Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

YouthBank Bacau si despre finantarile acordate @ Bacau

0

PROIECTE FINANTATE PRIN PROGRAMUL DE VOLUNTARIAT YOUTHBANK

Echipa YouthBank Bacău a încheiat anul 2014-2015. 

În data de 15.06.2015, la Biblioteca Universității Vasile Alecsandri a avut loc momentul de bilanț. Alături de proiectele finanțate prin Fondul YouthBank, parteneri, colaboratori, finanțatori am sărbătorit excelența și implicarea tinerilor liceeni din comunitatea noastră.

Youth bank 2011

Mulțumim tuturor celor care au ales să susțină inițiativele și implicarea liceenilor, investind timp, bani si energie în ideile, proiectele și dorința lor de a contribui la o schimbare în bine a comunității în care trăiesc.

Ce este Fondul YouthBank?

În perioada octombrie 2014 – februarie 2015, liceenii din echipa YouthBank Bacău au desfăşurat mai multe activităţi de mobilizare de resurse din comunitatea bacauană. Din banii mobilizaţi astfel a fost creat fondul disponibil pentru această rundă de finanţare. Acest fond este în valoare de 19.000 lei și a fost alocat în urma unui concurs de proiecte, suma maximă care a fost  acordată unui proiect fiind de 2000 lei.

Programul este implementat în Bacău de către Fundația Comunitară Bacău, iar la nivel național este coordonat de către Asociația pentru Relații Comunitare în parteneriat cu BRD- Groupe Société Générale. BRD-Groupe Société Générale susține programul prin dublarea sumei strânse de echipa YouthBank Bacău din care vor fi finanțate proiecte cu impact în comunitate inițiate de liceeni.

Activitățile YouthBank România sunt incluse în “YouthBank Academy: Soluții durabile pentru implicarea tinerilor în viața comunității” proiect finanțat prin granturile SEE2009 –2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de75.000 de euro.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Proiecte finanțate!

 1. Echipa AVAN(t)- Little free Library- Take a book. Return a book

Echipa de proiect isi propune instalarea unui  numar de 4-5  de biblioteci stradale gratuite in zone des vizitate de catre tinerii bacauani, precum ar fi parcuri, statii de autobus, spatii de agreement, etc. Beneficiarii vor fi locuitorii Bacaului, care vor avea posibilitatea sa imprumute o carte, sa o returneze si sa daruiasca comunitatii, la randul lor,  o alta carte.

 1. Echipa Artistico – Bacaul prin ochii artei

Proiectul „Bacăul prin ochii artei” constă într-un concurs în care elevii si studenţii sunt „provocaţi” să surprindă oraşul Bacău într-o maniera proprie şi creativă. Concursul se va desfăşura pe patru secţii: fotografie, desen grafic, desen plastic, grafica IT . Principalul scop al acestui proiect este promovarea orașului Bacău. Acest proiect vrea să „deschidă minți”, să aprindă in beneficiari dorința de a afla mai mult și să-i facă pe tineri să fie mândri de orașul si de munca lor.

 1. Interact Club Bacau- Fii super artist pentru o zi

Scopul acestui proiect este de a oferi unor copii cu posibilitati financiare reduse sansa de a participa la activitati in care educatia si invatatul se vor imbina cu buna dispozitie si distractia.

 1. Reteaua Sociala

Proiectul urmareste sa ofere  tinerilor care s-au obisnuit sa achizitioneze totul sa nu gateasca, sa cumpere de la magazinul din colt un produs cam dubios sau cu multe alte substante chimice in el, oportunitatea de a invata ca a manca sanatos este usor, este un lucru din care se poate porni o afacere chiar si in incinta scolilor.  In proiect, alaturi de cei interesati sa invete sa gateasca ca mod de socializare, se doreste sa fie atrase si persoane ce ar putea fi discriminate din cauza unor probleme medicale.

 1. Noaptea interact – Interact Club Bacau

Ideea consta in organizarea „Noptii Interact” – o serie de  ateliere (workshops) in care bacauanii invata de la bacauani. O seara in care Bacaul sa-si satisfaca dorinta de a experimenta pentru o ora lucruri noi si palpitante , de interes propriu sau comun, cum ar fi gatitul, cantatul la chitara sau vorbitul in public, cu ajutorul unor traineri amatori, fara sa fie nevoit sa plateasca pentru asta.

