Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Servicii de suport gratuite pentru copiii cu părinți deținuți

0

Reducerea efectelor negative ale detenției unui părinte asupra copilului, prevenirea abandonului școlar, depășirea momentelor de criză determinate de neputința părintelui din libertate de a face față situației familiale, sprijin material – sunt doar câteva dintre serviciile de care vor beneficia cel puțin 50 de copii cu părinți închiși în Penitenciarele Iași și Vaslui. Acestea vor fi oferite de specialiștii Alternative Sociale în cadrul proiectului „Copiii cu părinți deținuti – copii invizibili” care se desfășoară în perioada mai 2015 – mai 2016.

Proiectul vine în sprijinul acestor copii pentru a diminua efectele negative ale separării de părintele din închisoare printre care stigmatizare, izolare socială, dezvoltarea de comportamente (pre)delincvente. De asemenea, familiile acestor copii vor beneficia de informații și de servicii sociale de suport adaptate nevoilor lor. În urma unei investigații realizate de Alternative Sociale a reieșit faptul că în județul Iași sunt în jur de 1000 de copii cu părinți deținuți. Majoritatea acestor copii sunt de trei ori mai vulnerabili să manifeste comportamente (pre)delincvente, au stimă de sine scăzută deoarece ascund că au un părinte în detenţie, trăiesc sentimente de rușine și de abandon. Cu toate acestea, oficial, ei nu sunt consideraţi ca fiind o categorie de copii vulnerabili şi în România nu există servicii specializate pentru ei, a declarat Liliana Foca, coordonator proiect.

alternative socialeÎn cadrul acestui proiect, Alternative Sociale continuă preocupările pentru informarea și conștientizarea opiniei publice cu privire la problemele de natură psihologică, educațională și socială cu care se confruntă copiii cu părinți deținuți. Astfel, în perioada următoare vor avea loc dezbateri la care vor participa reprezentanți ai mai multor instituții cu rol în protecția copilului și a familiei. Ei vor încerca să identifice impreună cele mai bune soluții pentru asigurarea suportului de care au nevoie copiii cu parinți în detenție.

Familiile din județele Iași sau Vaslui care se află în această situație se pot adresa specialiștilor Alternative Sociale pentru a beneficia de servicii de suport gratuite.

Aceste activități au loc în cadrul proiectul „Copiii cu părinți deținuți – copii invizibili” finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 83,313.80 euro, din care 74,982.42 finanţare nerambursabilă. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.