Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Seminar „Sansa persoanelor vulnerabile’’

0

In anul 2014, numărul persoanelor neangajate care sunt în afara perioadei de indemnizaţie a crescut progresiv: 326.103 persoane în iunie 2014, faţă de 272.558 in iunie 2012.  În afara statisticilor oficiale există sute de mii de persoane care încă reprezintă un « grup invizibil ». Acestea nu se află pe lista beneficiarilor de ajutor de șomaj, nici pe piaţa oficială a muncii și rămân în continuare în zona gri sau neagră a pieţei muncii, în situaţie de risc crescut de sărăcie și excluziune. Pentru aceste persoane, organizațiile neguvernamentale și serviciile publice din domeniul social realizează proiecte și intervenții finanțate de cele mai multe ori din fonduri externe și prea puțin din surse locale.

Adresându-se în mod direct acestor probleme, Asociaţia Four Change şi DGASPC Sector 6 au organizat miercuri, 1 aprilie 2015, seminarul „Sansa persoanelor vulnerabile”, eveniment ce a umplut până la refuz sala de conferinţe a Hotelului Pietroasa din Buzău. In cadrul seminarului, dezbaterile s-au concentrat asupra modelelor care şi-au dovedit utilitatea şi impactul pentru grupurile vulnerabile. Au fost prezentate măsuri, politici şi modele de succes privind integrarea sustenabilă pe piaţa muncii a persoanelor care se găsesc în situaţii de dificultate sau excluziune socială.

IMG_2125 (2)

In introducerea evenimentului, Diana Secal, directorul executiv al Asociaţiei Four Change, a prezentat proiectul „SANSA – Sprijin pentru autocunoaștere și autodepăsire a situației de vulnerabilitate” şi ghidul de intervenţie „Sansa la angajare”, document adresat angajatorilor, autorităţilor publice implicate în domeniul ocupării, profesioniştilor şi organizaţiilor din domeniul social, precum şi beneficiarilor de măsuri de suport pentru ocuparea pieţei muncii.

Pentru încadrarea corectă a problemelor şi identificarea zonelor şi persoanelor aflate în dificultate, cercetătorul Diana Chiriacescu a detaliat concluziile studiului „Ghid de intervenţie privind măsurile de creştere a gradului de ocupare şi de combatere a discriminării la angajare în rândul persoanelor care se află în situaţii de dificultate, marginalizare sau excluziune socială”, subliniind nevoia stringenta de implicare a organizaţiilor din domeniul social şi a autorităţilor publice în problemele dezbătute.

Directorul executiv al Fundaţiei Crucea Alb Galbenă Buzău, doamna Cristina Vasile, a descris demersurile făcute de Fundaţie până în prezent, precum şi problemele cu care s-a confruntat şi experienţa de teren dobândită de-a lungul derulării proiectelor sociale. „Vârstnicii sunt din ce în ce mai deprimaţi, se confruntă cu probleme care par de nerezolvat, dar cea mai mare durere a lor este că nu îi ascultă nimeni”.

Valentina Neagoe, Sef Birou Integrare Socioprofesională şi Vocaţională în cadrul DGASPC Buzău, a dezvăluit detalii despre tinerii din centrele sociale şi măsurile adresate acestora. „Avem o responsabilitate faţă de tinerii noştri şi faţă de societate. Trebuie să gândim în perspectivă pentru a găsi soluţii permanente de plasare pe piaţa muncii a tinerilor din centre, tineri care îndură, in prezent, discriminare de două feluri: instituţională şi socială”.

Sfârşitul seminarului a fost marcat de o dezbatere aprofundată pe tema implicării autorităţilor publice din zona Buzău în dezvoltarea măsurilor ce pot veni în ajutorul „grupului invizibil”, al persoanelor aflate în situaţia de risc crescut de sărăcie şi excluziune socială.  

Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului ȘANSA – Sprijin pentru autocunoaștere și autodepăsire a situației de vulnerabilitate implementat de catre Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector în parteneriat cu Asociaţia Four Change, SC Centrul de Consultanţă şi Studii Europene SRL şi Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.