Anticoronavirus - exemple de implicare social─â ╚Öi solu╚Ťii pentru gestionarea pandemiei

­čôú Deja 28 de ONG-uri adun─â dona╚Ťii pentru combaterea efectelor COVID19 prin platforma RoHelp.ro ­čĺî

0

Deja 28┬áde ONG-uri adun─â dona╚Ťii pentru combaterea efectelor COVID19 prin platforma RoHelp.ro, dezvoltat─â gratuit de voluntarii Code for Romania Task Force

Travers─âm probabil cea mai mare criz─â a vie╚Ťilor noastre, o criz─â ├«n care suntem cu to╚Ťii vulnerabili, indiferent de geografie sau context social, o criz─â cu ale c─ârei efecte ne vom lupta multe luni de acum ├«nainte. Din fericire, sectorul ONG este ├«n prima linie a luptei pentru ameliorarea efectelor epidemiei; de la acoperirea lipsurilor din sistemul sanitar, p├ón─â la crearea sau suplimentarea capacit─â╚Ťii de r─âspuns a institu╚Ťiilor publice ╚Öi la sprijinul oferit celor vulnerabili ├«n aceast─â perioada, ONG-urile mici ╚Öi mari din Rom├ónia au fost vitale ├«n a ne proteja pe fiecare dintre noi.

├Än ciuda sprijinului consistent din partea mediului de afaceri, eforturile ONG-urilor de care depindem acum noi to╚Ťi pot continua ├«n lunile care urmeaz─â ╚Öi pot deveni sustenabile doar prin contribu╚Ťia noastr─â, individual─â.

Code for Romania, prin implicarea comunit─â╚Ťii sale de voluntari, a dezvoltat┬áRoHelp.ro, o platform─â digital─â complet─â pusa la dispozitia ONG-urile implicate activ ├«n limitarea efectelor epidemiei de Covid-19 pentru a colecta resursele de care acestea au mare nevoie. Prin integrarea ├«n platform─â a procesatorului de pl─â╚Ťi online Netopia, RoHelp.ro ajut─â organiza╚Ťiile eligibile ├«nscrise s─â colecteze ├«n mod direct, f─âr─â al╚Ťi intermediari sau costuri ascunse, resursele financiare de care au nevoie. La aceast─â facilitate unic─â se adaug─â posibilitatea de a solicita ╚Öi primi resurse materiale ╚Öi de voluntari direct prin platforma┬áRoHelp.ro. Nevoile tuturor organiza╚Ťiilor prezente ├«n platform─â pot fi vizualizate ├«n func╚Ťie de urgen╚Ť─â ╚Öi loca╚Ťia geografic─â.

Platforma┬áRoHelp.ro┬áeste construit─â cu sprijinul ╚Öi ajutorul Romanian American Foundation, ING Bank ╚Öi al Funda╚Ťiei Vodafone Rom├ónia ├«n parteneriat cu Guvernul Rom├óniei prin Autoritatea pentru Digitalizarea Rom├óniei, Departamentul pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â ╚Öi Federatia Funda╚Ťiilor Comunitare din Rom├ónia ╚Öi este deschis─â tuturor asocia╚Ťiilor ╚Öi funda╚Ťiilor legal constituite ├«n Rom├ónia care deruleaz─â activit─â╚Ťi pentru ameliorarea crizei generate de epidemia COVID-19 si nu nu realizeaz─â activit─â╚Ťi ╚Öi nu realizeaz─â activit─â╚Ťi ╚Öi nu sus╚Ťine cauze de natur─â politic─â sau care discrimineaz─â pe considerente legate de etnie, ras─â, sex, orientare sexual─â, religie, capacit─â╚Ťi fizice sau psihice sau de apartenen╚Ťa la una sau mai multe categorii sociale sau economice, iar membrii conducerii organiza╚Ťiei nu sunt implica╚Ťi politic.

