Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vestigii istorice in apararea dezvoltarii durabile / seminar la Galati 2 noiembrie 2010

0

SEMINARUL “VALUL LUI TRAIAN. MOŞTENIREA ROMANITĂŢII ÎN STRATEGII DE DEZVOLTARE DURABILĂ”

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă organizarea seminarului „VALUL LUI TRAIAN. MOŞTENIREA ROMANITĂŢII ÎN STRATEGII DE DEZVOLTARE DURABILĂ”, eveniment realizat în colaborare cu Muzeul de Istorie Galaţi şi Asociaţia ANTIQUITAS. Seminarul se înscrie în cadrul proiectului de cercetare “STRATEG. Strategii defensive şi politici transfrontaliere. Integrarea spaţiului Dunării de Jos în civilizaţia romană” ─ proiect coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a Românei ─ şi are în vedere prezentarea rezultatelor studiilor şi investigaţiilor realizate începând cu 2007, din perspectiva rolului pe care vestigiile defensive antice reprezentate de Valul lui Traian îl pot avea în cadrul strategiilor de dezvoltare durabilă iniţiate în parteneriat cu autorităţile locale. Seminarul va avea loc marţi, 2 noiembrie 2010, începând de la ora 13, la sediul Muzeului de Istorie Galaţi.
Mărturie excepţională a trecutului însă aproape uitat de specialişti, autorităţi şi publicul larg, sistemul defensiv roman cunoscut sub numele de “Valul lui Traian” este un monument de importanţă naţională, clasat în Lista Monumentelor Istorice, viitorul său putând fi legat de o serie de strategii şi proiecte de dezvoltare durabilă în care valorile de patrimoniu cultural să fie repere esenţiale.
În contextul în care ─ în ultimele două decenii ─ monumente similare din Europa, precum zidul lui Hadrian şi valul lui Antoninus Pius (Marea Britanie) înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, au contribuit decisiv la dezvoltarea comunităţilor aflate în vecinătatea lor, mizând pe conservarea şi punerea în valoare a ansamblurilor arheologice menţionate, “Valul lui Traian” este readus în atenţia publică pentru potenţialul său deosebit ca vector de dezvoltare durabilă.
În cadrul seminarului, specialişti din echipa proiectului STRATEG vor prezenta rezultatele cercetărilor recente legate de “Valul lui Traian”, dar şi o serie de exemple similare din vestul Europei, accentul fiind pus pe necesitatea cooperării inter-instituţionale, astfel încât autorităţile locale să formuleze strategii de dezvoltare durabilă pornind de la acest monument antic.
Demersul, pentru moment singular în România, urmăreşte corelarea energiilor profesionale şi civice în vederea realizării unor proiecte comune, bazate pe ideea că patrimoniul cultural naţional şi protejarea sa nu sunt concepte abstracte, ci autentice resurse pentru dezvoltare, într-un model coerent de dezvoltare economică bazat pe principiile utilizării durabile a resurselor, inclusiv a celor culturale.
Seminarul va fi un prilej de a promova încă o dată dialogul specialiştilor cu autorităţile publice locale şi publicul larg pentru acordarea unei atenţii şi mai mari protejării patrimoniului cultural naţional, precum şi pentru a menţine în atenţia publicului importanţa patrimoniului istorico-arheologic, subliniind necesitatea respectului şi responsabilităţii active faţă de valorile de patrimoniu cultural.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.