STUDIU Career Shift: Românii nu mai vor să meargă la birou, chiar și pentru o sumă mai mare de bani

0

Românii nu sunt dispuși să renunțe la timpul liber sau la posibilitatea de a lucra remote, chiar și pentru un loc de muncă mai bine plătit. 

77 % dintre ei vor să-și schimbe jobul în următoarele 12 luni. Majoritatea (72, 7%) ar pleca de la actualul loc de muncă la un altul plătit la fel, dar cu posibilitatea de a lucra remote. Acestea sunt rezultatele unui studiu condus de Career Shift

Aceste informații ne arată că și România este aliniată trendului internațional denumit Marea Reașezare (The Great Reshuffle), care indică faptul că demisionările masive din ultima perioadă vor avea în același timp un număr similar de reangajări. În același timp, valorile oamenilor s-au schimbat. Ei pun mult mai mult accent pe echilibrul dintre viața personală și job, dar și pe flexibilitate locului de unde pot munci.

Studiul a fost realizat în urma programulul Career Refresh, organizat de Career Shift. Career Refresh a fost avut loc în perioada 9-12, online, gratuit, pentru oamenii care și-au dorit să-și clarifice care este direcția profesională spre care vor să se îndrepte. Career Refresh a susținut intenția oamenilor de a-și schimba jobul, în contextul în care asistăm, pe plan mondial, la un trend de renunțare în masă la locul de muncă – Marea Demisionare (The Great Resignation), după perioada pandemiei.

Din cei aproape 200 de oameni care au participat la chestionar, 58,5% vor să plece de la actualul loc de muncă pentru că vor să evolueze; 56,8% își doresc un job cu mai mult sens, iar 47,2% nu se simt motivați la locul de muncă actual; 32% s-au simțit foarte stresați la locul de muncă în ultimele 6 luni, iar 69,3% nu au o direcție clară de schimbare a jobului, pentru că nu știu exact ce vor sau cum ar putea ajunge acolo unde visează. 

Am avut 1300 de înscriși în Career Refresh și mulți dintre ei s-au conectat profund cu noi. Concluziile noastre sunt că este o mare nevoie de a face lucrurile diferit în ceea ce privește munca. De aceea am și făcut www.careershift.ro, ca să existe un loc cu resurse „altfel” pentru carieră. Credem că viitorul aparține oamenilor care își iau conștient frâiele vieții profesionale în mâini și care fac lucrurile cu independență, autonomie și motivație intrinsecă. 

Provocările pe care oamenii care au participat la program sunt diverse: de la frică de eșec, la sindromul impostorului sau „golden cage syndrome”, până la lipsa unei bune planificări financiare sau o introspecție pe abilități și competențe. Simplificând, cred că o parte dintre oameni nu știu ce li s-ar potrivi, alții nu se cunosc îndeajuns, alții nu își mai permit să viseze și alții, deși cunosc toate aceste detalii nu știu cum să le scoată în evidentă și să își facă un plan bine structurat. De aceea, noi nu credem într-un CV făcut pe fugă, ci într-un proces integrat, cu mai multe etape.” (Mihai Zânt, co-fondator Career Shift)

Din studiu mai reiese faptul că 72, 7% dintre oameni ar pleca de la actualul loc de muncă la un altul plătit la fel, dar cu posibilitatea de a lucra de acasă. Asta scoate în evidență faptul că în pandemie, oamenii au înțeles că pot fi eficienți și muncind din alte locuri decât de la birou. Beneficiile pentru care ar pleca la un alt loc de muncă sunt: un mediu de lucru mai plăcut, posibilitatea de a lucra de oriunde, precum și mai mult timp liber. Dintre cei intervievați, 67,6% simt că le lipsește curajul, ca să facă pasul spre o schimbare în carieră, 61,9% spun că le lipsește claritatea, iar 43,8% – siguranța financiară.

În actualul context economic aceste intenții sunt cu atât mai îngrijorătoare. Arată un nivel crescut de oboseală cronică, stres și instabilitate. În același timp specialiștii susțin că investiția în propria carieră și în propriul nivel de competență este cea mai bună privind nivelul curent al inflației” (Mihai ZÂNT co-fondator Career Shift)

Informații:

Career Shift susține procese complete de schimbare a carierei, care îmbină mulți ani de experiență în coaching și training a unei echipe de profesioniști (traineri cu background științific, de business, HR, consultanță și coaching în Europa). Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul www.careershift.ro. 

Despre fondatori: 

MIHAI ZÂNT (www.mihaizant.com) este Executive Coach, Trainer și Partener Co-fondator în Career Shift.ro și HUMANISTIC. Are o experiență de peste 10 ani în conducerea echipelor și a comunităților, și-a concentrat activitatea pentru a creea organizații care învață. Acum, el construiește experiențe de învățare pentru corporații utilizând sisteme de practică integrate cu focus pe #Self #Leadership și #Future #Skills. A condus un program de finanțare Diaspora Start-up, este Business Mentor și Coach în cadrul Entrepreneurship Academy, Startarium și Future Makers. De asemenea, el este Coach pentru programul de Executive MBA al ESCP Europe din Paris.

A fost membru în boardul ICF (International Coaching Federation) și AVE (Asociația pentru Valori în Educație), un ONG care își propune să aducă sistemul de învățământ românesc în top 10 din UE până în 2035.

CRISTINA CHIȘ

Creativă, non conformistă cu un background puternic în transformarea digitală și științele comportamentale, Cristina a lucrat în resurse umane, marketing și management de proiect în franceză, engleză și română, în multinaționale din Paris (Orange, Nokia / Alcatel Lucent) și România. Ghidează grupuri și ține traininguri de mai bine de 18 ani.

VIOREL BUCUR

Viorel este Senior Professional Coach și Consultant cu experiență de peste 10 ani în științe comportamentale, sociologia organizațiilor și antreprenoriat tehnologic.

A implementat programe de transformare comportamentală pentru companii din domeniul asigurărilor, automotive, finanțe, tehnologie și media, dezvoltând modele de schimbare comportamentală care integrează cu succes medii culturale diferite din țări precum Franța, UK, România, Olanda, Belarus și Statele Unite. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.