Voluntari din Ungaria pentru susţinerea comunităţii ceangăne din Moldova

0

Asociaţia Ştiinţifică Michiel de Ruyter din Partium a derulat în perioada octombrie 2012. – octombrie 2013. proiectul SEV intitulat “Young volunteers in Moldova”, pe parcursul căruia Asociaţia Maghiarilor Ceangăi din Moldova a găzduit 3 voluntari din Ungaria timp de 11-11 luni.

Pe parcursul stagiului, voluntarii au avut ocazia să cunoască un grup etnic care dispune de un caracter cultural aparte în Europa. Cu toate acestea, infrastructura din satele ceangăiești din Moldova a rămas în urmă considerabil faţă de media europeană. Conţinutul tezaurului cultural și lipsa de dezvoltare a infrastructurii sunt caracteristici tipice mediului în care voluntarii şi-au desfăşurat activitatea.

Scopul proiectului a fost de a implica voluntari în conservarea valorilor culturale ceangăne, în ameliorarea problemelor sociale cu care se confruntă această comunitate și în facilitarea incluziunii sociale a tinerilor ceangăi.

copii la scoala

Voluntarii au avut rolul de a susţine activităţile asociaţiei de primire în cadrul comunităţii ceangăne din judeţul Bacău. Aceştia au desfăşurat o gamă variată de tipuri de activităţi în satele ceangăne în care au fost repartizaţi, printre care activităţi culturale, de informare, educaţionale, sociale. Activităţile culturale organizate au inclus competiţii de cântare balade, de recitat poezii, seri culturale şi folclorice. Activităţile educaţionale s-au concentrat în jurul organizării de programe extracurriculare pentru copiii ceangăni, în cadrul cărora aceştia au învăţat literatură şi gramatică, limba maghiară. Vali Edit, una dintre voluntare, a declarat că la început a fost stresată, deoarece nu a ştiut cum să comunice copiilor că pot veni la ea să înveţe limba maghiară, la o altă şcoală, după programul de la şcoala normală, dar vestea că este în sat s-a răspândit repede şi a doua zi după sosire deja s-au prezentat în jur de 15 copii la activităţi.

Prezentul proiect a oferit posibilitatea voluntarilor să desfăşoare activităţi şi să efectueze sarcini variate şi astfel să-şi dezvolte o gamă variată de competenţe pe care le pot valoriza în viitor în viaţa personală şi cea profesională (comunicarea pe limba maternă şi pe alte limbi, creativitatea şi antreprenoriatul, competenţele digitale, conştientizarea pozitivă asupra altor culturi, etc.).

Pe blogul proiectului, www.volunteerinmoldova.wordpress.com, puteţi citi mai multe detalii despre stagiul voluntarilor, despre activitatea şi experienţele lor legate de şederea în cadrul comunităţii ceangăne.

Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană prin Programul Tineret în Acţiune, program gestionat în România de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează