Vestigii istorice in apararea dezvoltarii durabile / seminar la Galati 2 noiembrie 2010

0

SEMINARUL “VALUL LUI TRAIAN. MOŞTENIREA ROMANITĂŢII ÎN STRATEGII DE DEZVOLTARE DURABILĂ”

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă organizarea seminarului „VALUL LUI TRAIAN. MOŞTENIREA ROMANITĂŢII ÎN STRATEGII DE DEZVOLTARE DURABILĂ”, eveniment realizat în colaborare cu Muzeul de Istorie Galaţi şi Asociaţia ANTIQUITAS. Seminarul se înscrie în cadrul proiectului de cercetare “STRATEG. Strategii defensive şi politici transfrontaliere. Integrarea spaţiului Dunării de Jos în civilizaţia romană” ─ proiect coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a Românei ─ şi are în vedere prezentarea rezultatelor studiilor şi investigaţiilor realizate începând cu 2007, din perspectiva rolului pe care vestigiile defensive antice reprezentate de Valul lui Traian îl pot avea în cadrul strategiilor de dezvoltare durabilă iniţiate în parteneriat cu autorităţile locale. Seminarul va avea loc marţi, 2 noiembrie 2010, începând de la ora 13, la sediul Muzeului de Istorie Galaţi.
Mărturie excepţională a trecutului însă aproape uitat de specialişti, autorităţi şi publicul larg, sistemul defensiv roman cunoscut sub numele de “Valul lui Traian” este un monument de importanţă naţională, clasat în Lista Monumentelor Istorice, viitorul său putând fi legat de o serie de strategii şi proiecte de dezvoltare durabilă în care valorile de patrimoniu cultural să fie repere esenţiale.
În contextul în care ─ în ultimele două decenii ─ monumente similare din Europa, precum zidul lui Hadrian şi valul lui Antoninus Pius (Marea Britanie) înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, au contribuit decisiv la dezvoltarea comunităţilor aflate în vecinătatea lor, mizând pe conservarea şi punerea în valoare a ansamblurilor arheologice menţionate, “Valul lui Traian” este readus în atenţia publică pentru potenţialul său deosebit ca vector de dezvoltare durabilă.
În cadrul seminarului, specialişti din echipa proiectului STRATEG vor prezenta rezultatele cercetărilor recente legate de “Valul lui Traian”, dar şi o serie de exemple similare din vestul Europei, accentul fiind pus pe necesitatea cooperării inter-instituţionale, astfel încât autorităţile locale să formuleze strategii de dezvoltare durabilă pornind de la acest monument antic.
Demersul, pentru moment singular în România, urmăreşte corelarea energiilor profesionale şi civice în vederea realizării unor proiecte comune, bazate pe ideea că patrimoniul cultural naţional şi protejarea sa nu sunt concepte abstracte, ci autentice resurse pentru dezvoltare, într-un model coerent de dezvoltare economică bazat pe principiile utilizării durabile a resurselor, inclusiv a celor culturale.
Seminarul va fi un prilej de a promova încă o dată dialogul specialiştilor cu autorităţile publice locale şi publicul larg pentru acordarea unei atenţii şi mai mari protejării patrimoniului cultural naţional, precum şi pentru a menţine în atenţia publicului importanţa patrimoniului istorico-arheologic, subliniind necesitatea respectului şi responsabilităţii active faţă de valorile de patrimoniu cultural.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează