Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Șantierul Naval Damen Galați sponsor unic în programele de prevenire a abandonului școlar desfășurate de Fundația Inimă de Copil

0

Liderii în business se implică și în comunitate.

Șantierul Naval Damen Galați sponsor unic în programele de prevenire a abandonului școlar desfășurate de Fundația Inimă de Copil.

LOGO BEELDMERK DAMEN-1

Legea Sponsorizării și Codul Fiscal permit societăților comerciale să investească în comunitățile lor și în dezvoltarea societății românești, fără  niciun cost pentru ele. Acestea pot direcționa anual până  la 20% din impozitul pe profit către organizații neguvernamentale – în limita a 0,3% din cifra de afaceri, sumă ce se scade din impozitul pe profit de plată.

Conform datelor ANAF din 2013, 191.691 de societăți comerciale au inregistrat profit in România. Dacă toate acestea ar fi direcţionat către sectorul nonprofit suma maximă prevăzută de lege – până la 2,3 miliarde de lei (525 milioane de euro) – ar fi putut susține domenii cheie precum serviciile sociale, mediul si educația. Totusi, doar 16% dintre societățile comerciale (30.651) au ales să folosească facilitatea fiscală prevăzută în Legea Sponsorizării, suma distribuită către ONG-uri fiind de 523 milioane de lei (118 milioane de euro), adică doar 22% din potențialul maxim. Cu 525 de milioane de euro direcționate de mediul de business către ONG-uri s-ar putea realiza, concomitent, în fiecare an, proiecte cu impact major în comunitățile din România.

Sumele cu care societățile comerciale din țară aflate pe profit ar fi putut să ajute societatea civilă și proiectele din comunitățile lor în 2014 nu sunt încă centralizate și cunoscute dar sunt probabil comparabile.

Lider în industria gălățeană, Șantierul Naval Damen Galați îmbrățișează în ultimii ani din ce în ce mai mult politicile și bunele practici de responsabilitate socială. În acest sens, asocierea dintre Șantierul Naval, alături de o parte dintre subcontractorii săi, și proiecte care susțin educația copiilor și zone vulnerabile ale societății dar și cele de performanță ar putea în timp să devină un standard și un model privind colaborarea dintre societatea civilă, organizații puternice și actori importanți ai industriei locale.

Este un „lucru de bine” așadar, că la finalul anului 2014, Șantierul Naval Damen Galați a decis să folosească o parte din cei 20% din impozitul său pe profit și a devenit sponsor unic pentru anul 2015 pentru proiecte importante în comunitate ale Fundației Inimă de Copil: programele de Școală  după  Școală  desfășurate in Școlile gimnaziale nr. 22 „Dimitrie Cantemir” din orașul Galați și nr. 2 „Gh.Petrașcu” din orașul Tecuci, Centrul de zi pentru copii în dificultate din comuna Pechea dar și pentru programul de consiliere pentru prevenirea abandonului școlar pe care organizația îl desfășoară în 4 școli din județ.  Peste 150 de copii, din familii în dificultate și care au nevoie de susținerea educației școlare pentru o dezvoltare normală, vor beneficia în urma acestei colaborări.

În programele de tip școală după școălă și centre de zi copiii au parte de asigurarea unui program complet pentru efectuarea temelor, masă, asigurarea de rechizite, activități extrașcolare și de dezvoltare a copiilor, combinat cu un program de consiliere și suport desfășurat în colaborare cu școli din Galați, Tecuci, dar și comunele Pechea și Frumușița. De asemenea, va  fi asigurată  participarea copiilor în tabere de vară, copii care nu și-ar permite astfel de vacanțe, și un program de burse speciale destinat unui număr de 10 copii din clasele I-VIII din mediul rural cu rezultate foarte bune la  învățătură și posibilități materiale foarte reduse, selectați de organizație in colaborare cu primăriile și școlile din județ. Este deci un program complex, destinat nu doar copiilor din mediul urban, ci și celor din mediul rural, unde se știe că nevoia de susținere și de încurajare a performanțelor copiilor prin programe de îmbunătățire a accesului la educație și prevenire a abandonului școlar este extrem de mare, mai ales într-un județ cum este județul Galați.

Acestea sunt componente ale unuia dintre cele mai importante programe ale Fundației Inimă de Copil și anume cel pentru îmbunătățire a accesului la educație și de prevenire a abandonului școlar și familial. Astfel, organizația a sustinut permanent în ultimii ani peste 200 de copii din orașul Galați și din județ, copii provenind din familii defavorizate, oferindu-le o șansă în plus de continuare a educației școlare.

