Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

SOS Pungeşti: de Crăciun, sătenii intră în greva foamei

0

sursa: comunicat de presa www.stopfracturare.ro

În Ajunul Crăciunului, 20 de săteni din Pungeşti, alături de activişti împotriva fracturării hidraulice, au intrat în greva foamei în semn de protest împotriva asediului jandarmeriei asupra comunităţii şi împotriva instalării sondei de explorare-exploatare a gazelor de şist de către compania americană Chevron.

Sătenii sunt disperaţi, văzând că sunt ignoraţi total şi chiar intimidaţi şi hărţuiţi de către forţele Jandarmeriei române, prezente în zonă în număr foarte mare, de mai mult de două săptâmâni. Viaţa deja grea a sătenilor dintr-o regiune săracă, neglijată de autorităţi, a devenit acum de neîndurat. Din data de 7 decembrie, Jandarmeria patrulează prin sate, deşi incidentul care a provocat declararea zonei drept zonă specială de siguranţă publică a avut loc doar lângă terenul concesionat de Chevron.

Cei 20 de săteni se alătură lui Alexandru Popescu, activistul care a intrat în greva foamei  în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti, grevă începută pe 22 decembrie.  Începând de mâine, 25 DECEMBRIE, de Crăciun, alţi localnici din Pungeşti se vor alătura protestului, dar şi cetăţeni din comuna Ivăneşti şi alte localităţi din ţară, pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte situaţia din Pungeşti. 24 de ani de democraţie sunt umbriţi de măsurile luate de autorităţi în acest sat, la presiunile unei companii private.

Reamintim că întreaga comunitate locală se opune explorării/exploatării  gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Istoria Chevron în Vaslui este începută printr-o ilegalitate, şi anume preluarea Acordului Petrolier de la firma Regal Petroleum şi transformarea ei, prin secretizare şi dezinformare publică, într-o licenţă pentru exploatarea gazelor de şist.

greva foamei

Protestele au adus în atenţia publică problema extrem de controversată a fracturării hidraulice. Legea în vigoare care transpune Convenţia de la Aarhus spune foarte clar că, înainte de orice investiţie controversată sau care poate avea efecte negative asupra mediului, este obligatorie informarea populaţiei de către autoritatea de stat competentă, urmată de consultarea populaţiei. Mai mult, acordurile de mediu se emit pentru întreaga investiţie, nu pe etape. Autorizaţia de construcţie încalcă legea construcţiilor deoarece nu există acordul vecinilor, iar scoaterea din circuitul agricol a suprafeţei de teren este făcută în mod ilegal.

Faţă de toate aceste abuzuri şi încălcări ale legii şi Constituţiei de către Guvernul însuşi, cetăţenii au protestat paşnic şi au facut demersuri pentru un referendum local, care nu le-a fost interzis. Dialogul şi dezbaterea obligatorii prin lege au fost omise, iar frauda se vrea acoperită prin transformarea comunei Pungeşti  într-o zonă de dictatură militară. Ordinul în baza căruia acţionează jandarmii la Pungeşti este ilegal deoarece poliţia este cea în măsură să asigure ordinea, însă se pare că Jandarmeria a preluat atribuţii discreţionare. Tot ordinul spune că odată restabilită ordinea, măsura restricţiei se ridică, ceea ce nu s-a întamplat. Viaţa comunităţii este complet tulburată, copiii fiind supuşi unui stres emoţional cu urmări pe termen lung.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.