Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Un nou premiu pentru Inima de Copil

0

Intr-un cadru festiv, in sala Operei Romane din Bucuresti, luni seara 3 iunie, a avut loc ceremonia celei de-a XI-a editii a Galei Societatii Civile de decernare a premiilor pentru proiectele societatii civile. Unul dintre doritele si asteptatele premii a ajuns din nou la Galaţi. Proiectul Parteneriat multiregional pentru prevenirea parasirii timpurii a scolii in judetul Galaţi al Fundatiei Inima de Copil a castigat premiul 2 la categoria Incluziune sociala.  Este cel de-al patrulea premiu castigat de Inima de Copil la nivel national pentru proiectele sale sociale.

Editia a XI-a a Galei Societatii Civile a continuat traditia consolidata in fiecare an, aceea de a recunoaste si promova fiecare initiativa luata pentru imbunatatirea vietii intr-o comunitate si de a premia spiritul civic si responsabilitatea sociala in Romania. Prin intermediul competitiei anuale sunt promovate si premiate cele mai bune proiecte desfasurate de organizatii neguvernamentale, grupuri de initiativa sau persoane fizice, punand astfel in valoare si aducand un plus de vizibililitate celor mai bune initiative civice.

Proiectul si-a construit notorietatea de-a lungul celor zece editii, care au implicat in medie peste 150 de organizatii din sectorul neguvernamental si non-profit per editie. Festivitatea de acordare a premiilor reprezinta un prilej si un loc intalnire intre sectorul asociativ si reprezentantii sectorului public si privat. Castigatorii au fost alesi dintr-un total de 220 de proiecte inscrise in competitie, de catre un juriu format din 60 de personalitati si specialisti in implementarea si evaluarea proiectelor.” declarau organizatorii Galei Societatii Civile.

Peste 200 de copii cu risc de abandon şcolar din familii foarte sarace, 50 de parinti si alti membri ai familiilor acestora au beneficiat timp de peste 2 ani de proiectul Fundatiei Inima de Copil.  Si cel mai important lucru este ca 90 % dintre copii au ramas in şcoala!

Am realizat: 233 consilieri si sesiuni interactive de grup cu copiii in scoala, 152 consilieri individuale cu elevii, 40 consilieri individuale cu parintii, 20 consilieri de grup cu parintii copiilor, 42 intalniri cu parintii, 359 vizite ale asistentului social la domiciliul, acordarea de burse trimestriale – 72 burse cu valoarea de aproape 300 lei/ trimestru, organizarea de vizite cu scop educativ – 3 excursii la care au participat 90 elevi, 11 cadre didactice si 3 parinti, atelierul de lucru pentru profesori.  In plus, am realizat împreuna cu partenerii nostri in proiect un studiu privind continuarea educatiei ”După şcoala, educatia continua!” care serveste drept ghid de bune practici pentru programul Scoala dupa şcoala.

Am incercat sa inducem copiilor atractia pentru educatie si prin furnizarea de modele, cresterea increderii de sine si invatandu-i autovalorizarea, contribuind la stabilitatea lor emotionala; am folosit mijloacele educatiei non-formale pentru a contribui de fapt, in scoala si acasa, la „partile lipsa”, umpland golul de suport si comunicare dintre scoala- copil – familie.

Acest proiect al Fundatiei Inima de Copil a contribuit in mod cert la o mai buna integrare si incluziune a copiilor cu risc de abandon scolar din judetul Galati si respectarea dreptului acestor copii la educatie. In plus am colaborat cu si am oferit o perspectiva diferita asupra modelului educativ si am provocat schimbarea perspectivei de abordare a copilului de către cadrele didactice din scolile partenere.

gala-societatii-civile-2013-si-a-desemnat-castigatorii-2552

Derulat prin parteneriatul dintre Fundatia Inima de Copil si Fundatia Dezvoltarea Popoarelor si filialele sale din Bucuresti, Cluj si Arad, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3 Bucuresti, Inspectoratul Scolar Judetean Dambovita, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, CDO Opere Sociali (Italia), SOSTAS Volontari per il Servizio Sociale (Vilnius, Lituania), proiectul a fost finantat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeşte în oameni!  Axa prioritara 2.”Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”, Domeniul major de intervenie 2.2.

La nivelul judetului Galaţi, proiectul a implicat o colaborare stransa si parteneriate cu Scoala Nr. 22 „ Dimitrie Cantemir” Galati, Scoala nr. 16 „ Nicolae Balcescu ” Galati, Scoala Nr. 2 „ Ghe. Patrascu” Tecuci, Scoala nr. 2 Pechea, Scoala Gimnaziala Frumusita, Inspectoratul Scolar Judetean Galaţi. Le multumim tuturor directorilor şcolilor implicate si cadrelor didactice care prin sprijinul acordat au facut posibil succesul proiectului.

Speram si ramane de vazut, cum autoritatile locale vor reusi sa valorifice aceasta experienta si sa ne ajute in continuarea si extinderea ei. Dar la acest moment pentru noi este important ca am reusit din nou sa aducem un nou premiu pentru serviciile sociale la Galaţi si am ajutat un numar important de copii sa isi continue şcoala. Si ne bucuram pentru fiecare copil care are o sansa in plus pentru viitor, pentru fiecare familie care a constientizat o data mai mult importanta scolii pentru proprii copii, pentru fiecare cadru didactic care ne-a fost partener!” a declarat Anna Burtea, director executiv al Fundatiei Inima de Copil.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.