Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Roman, cu un pas mai aproape de titlul “Capitala Tineretului din România”

0

Vineri, 28 Septembrie, o delegație a orașului Roman a participat în Cluj-Napoca la Conferința Capitalelor Tineretului din România.

Intâlnirea organizată de Federația Tinerilor din Cluj, în parteneriat cu Consiliul Tineretului din România, Grupul PONT și Banca Comercială Română, entitati care formeaza Guvernanța Programului Capitala Tineretului din România, a reunit reprezentanți ai  fostelor capitale europene și naționale de tineret din 13 orașe: Amiens, Torino, Braga, Bacău, Cluj- Napoca, Cascais, Ganja, Maribor, Novi Sad, Suceava, Thessaloniki, Timișoara, Varna,  reprezentații orașului Baia-Mare, actuala Capitală de tineret a României și echipele de proiect a celor 3 orașe finaliste pentru titlul de Capitala Tineretului din România 2019-2020: Brașov, Iași și Roman.

roman

In cadrul conferinței au fost dezbătute subiecte legate de rolul tineretului în dezvoltarea comunităților și exemple de bune practici din orașele mai sus menționate. Invitații la dialog au fost experți în domenii precum: spații și centre de tineret, lucrători de tineret, consilii consultative pe probleme de tineret și finanțarea sectorului de tineret,

Un punct foarte important din agenda evenimentului a fost prezentarea candidaturilor orașelor finaliste în fața unui public format din juriul programului, din reprezentanți ai ONGT-urilor și tineri interesați de proiectele dedicate lor.

Prezentarea candidaturii orașului Roman, concetrată în jurul conceptului #weconnect, a punctat la capitolul emoție, unitate și entuziasm al echipei, fiind considerat de către audiența un program coerent, care demonstrează capacitatea municipiului de a deține titlul de Capitală a Tineretului din Romania.

Echipa de proiect RCTR vede participarea Romanului în cadrul programului Capitala tineretului din Romania, nu doar ca pe un exercițiu de generare de idei, ci ca pe un punct de plecare în construirea unui incubator de tineri pregătiți din punct de vedere personal, profesional și social, care să fie ambasadori ai generației lor, capabili să se implice activ în viața comunităților din care fac parte.

“Pe lângă ceea ce poate face o administratie locală pentru dezvoltarea unei comunități, consider că sprijinul acordat cetățenilor care vor să se implice este un plus valoare adus întregului oras. Inițiativa tinerilor din cele 12 Ong -uri de a aplica pentru obținerea titlului de Capitala Tineretului este una care se bucură de tot sprijinul meu și al echipei din administrația publică locală. De aceea am dorit sa fiu prezent personal la Cluj Napoca, pentru a susține grupul de inițiativă, pentru a le da încredere și pentru a reconfirma dorinta și determinarea de a face ca acest proiect, să fie dus la îndeplinire . Cred cu tărie că Romanul merita sa obțină acest titlu, nu doar ca pe un trofeu, ci pentru a pune în practică proiectele pe care ei le-au gândit pentru tinerii din oras și din țară. Romanul vibrează, iar un Roman devenit Capitala Tineretului va putea pune în mișcare un întreg mecanism care să conecteze tinerii romascani cu întreagă țară. În plus, toata această implicare și entuziasmul creat produc deja efecte benefice întregii comunități, în sensul că se crează premisele ca tinerii plecați prin tara sau peste hotare să fie și mai motivați să se întoarcă acasă, lângă familii.”

Lucian Micu, Primar al Municipiului Roman

 

“Suntem foarte bucuroși să reprezentăm municipiul Roman în etapa finală pentru titlul de Capitala Tineretului din România 2019/2020 și pentru ceea ce se întâmplă acum în comunitatea noastră. Este un exercițiu determinant pentru tinerii romașcani, care alături de alți tineri din România, autorități locale, județene, naționale, companii  și antreprenori, creează un ecosistem de dezvoltare sănătos și pun bazele unei strategii de tineret care să îmbunătățească perspectivele de viitor ale acestora.  Avem o echipă organizatorică foarte determinată cu mult know how în zona de tineret și o coaliție de ongt-uri care sprijină consultativ tot procesul și face ca lucrurile să fie realizabile.”

Sebastian Hrib, coordonator candidatură RCTR

Orașul câștigător, cel care va primi titlul de Capitata Tineretului din Romania 2019-2020, va fi anunțat pe 10 noiembrie 2018, în cadrul Summitului Tinerilor, ediția a III-a, la Baia Mare.

Capitala Tineretului din România, cel mai ambițios program național destinat tinerilor, ce funcționează pe idei similare Capitalei Europene a Tineretului, este un concept care pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele urbane, românești. Programul este construit pe principiul co-managementului în care autoritățile locale, organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret și mediul privat, colaboreaza, punându-i pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.