“Ni se pare esential pentru copii și o mare investiție in viitorul nostru, al tuturor, să asigurăm nu numai dreptul ci și șansa copiilor, a tuturor copiilor, la educație. Și asta  indiferent de cât de modestă este familia din care provin. Este un proces educativ care de multe ori se încheie tragic și mult prea devreme din cauza sărăciei. Și așa pierdem viitorii instalatori, tâmplari, ingineri, medici, laureați de premiu Nobel …” – Anna Burtea, Director Executiv Fundația Inimă de Copil.

În ultimii doi ani o parte din acest program generos al organizației a fost susținută în mod substanțial și de Alewijnse Marine Galați și BRD Groupe Société Générale, dar și de alte firme colaboratoare ale organizației care au decis să  folosească  in mod foarte eficient pentru comunitate șansa pe care le-o oferă codul fiscal și legea sponsorizării.

Nu numai că aceste firme au contribuit sau contribuie financiar la susținerea activităților dar iși doresc și o implicare a angajaților lor in campanii sociale, campania de direcționare a 2% și acțiuni de voluntariat.

Programul pentru îmbunătățirea accesului la educație și de prevenire a abandonului școlar și familial reprezintă o investiție totală anuală de peste 130.000 euro în viitorul copiilor și în dreptul lor de a merge la școala. La acesta se adaugă și programul desfășurat de asemenea de Fundația  Inimă de Copil, cel de integrare și recuperare pentru copii sau tineri cu dizabilități sau cu întârzieri in dezvoltare.

„Alexandra, deși provine dintr-un sat, timp de opt ani de zile a învățat singură și a fost premiantă, deși nu avea lumină electrică acasă. Fară susținerea unei persoane de bine însă nu ar fi putut veni la un liceu bun din Galați și nu ar fi avut șanse pentru viitor.” – Tatiana Ilie, asistent social, coordonator program pentru copii și familii in dificultate.

 „Îmi doresc să devin director de școală. Dacă nu as fi primit ajutor de la Fundația Inimă de Copil nu aș fi reușit să ajung în clasa a VIII-a. Voi invăța mult pentru a urma Liceul Pedagogic. Vreau să mulțumesc celor care mă ajută să pot să îmi urmez visul. ” Robert, 14 ani

„Fără ghiozdanul primit de la fundație nu aveam cum să merg la școală, rămâneam acasă și nu puteam invăță să citesc. Acum, și eu și frații mei putem merge cu toții la școală. Aveam un singur ghiozdan vechi pe care îl impărțeam, îl luam pe rând.” Mihai, 10 ani

„Sunt prima din familia mea care a terminat cu rezultate bune școala generală iar acum sunt in clasa a IX-a la un colegiu tehnic. Îmi place foarte mult și mă bucur că  am reușit! Am fost ajutată 8 ani de zile la Centrul de zi din Galați al fundației. Acum îmi place să vin săptămânal ca voluntar sau atunci când incă am nevoie de ajutor.” Elena , 15 ani.

Deși populația de copii a României a scăzut cu peste 3 milioane în ultimii 20 de ani, copiii rămân categoria socială cea mai vulnerabilă iar creșterea ratei de abandon școlar, mai ales in S-E țării, în cazul acelora care provin din familii defavorizate, cu grad de sărăcie ridicat sau excluse social, necesită măsuri urgente, eforturi constante și susținute pentru stoparea fenomenului. Realitatea este că 1 din 2 copii se află  in risc de sărăcie sau excluziune socială (cel mai ridicat nivel din UE27) iar 1 din 4 copii renunță  la școală  din cauză  sărăciei și a rezultatelor proaste la învățătură. În același timp 19% din tinerii cu vârsta potrivită pentru a merge la liceu abandonează cursurile. Toți copiii au dreptul la educație iar oferirea de suport pentru susținerea accesului la educație reprezintă una din misiunile noastre ca societate. Este singurul mod in care putem asigura viitorul acestor generații.

Mulțumim Santierului Naval Damen Galați pentru suportul oferit și pentru implicarea în construirea acestui viitor mai bun pentru copiii proveniți din medii defavorizate socio-economic din județul Galați!

Investiția in educație este cea mai bună intervenție antisărăcie!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.