Pentru a ne asigura c─â dona╚Ťia fiec─âruia dintre noi ajunge ╚Öi este folosit─â pentru scopul pentru care a fost cerut─â,┬áCode for Romania┬á├«n parteneriat cu Federa╚Ťia Funda╚Ťiilor Comunitare din Rom├ónia a dezvoltat un regulament clar ╚Öi un sistem de validare ╚Öi raportare transparent care pot fi consultate la┬áaici. Tot al─âturi de partenerii no╚Ötri ne vom asigura c─â platforma este administrat─â ├«n beneficiul societ─â╚Ťii.

ÔÇťNu va exista o distribu╚Ťie uniform─â de resurseÔÇŁ este a 19 problem─â identificat─â ├«n cercetarea┬áCivic Labs Anul 1 2019-2020┬á├«n domeniul Preg─âtirii ╚Öi Managementului unei Situa╚Ťii de Criza Ap─ârute ca Urmare a unui Seism Major, un program al Code for Romania. Pe scurt, plec├ónd de la analiza situa╚Ťiei din Mexic sau Italia care au trecut prin situa╚Ťii de gestionare de cutremure majore recent (2017 respectiv 2016), am constatat ca orice efort de str├óngere de fonduri dup─â sau ├«n timpul unui dezastru este ├«nso╚Ťit de multiple riscuri, incluz├ónd apari╚Ťia unor organiza╚Ťii-fantom─â sau concentrarea ajutorului doar ├«n anumite zone de interven╚Ťie, tematice sau geografice, ├«n func╚Ťie de capacitatea de comunicare a organiza╚Ťiilor care activeaz─â ├«n respectivul domeniu. ├Än cadrul Code for Romania Task Force am folosit rezultatele cercet─ârii din programul Civic Labs cu privire la situa╚Ťiile de urgen╚Ť─â, am adaptat ╚Öi am dezvoltat ├«n timp record platforma RoHelp.ro, plec├ónd de la prototipul solu╚Ťiei┬áAid Management Hub.ÔÇŁ┬á┬áOlivia Vereha, co-fondator Code for Romania ╚Öi Program Lead Civic Labs.

ÔÇťFedera╚Ťia Funda╚Ťiile Comunitare din Rom├ónia se al─âtur─â eforturilor Code for Romania ╚Öi ale Departamentului Situa╚Ťiilor de Urgen╚Ť─â ├«n construc╚Ťia platformei RoHelp.ro care s─â faciliteze leg─âtura dintre inimo╚Öii donatori, individuali ╚Öi corporate, ╚Öi nevoile comunit─â╚Ťilor locale fie c─â vorbim de spitalele jude╚Ťene ╚Öi or─â╚Öene╚Öti sau de persoanele vulnerabile. Mobilizarea re╚Ťelei binelui este esen╚Ťial─â ├«n aceast─â ├«ncercare, iar noi ╚Ötim de ani de zile c├ót de important─â este activitatea organiza╚Ťiilor neguvernamentale pentru acoperirea nevoilor de la firul ierbii.ÔÇŁ┬áLuiza Zamora, Coordonator Fondul ╚śtiin╚Ťescu, Federa╚Ťia Funda╚Ťiilor Comunitare din Rom├ónia

ONG-uri care sunt deja prezente în  platforma RoHelp.ro în momentul lansării, listate alfabetic

Asociatia Beard Brothers, Asocia╚Ťia Pe Stop, Asociatia Zi de bine, Crucea Ro╚Öie Rom├ónia, D─âruie╚Öte Aripi, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Federatia Tinerilor din Bacau, Funda╚Ťia Comunitar─â Alba, Fundatia Comunitara Bacau, Fundatia Comunitara Banatul Montan, Fundatia Comunitara Brasov, Funda╚Ťia Comunitar─â Bucure╚Öti, Funda╚Ťia Comunitar─â Cluj, Funda╚Ťia Comunitar─â D├ómbovi╚Ťa, Fundatia Comunitara din Odorheiu Secuiesc, Fundatia Comunitara Galati, Funda╚Ťia Comunitar─â Ia╚Öi, Funda╚Ťia Comunitar─â Mure╚Ö, Fundatia Comunitar─â Oradea, Funda╚Ťia Comunitar─â Prahova, Fundatia Comunitara Tara Fagarasului, Funda╚Ťia Comunitar─â Timi╚Öoara, Fundatia Comunitara Valcea, Fundatia de Sprijin Comunitar, Funda╚Ťia Regal─â Margareta a Rom├óniei, Radautiul Civic, Salva╚Ťi Copiii, Societatea Studentilor in Medicina Bucuresti

