TERAPIE PRIN „GRĂDINA PRIETENIEI”
Pentru orice copil, jocul este un factor esențial în dezvoltarea sa, iar construirea unui spațiu verde în acest sens, este primită ca o binecuvântare de toată lumea.
Copiii cu deficienţe sunt cu atât mai predispuşi la distrugere şi respingere dacă nu se încadrează cât de cât în parametri societăţii de astăzi. Mergând în această direcţie şi ţintind spre integrarea socio-culturală a tinerilor cu CES, proiectul „Grădina Prieteniei” , s-a iniţiat şi desfăşurat în anul şcolar 2013-2014, având ca obiectiv principal înfiinţarea unui spaţiu de joacă în incinta şcolii, încadrat de o gamă largă de plante verzi, rezistente pe tot parcursul anului.
Acţiunea aceasta de largi dimensiuni şi de importanţă majoră a fost posibilă cu ajutorul partenerilor: Fundaţia Speologică „Club Speo Bucovina”, prin inginerii Tatiana Done şi Adrian Done, ca iniţiatori al proiectului şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Suceava, prin pr. prof. Cosmin Cîrlioru şi dir. Ing. Camelia Darie.
Proiectul a fost finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi Mol România.
Valorificând cu succes o zonă părăginită de 800 de mp din cadrul şcolii, s-a realizat un spaţiu verde, terapeutic sub denumirea de „Grădina Prieteniei”, în care copiii cu dizabilităţi ai şcolii se pot delecta, juca şi învăţa într-o atmosferă relaxantă şi benefică dezvoltării lor. Atât leagănele cât şi varietatea plantelor verzi au fost create cu ajutorul elevilor și profesorilor printr-o serie de activități artistice și ecologice („Să facem Pământul să zâmbească”, „primul meu copăcel…”,”Grădina din visul meu”, „Calendarul grădinii”, „Terapia din grădină pentru părinţi şi copii” )în scopul de a favoriza atât activităţi didactice cât şi de recreaţie pentru a uşura atât efortul copiilor cât şi munca cadrelor didactice.
Echipa de proiect,
Pr. prof. Cosmin Cîrlioru,
Prof. Ioana Petrescu,
Prof. Loredana Rădulescu,
Prof. Raluca Pintilie