Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

VIDEO Asteroidul Apophis monitorizat de la Observatorul Astronomic din Galaţi

0

    În noaptea de 9 spre 10 ianuarie 2013, asteroidul Apophis a fost observat la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi de către muzeograful Ovidiu Tercu şi colaboratorul său, Alex Dumitriu, timp de 40 minute, fiind unul dintre puţinele observatoare din emisfera nordică ce au observat asteroidul (datorită faptului că s-a aflat foarte jos deasupra orizontului).

       Foto apophis„În urma acestor observaţii, am obţinut 36 de poziţii (coordonate) ale asteroidului, pe care le-am raportat către Minor Planet Center, organismul care se ocupă cu centralizarea şi calcularea orbitelor asteroizilor la nivel internaţional,” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi.

       Apophis, în mitologia egipteană, este Distrugătorul, un zeu al răului. Haosul şi distrugerea totală, care locuieşte în întunericul etern. Armata sa de demoni încearcă în fiecare zi să distrugă omenirea. De la vechii egipteni au împrumutat şi trei astronomi de la Observatorul Naţional Kitt Peak, Arizona, numele pentru asteroidul 2004 MN4, pe care l-au descoperit în iunie 2004. „După ce Minor Planet Center a confirmat descoperirea lui Apophis şi orbita i-a fost calculată, se părea că asteroidul avea şanse de impact cu Terra de 2.7%, fiind asteroidul cu cea mai mare şansă de impact cu noi în 2029. Dar calculele ulterioare au arătat că pe 13 aprilie 2029, asteroidul va trece la distanţa de 38.300 km de noi, adică mai aproape de Pământ decât sunt sateliţii geostaţionari. În 13 aprilie 2029 asteroidul va face un adevărat spectacol pe cer, pentru că va avea magnitudinea de 3.4! Asta înseamnă că va fi vizibil cu ochiul liber din oraşe pe parcursul a câteva ore, mişcându-se vizibil pe boltă,” a adăugat Ovidiu Tercu.

Până în 2029, noaptea de 9 spre 10 ianuarie 2013 a fost importantă pentru îmbunătăţirea orbitei lui Apophis. Asteroidul a trecut la distanţa de 14.4 milioane de km faţă de Pământ, fiind cel mai aproape de noi pentru următorii 16 ani. Cu această ocazie, comunitatea astronomică şi-a îndreptat telescoapele către Apophis cu scopul de a afla cât mai multe lucruri despre el, variind de la orbită până la date fizice. Ca un rezultat notabil, un telescop spaţial al Agenţiei Spaţiale Europene a determinat că asteroidul este cu 20% mai mare în diametru şi cu 75% mai masiv decât se estimase până în prezent. Conform noilor date, Apophis are diametrul de 325 metri.

        Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi este cel mai activ observator de astroizi apropiaţi Pământului din România şi din reţeaua europeană EURONEAR. O animaţie video cu asteroidul Apophis, realizată de specialiştii de la Observatorul Astronomic Galaţi, puteţi să o urmăriţi accesând link-ul   https://www.youtube.com/watch?v=41yIn7Lw450&hd=1 .

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.