Parteneri media proiect RoHelp.ro: Europa FM, PressOne.ro, IQads, SMARK, dexonline.ro

Celelalte solu╚Ťii digitale din ecosistemul dezvoltat de Code for Romania Task Force ├«n parteneriat cu Guvernul Rom├óniei prin Agen╚Ťia de Digitalizare a Rom├óniei sunt:

  1. StiriOficiale.ro este platforma de comunicare oficială a Guvernului României pentru tot ceea ce înseamnă COVID-19;

  2. CeTrebuieSaFac.ro┬áeste aplica╚Ťia prin care evaluezi corect ╚Öi rapid deciziile pe care trebuie s─â le iei ca urmare a efectelor cauzate de COVID-19 ├«n Rom├ónia, direct din surse oficiale;

  3. DateLaZi.ro┬áeste locul unde afli dimensiunea corect─â a efectelor cauzate de COVID-19 ├«n Rom├ónia, direct din surse oficiale, diminu├ónd panica ╚Öi dezinformarea prin stimularea transparen╚Ťei;

  4. StamAcasa.ro, este o solu╚Ťie digital─â cu ajutorul c─âreia reducem suprasolicitarea numerelor de urgen╚Ť─â, colect─âm rapid informa╚Ťii de la o popula╚Ťie foarte mare ╚Öi facilit─âm astfel o evaluare constant─â a situa╚Ťiei, oferind sprijin ├«n managementul cazurilor pentru autorit─â╚Ťi;

  • DiasporaHub.ro┬ávine ├«n sprijinul tuturor cet─â╚Ťenilor rom├óni din afara Rom├óniei ╚Öi a asocia╚Ťiilor ╚Öi grupurilor de sprijin de peste hotare ├«n situa╚Ťii de urgen╚Ť─â precum cea provocat─â de epidemia COVID-19 cu care ne confrunt─âm chiar acum. Cu ajutorul unui chestionar simplu de c├óteva ├«ntreb─âri, orice rom├ón care are nevoie de ajutor sau de informa╚Ťii va fi ghidat u╚Öor c─âtre cei care ├«i pot oferi sprijin, fie c─â vorbim despre livrarea unor cump─âr─âturi, traduceri, informa╚Ťii utile ├«n aceast─â perioad─â etc.

Credem în sustenabilitate

├Än fiecare zi, sute dintre prietenii ╚Öi colegii t─âi lucreaz─â pentru a construi instrumente digitale utile pentru a ne face via╚Ťa mai u╚Öoar─â ╚Öi pentru a aduce Rom├ónia mai aproape de progresul tehnologic.┬áFiecare dona╚Ťie recurent─â ne ajut─â s─â construim solu╚Ťii din ce ├«n ce mai repede.

Donează 10 dolari recurent aici.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informa╚Ťie ╚Öi educa╚Ťie pozitiv─â, Rom├óniaPozitiv─â.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre Rom├ónia de la peste 30 de autori ╚Öi colaboratori ├«nc─â din 2006. Sus╚Ťinem ╚Öi programe educa╚Ťionale ├«n diverse tematici ╚Öi am lucrat cu aproape 10 000 de participan╚Ťi ├«n ultimii 20 de ani. La acest cont de autor public─âm articole, comunicate de pres─â, opinii ╚Öi imagini pe care le primim de la colaboratori ╚Öi parteneri, dar select─âm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim s─â promov─âm pe platforma noastr─â. De Bine despre Rom├ónia.

Comenteaz─â

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.