„Speranţe, la vânzare”, cercetarea calitativă evidenţiază factorii care cresc riscul de trafic de persoane

0

CPE lansează studiul „Speranţe, la vânzare” Cercetarea calitativă evidenţiază factorii care cresc riscul de trafic de persoane

CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate lansează „Speranţe, la vânzare”, o cercetare calitativă privind traficul de persoane în vederea exploatării sexuale în România şi Italia, în perioada 2007-2011. Analiza face parte din proiectul ”AnimaNova – Integrare pe piaţa muncii pentru persoanele traficate”, proiect finanţat din Fondul Social European, prin POSDRU şi implementat de către CPE în parteneriat cu 5 organizaţii din Italia si cu Federaţia Filantropia.

Scopul raportului este acela de a dobândi o mai bună înțelegere a dinamicii și a caracteristicilor fenomenului de trafic de persoane în România, în general, și a traficului în vederea exploatării sexuale, în special, în perioada post-aderare la Uniunea Europeană.

„Cercetarea oferă informații despre factorii de vulnerabilitate care cresc riscul de trafic. În multe dintre cazurile la care am avut acces, a fost vorba, dincolo de lipsa oportunităților economice, de existența unor familii disfuncționale. În aceste familii, abuzul și violența împotriva femeilor și a copiilor, lipsa de afectivitate și de îngrijire fizică și emoțională s-au ”normalizat”, au devenit parte firească din viață. Însă acestea au consecințe negative foarte puternice la nivelul adolescentelor și tinerelor cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, grupul cel mai afectat de exploatare sexuală în prezent”, a declarat Livia Aninoşanu, Directoare de Programe a CPE.

Statistici privind victimele traficului în România

Conform Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, rezultatele Analizei privind situaţia victimelor identificate în primul semestru din 2011 arată că:

  • fenomenul este în creştere, numărul victimelor identificate fiind cu 29% mai mare faţă de cel al victimelor identificate în  2010, raportat la aceeaşi perioadă;
  • jumatate dintre victimele exploatate sexual au fost minore;
  • victimele cu vârsta între 14-25 ani sunt predominant femei exploatate sexual, iar cele cu vârsta între 25-40 ani sunt predominant bărbaţi exploataţi prin muncă;
  • 34% din totalul victimelor identificate au fost exploatate intern, în România; principalele ţări de destinaţie pentru traficul extern au fost Spania, Germania, Italia, Cehia şi Grecia;
  • recrutarea s-a produs în special prin relaţie directă cu traficanţii, aceştia fiind parte a reţelei specifice de “suport” a victimelor, respectiv cunoştinte, prieteni, vecini, rude;
  • principalele modalităţi de constrângere au fost: abuzul emotional (24% cazuri), abuzul fizic (23% cazuri) şi abuzul sexual (19% cazuri).

 

„O simplă privire asupra datelor statistice evidenţiază că persoanele de gen feminin sunt constant mai numeroase ca victime identificate ale traficului, iar principala formă de exploatare este cea sexuală. De asemenea, traficul intern ia amploare, victimele identificate fiind preponderent de gen feminin şi exploatate sexual. Foarte îngrijorător este faptul că, în primul semestru al anului 2011, jumătate dintre victimele exploatate sexual au fost minore, o noutate faţă de anul precedent”, a declarat Louis Ulrich, sociolog în cadrul CPE.

În urma interviurilor cu respondenţii, a reieșit că intrarea în capcana traficanților se petrece ca rezultat al unor factori multipli – sociali, familiali sau de context. Contextul familial disfuncțional (violența fizică și verbală, inclusiv abuzuri sexuale, indiferenţa faţă de victima potenţială) poate conduce la dezvoltarea afecțiunii victimei față de traficantul perceput în mod greșit drept prieten (cel care manipulează, răspunzând la nevoile imediate de iubire şi protecție a potenţialei victime). Motivația economică, dorința de a-și ajuta familia și dificultatea de împlinire a aspirațiilor individuale sunt, de asemenea, factori importanţi în creșterea vulnerabilității la trafic.

Colectarea datelor a avut loc în perioada mai – noiembrie 2011. În cadrul cercetării, au fost intervievaţi reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale şi ai organizațiilor neguvernamentale cu expertiză în domeniu (45 de interviuri realizate în România şi 55 de interviuri realizate în Italia), precum şi persoane traficate în scopul exploatării sexuale, beneficiare ale unor programe de protecţie socială (17 interviuri în România şi 9 interviuri în Italia).

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează