Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tranzitul lui Mercur peste discul Soarelui / 9 mai 2016

0

Tranzitul lui Mercur peste discul Soarelui

9 mai 2016, Observator Astronomic – Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi

Pe 9 mai 2016, va avea loc cel important eveniment astronomic al anului vizibil din România, respectiv tranzitul lui Mercur peste discul Soarelui. Observatorul astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va fi deschis pentru acest eveniment.
afis mercur

Astfel, începând cu orele 13.00 în Sala Auditorium de la muzeu va avea loc o conferinţă dedicată acestui eveniment, după care, începând cu ora 14, publicul este invitat pe Terasa de Observaţii Astronomice, unde până la apusul Soarelui, se va putea putea observa acest fenomem astronomic cu ajutorul instrumentelor optice din dotarea Observatorului Astronomic. La acest eveniment se percepe o taxă suplimentară de 3 lei/persoană.

Maximul fenomenului astronomic va avea loc la ora 17 şi 56 de minute. Se vor face observaţii în spectrul vizibil şi H-alfa, în acelaşi timp se va putea observa tranzitul şi prin metoda proiectării pe ecran solar. Din Obsevatorul Astronomic se va face o transmisie live a evenimentului astronomic, pe ecranul din Sala de programe educative şi activităţi interactive.

Ultimul tranzit a lui Mercur vizibil din România a avut loc pe 7 mai 2003. Următorul tranzit vizibil din România va avea loc 11 noiembrie 2019. În fiecare secol sunt 13 – 14 tranzituri ale lui Mercur, dar nu toate sunt vizibile din ţara noastră. În trecut astronomii utilizau tranziturile lui Mercur şi Venus pentru a obţine informaţii despre dimensiunile din Sistemul solar: mărimea Soarelui, distanţa până la Venus şi distanţa medie Pământ-Soare, care se numeşte unitate astronomică (U.A.). Astronomii au putut utiliza valoarea unităţii astronomice (U.A.) ca bază pentru a afla distanţele din Sistemul solar sau distanţele până la stelele apropiate. A fost de asemenea posibil să se determine longitudinea observatorului. De exemplu, observarea tranzitului lui Mercur din 1677 a fost utilizată pentru a determina longitudinea localităţii Port Royal, Jamaica.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.