetului de venituri şi cheltuieli, economii, investiţii, carduri şi modalităţi de plată moderne, utilizarea creditului, asigurări şi opţiuni oferite de acestea, prin intermediul unor activităţi de tipul learning by doing desfăşurate în şcoală.

 

Prin programele educaţionale pe care le susţinem ne dorim ca tot mai mulţi tineri din România să-şi însuşească cunoştinţele de bază în materie de finanţe personale. Programul ABCdar Bancar este deja la a treia ediţie şi a ajuns la peste 2600 elevi din 76 de licee, din 63 localităţi. Aceste cunoştinţe le sunt extrem de utile pentru o viaţă activă şi independentă financiar, mai ales când ele sunt dezvoltate de la vârste cât mai fragede. Prin urmare, începând cu acest an şcolar, unul din programele educaţionale, şi anume ‘Noi Înşine’, se adresează elevilor din clasele pregatitoare şi întâi. Pentru acest curs am pregătit diverse activităţi practice şi distractive prin care elevii dezvoltă competenţe transversale, care îi ajută să fie mai pregătiţi şi să reuşească atât la şcoală, cât şi în afara ei” – Corina Vasile, Director Comunicare şi Relaţii Publice, Raiffeisen Bank.

 

Lista instituţiilor de învăţământ participante în programul „Noi înşine”

ŞCOALA GENERALĂ NR. 7  – ALEXANDRIA

ŞCOALA GENERALĂ NR. 5 – BRAŞOV

ŞCOALA GIMNAZIALĂ I H RĂDULESCU – bUCUREŞTI

ŞCOALA GIMNAZIALĂ MARIA ROSETTI – BUCUREŞTI

ŞCOALA GIMNAZIALĂ PIA BRATIANU – BUCUREŞTI

ŞCOALA GIMNAZIALĂ VASILE ALECSANDRI – BUCUREŞTI

ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 150, SFâNTUL ELEFTERIE – BUCUREŞTI

COLEGIUL ECONOMIC – CĂLĂRAŞI

ŞCOALA GIMNAZIALĂ NICOLAE TITULESCU – CĂLĂRAŞI

ŞCOALA GIMNAZIALĂ CONSTANTIN BRÂNCOVEANU – CĂLĂRAŞI

LICEUL TEORETIC NICOLAE BĂLCESCU – CLUJ NAPOCA

TRANSYLVANIA COLLEGE – CLUJ NAPOCA

ŞCOALA ANGHEL SALIGNY – CONSTANŢA

ŞCOALA GIMNAZIALĂ MIHAI VITEAZUL – CONSTANŢA

ŞCOALA GIMNAZIALĂ NICOLAE TONITZA – CONSTANŢA

ŞCOALA GIMNAZIALĂ REMUS OPREAN – CONSTANŢA

ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 3 – FOCŞANI

ŞCOALA GIMNAZIALĂ ANGHEL SALIGNY – FOCŞANI

ŞCOALA GIMNAZIALA DIMITRIE CANTEMIR – GALAŢI

ŞCOALA GIMNAZIALĂ ION CREANGĂ – GALAŢI

ŞCOALA GIMNAZIALA SFÂNTA ANA – GALAŢI

ŞCOALA GIMNAZIALA NICOLAE IORGA – PLOIEŞTI

COLEGIUL NAŢIONAL BANAŢEAN – TIMIŞOARA

LICEUL TEORETIC NIKOLAUS LENAU – TIMIŞOARA

 

Lista instituţiilor de învăţământ participante în programul „ABCdar bancar”

COLEGIUL ECONOMIC DIONISIE POP MARTIAN – Alba Iulia

LICEUL TEHNOLOGIC MIHAI VITEAZUL – PiteŞti

COLEGIUL TEHNIC LETEA – Bacău

COLEGIUL TEHNIC INFOEL – BistriŢa

COLEGIUL TEHNIC GHEORGHE ASACHI – BotoŞani

GRUP SCOLAR VICTOR JINGA – Săcele

COLEGIUL NATIONAL GHEORGHE LAZAR – BucureŞti

COLEGIUL TEHNIC DE ARHITECTURă ŞI LUCRăRI PUBLICE I.N. SOCOLESCU – BucureSti

GRUP SCOLAR ECONOMIC ADMINISTRATIV MIRCEA VULCăNESCU – BucureŞti

LICEUL ECONOMIC COSTIN C KIRITESCU- BucureŞti

ŞCOALA SUPERIOARă COMERCIALă NICOLAE KRETZULESCU –BucureŞti

LICEUL TEORETIC TUDOR ARGHEZI – Craiova

COLEGIUL DE INDUSTRIE ALIMENTARă ELENA DOAMNA – GalaŢi

COLEGIUL ECONOMIC VIRGIL MADGEARU – GalaŢi

COLEGIUL COMERCIAL VIRGIL MADGEARU – Târgu-Jiu

COLEGIUL TEHNIC MATEI CORVIN – Hunedoara

LICEUL PEDAGOGIC MATEI BASARAB -Slobozia

COLEGIUL TEHNIC DE ELECTRONICă ŞI TELECOMUNICAŢII – IaŞi

COLEGIUL ECONOMIC DIMITRIE CANTEMIR – Suceava

LICEUL TEORETIC IRIS – TimiŞoara

COLEGIUL ECONOMIC -Râmnicu Valcea

GRUP SCOLAR INDUSTRIAL „ION MINCU” – Vaslui

LICEUL TEORETIC EMIL RACOVIŢă – Vaslui

GRUP ŞCOLAR INDUSTRIAL GHEORGHE DUCA – ConstanŢa

GRUP ŞCOLAR BARBU STIRBEY – Buftea

 

 

Raiffeisen Bank România

Raiffeisen Bank Romania este o banca universala de top, care ofera o gama completa de produse si servicii financiare clientilor persoane fizice, IMM-uri sau corporatii. Baza de clienti a Raiffeisen Bank a ramas constanta in 2012, la aproximativ 2 milioane de persoane fizice, 100.000 IMM-uri si 7.500 de companii. La sfarsitul anului 2012, reteaua Raiffeisen Bank numara 525 de unitati, o retea de peste 1.100 de ATM-uri si aproximativ 11.000 de EPOS-uri. Pentru detalii, accesaţi www.raiffeisen.ro

Junior Achievement România este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială. În România, programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste 153.000 de elevi din 1.000 de instituţii de învăţământ şi se desfăşoară local în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale, cu instituţiile de învăţământ şi sunt susţinute financiar de către comunitatea de afaceri. Pentru detalii, accesaţi www.jaromania.org.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.