Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Studiu privind potențialul de conflict interetnic

0

Studiu privind potențialul de conflict interetnic:

Autoritățile publice locale nu cred în discriminare, dar consideră că romii nu sunt integrați în societate.

Asociaţia Romano ButiQ şi Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” atrag atenția asupra ignorării fenomenului discriminării de către reprezentanții autorităților locale din comunitățile multietnice, precum și asupra potențialului de escaladare a neînțelegerilor dintre romi și majoritari, în condițiile accentuării marginalizării sociale a romilor.

Foto_ Romano ButiQ

Printr-un studiu realizat cu reprezentanți ai autorităților publice locale, cele două organizații evidențiază atât nevoia conștientizării fenomenului discriminării, cât și potențialele surse de conflict interetnic, în condițiile în care 90% dintre respondenți consideră că în comunitățile lor nu există discriminare. Mai mult, rezultatele arată o contradicție de percepție privind integrarea romilor: 60% dintre respondenți cred că romii sunt puțin sau deloc integrați în România, însă același procentaj de 60% afirmă că în localitățile lor romii sunt integrați în mare sau foarte mare măsură.

Rezultatele cercetării cantitative, la care au luat parte 230 de reprezentanți ai autorităților publice locale din întreaga țară, au fost corelate cu un studiu pe teren în județele Mureș și Maramureș, unde în ultimele două decenii au fost înregistate mai multe situații tensionate între romi și români sau între romi și maghiari.

Cercetarea derulată pe teren reliefează o serie de practici discriminatorii care pot cauza tensiuni și conflicte interetnice: relocarea unor comunități și reacția vecinilor (cazuri întâlnite la Baia Mare, precum și la Târgu Mureș), aplicarea de sancțiuni colective în urma unor infracțiuni singulare comise de romi (Recea, Maramureș), persistența unui limbaj discriminator al autorităților locale la adresa romilor, folosirea abuzivă a forțelor de ordine pentru a intimida comunitățile de romi.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „O abordare sistemică a discriminării romilor, prin intermediul autorităților locale”, ale cărui obiective au fost identificarea potenţialelor surse de conflict în comunităţile multietnice din judeţele Mureş şi Maramureş, dar și creșterea capacității funcționarilor publici de a dezvolta și monitoriza politicile publice din sfera antidiscriminării și diversității culturale în cele două județe, prin traininguri și campanii de informare, la nivel local, axate pe problematica discriminării și a efectelor acesteia.

 „Diversele probleme ale comunităților de romi nu pot fi rezolvate cu o rețetă-minune venită de la Bruxelles. Avem nevoie de soluții locale, pentru că există contexte diferite în fiecare regiune, sau chiar localitate. Noi credem că nu vom ajunge nicăieri câtă vreme unii strigă «discriminare», iar alții arată cu degetul «hoții». Perpetuarea stereotipurilor despre romi, la nivelul majorității etnice, duce la marginalizare și excluziune socială. Atâta timp cât multe autorități locale nu încearcă să caute soluții la problemele reale ale romilor, să inițieze sau, cel puțin, să răspundă pozitiv la invitația la dialog real cu romii, limitându-se la a face declarații de bună intenție, însă fără finalitate practică, vor trebui să își asume situația dificilă în care se află comunitățile de romi, situație care le ține la o distanță foarte mare de comunitatea majoritară, din toate acele puncte de vedere care compun lanțul vicios al sărăciei”, a declarat Ciprian Necula, activist pentru drepturile omului și membru fondator al Asociației Romano ButiQ.

Rezultatele proiectului au fost prezentate la un eveniment desfășurat miercuri, 28 mai 2014, la viitorul Muzeul al Culturii Romilor din cartierul bucureștean Giulești-Sârbi. Au participat reprezentanți ai autorităților locale din mai multe zone ale țării, dintre care menționăm județele Mureș, Maramureș, Galați și Călărași, precum și de la Agenția Națională pentru Romi, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate „Sastipen”, Centrul pentru Educație și Dezvoltare Socială și Fundația Roma Education Fund Romania.

Proiectul „O abordare sistemică a discriminării romilor prin intermediul administraţiei locale” a fost implementat de Asociaţia Romano ButiQ, în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, mandatate de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Proiectul, derulat în perioada 1 iunie 2013 – 1 iunie 2014, a fost cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Programul PROGRESS (2007 – 2013).

Despre Asociația Romano ButiQ și Muzeul Culturii Romilor:

Asociația Romano ButiQ s-a înființat din nevoia de a prezenta într-un mod realist și necosmetizat comunitatea romă și de a crea spațiul în care oamenii să descopere experimental valoarea adusă în societate de membrii acestei etnii, dincolo de stereotipul negativ sau de paradigma de victimă.

Muzeul Culturii Romilor este o instituție în construcție ce își propune să fie un ansamblu dinamic de idei și povești ilustrate prin obiecte, instalații și oameni, capabil să genereze o reală dezbatere pentru toate nivelurile de publicuri. Muzeul Culturii Romilor este o inițiativă privată, susținută de Asociația Romano ButiQ în parteneriat cu o serie de instituții publice și private, precum Agenția Națională pentru Romi, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Primăria Sectorului 6, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și alții.

Despre Agentia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”:

Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” este o fundaţie care are misiunea de a păstra şi afirma personalitatea romilor, prin activităţi de cercetare, documentare şi difuzare, elaborare şi implementare a politicilor sociale în folosul romilor.

Despre Programul PROGRESS (2007-2013)

Proiectul O abordare sistemică a discriminării romilor, prin intermediul administraţiei locale” este finanţat prin Programul Uniunii Europene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Solidaritate Socială – PROGRESS (2007-2013).

Programul este implementat de Comisia Europeană. A fost elaborat pentru a sprijini financiar implementarea obiectivelor Uniunii Europene în domeniile ocupării forţei de muncă, afaceri sociale şi oportunităţi  egale şi pentru a contribui la atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020 în aceste domenii.

Programul de şapte ani se adresează tuturor celor interesaţi care pot contribui la dezvoltarea eficientă a legislaţiei şi politicilor corespunzătoare în domeniile ocupării forţei de muncă şi social, în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, EFTA-EEA, în țările candidate şi în cele aflate în faza de preaderare.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să accesaţi linkul http://ec.europa.eu/progress.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.