 1. Echipa Croitorii viitorului – Atelierul Noi Facem

Scopul este acela de a învăța tinerii să-și cunoască și să soluționeze propriile nevoi și pe cele ale societății în care trăiesc; să identifice în comunitatea în care trăiesc felul în care se pot face utili, la modul practic; de a-și dezvolta sau îmbunătăți noi deprinderi practice, meșteșugărești, mai exact să coasă, să croiască și să brodeze; de a gestiona anumite bunuri materiale și resurse umane; de a fi antreprenori și gata oricând să ia decizii; de a lucra în echipă; de a-și dedica timpul și priceperea semenilor; de a-și crea obișnuința întrajutorării; de a dărui altora din ceea ce realizează singuri și de a da mai departe din ceea ce au învățat; de a fi creativi; de a petrece timpul util în folosul comunității; de a continua activitatea, dincolo de perioada de implementare a proiectului.

 1. Grupul informal de tineri Livings – Before i die

Proiectul își propune constientizarea asupra lucrurilor ce conteaza cu adevarat in viata fiecarui cetatean si impartasirea aspiratiilor cu ceilalti din comunitatea locala intr-un spatiu public. Se doreste ca băcăuanii să conștientizeze importanța de a trăi și să împărtășească visurile lor într-un spațiu public, pentru a îi motiva și ajuta pe ceilalți.

 1. „20 ani de traditie: NO NAME” – no name

Proiectul este o parte importantă unei activități, desfășurată anual in ultimele doua decenii: Concursul de informatică „No Name”. Prin acesta se incurajeaza orientarea elevilor din școlile generale către informatică. Proiectul este important pentru comunitatea băcăuana deoarece, dacă avem în vedere faptul că tinerii reprezintă viitorul societății, se reuseste, an de an, să se consolideze bazele unei societăți culte, de succes, în care valorile sunt recunoscute și încurajate să devină adevărate modele ale societății din care provin.

 1. Discover Yourself

Proiectul își propune dezvoltarea tinerilor participanți, atât pe plan psihic cât și fizic, prin intermediul unei serii de discursuri motivaționale, respectiv al unor activități sportive, desfășurate pe parcursul a două zile.

 1. Eminenta Pro Vranceanu – Spunem Da educatiei Prin proiectul acesta se urmareste sa se construiasca in cadrul Centrului de zi „ O scoala pentru Toti” o biblioteca pentru a oferi copiilor defavorizati din punct de vedere material sansa unei educatii coresunzatoare. Pe parcursul mai multor zile se va monta o biblioteca in care vor fi asezate aproximativ 350 de carti pentru a servi drept material didactic in cadrul orelor de studiu.
 1. Colour Power” – Free-art-workers

Beneficiarii principali sunt elevii care au nevoie permanenta de exprimare a sentimentelor si trairilor din viata de student/invatacel.Prin aceasta activitate se va imbunatati nivelul de comunicare dintre elevi cat si dintre parinti si copii lor(nivelul gimnazial si primar).De asemenea,dupa finalizarea acestei activitati modul in care este privita scoala,ca un mediu limitat la reguli si standardizat,va fi cu totul diferit.

fundatia comunitara bacau

Cine suntem?

YouthBank este un program de voluntariat ce încurajează responsabilizarea tinerilor, inițiativa civică și contribuie la dezvoltarea comportamentului filantropic al acestora. YouthBank oferă tinerilor un cadru în care ei să lucreze împreună și să ia decizii privind comunitatea din care fac parte.

Asociația pentru Relații Comunitare a inițiat în România în anul 2006 programul YouthBank,

Adaptând și dezvoltând cu sprijinul Fundaiței Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor în viața comunității prin acordarea de finanțări locale.

Programul a fost pus în practică în etapa pilot în Cluj Napoca ,fiind continuat și dezvoltat local de către Fundația Comunitară Cluj începând cu anul 2008. Din 2009, Asociația pentru Relații Comunitare a sprijinit extinderea și consolidarea unei rețele de parteneri locali și echipe locale YouthBank în 15 comunități

În prezent, programul se derulează în AlbaIulia, Bacău, Baraolt, București, Cluj Napoca, Făgăraș, Iași, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Reghin, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timișoara, Tîrgu Mureș, pe baza unui set comun de principi și standarde agreate de către partenerii locali și naționali ai programului.

Parteneri locali: Dedeman, Pambac , Cora, Grafit Invest, SCC Romania, Barrier

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.