Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vegetarianismul în ştiinţă

0

autor text ELiS D

A fi vegetarian este un stil de viaţă, nu un moft sau o dietă. Fiecare dintre noi a avut şi are în continuare motive diverse pentru a adera la vegetarianism, de la principii etice la diferite afecţiuni fizice asociate consumului de carne. În România cei care trăiesc în acest fel sunt deseori văzuţi ca ciudaţi sau cel puţin excentrici, în timp ce peste graniţe lucrurile stau  altfel, diferenţa văzându-se începând cu ofertele de localuri vegetariene / vegane până la numeroasele evenimente cu temă specifică. De-a lungul timpului nenumărate figuri publice şi-au făcut cunoscută opinia  pro vegetarianism, expunându-şi ideile în lucrările lor sau fiind citaţi în bibliografiile ulterioare.

Emanuel Swedenborg (1688-1772) –  om de ştiinţă suedez, o autoritate în metalurgie, inginer de mine, militar, astronom, medic, zoolog, anatomist, economist și deputat, era o adevărată enciclopedie. În urma intenselor sale studii de anatomie şi fiziologie, el a anticipat primul, după câte se ştie, conceptul de neuron. Abia un secol mai târziu ştiinţa a recunoscut importanţa celulei nervoase. El a prevăzut de asemenea teoriile despre cortexul cerebral, organizarea ierarhică a sistemului nervos, localizarea fluidului cerebro-spinal şi funcţiile glandei pituitare. La vârsta de 56 de ani a avut o trezire spirituală şi a scris numeroase cărţi despre opiniile sale teologice. A pledat pentru o versiune a creştinismului în care munca are un rol la fel de important ca şi credinţa, iar trinitatea există numai  în Iisus, nu în 3 entităţi separate. Swedenborg s-a  inspirat din vise şi viziuni şi a pretins că putea să viziteze raiul şi iadul oricând dorea. Operele sale au influenţat mulţi poeţi, mistici şi scriitori ca Blake, Baudelaire, Strindberg, Balzac, Yeats, Jung şi William James. “Consumul de carne de animale, în sine, este  profan; din cele mai vechi timpuri oamenii nu au mâncat carne de  animal sau  pasăre, ci numai  cereale. .. mai ales pâine făcută din grâu. . .fructe, legume, lapte şi unt, etc. Pentru că a ucide animale şi a consuma  carnea lor era greşit, fiind considerat ca ceva bestial.”Arcana celesta

Nikola Tesla (1856 – 1943) –  inventator sârb, inginer mecanic şi electric, a contribuit în mod substanţial la naşterea electricităţii comerciale şi este foarte cunoscut pentru dezvoltarea sistemului de alimentare cu energie electrică alternativă. Brevetele lui Tesla şi teoriile sale au format, de asemenea, baza  comunicaţiei fără fir şi a radio-ului. Tesla a demonstrat transferul de energie fără fir la dispozitivele electronice  în 1893 şi a visat la transmiterea intercontinentală wireless  în proiectul său neterminat  Wardenclyffe Tower. După demonstrația sa de transmisie de semnale fără fir  și după ce a câștigat în “Războiul curenţilor”, dovedind avantajele transmiterii la distanță a curentului alternativ, în comparație cu curentul continuu, al cărui adept era Edison, el a fost recunoscut drept cel mai mare inginer electrician al Americii. Pe lângă descoperirile sale despre electromagnetism și inginerie, Tesla este considerat un pionier în domeniile roboticii, balisticii, ştiinţei calculatoarelor, fizicii nucleare și fizicii teoretice. Extract din cartea Geniul risipitor, o biografie a lui Tesla scrisă de John J. O’Neill  în 1944: “Cu trecerea anilor, Tesla s-a îndepărtat de la  dieta bazată pe carne. El a înlocuit-o cu peştele, mereu fiert, şi a eliminat în cele din urmă carnea în întregime. Mai târziu, a renunţat aproape complet la peşte şi a trăit cu o dietă vegetariană.”

Albert Einstein ( 1879 – 1955) –  fizician german,  a dezvoltat teoria relativităţii generale, efectuând o revoluţie în fizică. Pentru această realizare Einstein este adesea considerat ca părinte al fizicii moderne şi una dintre cele mai prolifice minţi din istoria omenirii. El a primit în 1921 Premiul Nobel pentru fizică, pentru serviciile sale în fizica teoretică şi în special pentru descoperirea legii efectului fotoelectric . Aceasta din urmă a fost esenţială în stabilirea teoriei cuantice în cadrul fizicii. Einstein a publicat mai mult de 300 de lucrări ştiinţifice şi peste 150 de lucrări non-ştiinţifice. Inteligenţa  şi originalitatea lui  au făcut cuvântul ”Einstein” sinonim cu geniul. Considerat ca fiind cel mai mare om de ştiinţă al secolului 20 şi un promotor al păcii pe tot parcursul vieţii, Einstein  declară că  ”Nimic nu va aduce beneficii sănătăţii umane şi nu va creşte şansele de supravieţuire ale vieţii pe Pământ la fel de mult ca evoluţia către o dietă vegetariană.” Pe o notă similară el susţine că „sarcina noastră trebuie să fie aceea de a  extinde cercul nostru de compasiune,  să cuprindă toate creaturile vii şi întreaga natură în frumuseţea ei.” Şi în ziua în care a devenit vegetarian, Einstein a scris în jurnalul său : „Deci eu  trăiesc fără grăsimi, fără carne, fără peşte, dar mă simt  bine în acest fel. Întotdeauna am crezut  că omul nu s-a născut să fie carnivor.”

Despre autor

avatar

Elis Durica, Content creator și social media manager pentru Envisioneering Group, astrolog renascentist la Oya's Arcana, ador să călătoresc, să experimentez și să împărtășesc!

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.