Reţetă moldovenească: Dresală (Sârbuşcă)

0

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.

Rețeta ”Dresală” provine din Moldova, zona Piatra Neamț, fiind oferită și preparată de partenerul media al proiectului, Larisa Elena Buduroes, autor și proprietar al blogului PapaBun.com.

În zona Iași se pregătește un preparat asemănător, cu numele Sârbușcă, dar care conține, în plus, păstăi și mazăre.

Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.

1-web3Ingrediente:

  • 1,5-2 kg cartofi
  • 2-3 morcovi mari
  • 2-3 cepe mari
  • 1-2 ardei grași (optional)
  • 300-500 g smântână
  • 3 linguri de ulei Arpis
  • 2 oua
  • 1-2 litri lapte bătut (cel mai bun e laptele acru facut în casă, chisleag-ul)
  • apă
  • 1 legatură leuștean
  • fidea (opțional)
  • sare, piper

 

Mod de preparare

Se curață cartofii și se taie cuburi. Se curăță morcovii și se dau prin răzătoare, cepele se curăță și se taie cubulețe sau peștișori iar ardeii se taie cubulețe mici.

Într-o oală mare se călesc, în ulei Arpis, ceapa și morcovii.Cand acestea s-au inmuiat ușor, se adaugă ardeii grași și cartofii tăiați cubulețe.

Se mai lasă 2-3 minute, timp in care se învârtește oala pentru a nu se prinde și se adaugă apă cât să le cuprindă cu 3 degete mai sus. Daca vrem ca dresala sa iasă mai subțire, se adaugă mai multă apă.

Când cartofii sunt fierți se adaugă fideaua, nu foarte multă, și se mai lasă oala pe foc, 7-8 minute. Dupa ce se ia de pe foc se amestecă cele doua ouă cu smântâna și laptele bătut și se adaugă peste zeama de legume. Se toacă mărunt o legatură de leuștean și se presară deasupra (leușteanul este ingredientul secret al acestui fel de mâncare).

Dresala se servește rece sau foarte puțin încălzită, cu ceapă, și, cel mai bine, merge cu ceapă verde sau roșie.

4

Secretul bucătarului

Rețeta de dresală este simplă și nu conține cantități exacte de ingrediente; daca ne place o ciorbă mai groasă, se folosesc mai mulți cartofi, daca ne place mai clară, se scot 2-3 cartofi din ingrediente, astfel încât rezultatul final să fie pe placul nostru.

Despre blogul PapaBun.com

PapaBun.com este un blog culinar al carui autor si proprietar este Larisa Elena Buduroes.

PapaBun.com a luat naștere dintr-o pasiune: gătitul. Blogul oferă rețete culinare in imagini, explicate pas cu pas și preparate cu ingrediente accesibile tuturor. Delicios de la prima pana la ultima inghititura!

Despre proiect

Proiectul “Descoperă tradițiile culinare românești” este derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Arpis, în perioada februarie – decembrie 2013 și este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania, X-Treme Radio.

Rețetele tradiționale din Moldova au fost puse la dispoziția proiectului de: Larisa Elena Buduroes (www.papabun.com),  Casa Oprescu, Pensiunea Octogon și Adrian Buzoianu (www.chefbuzu.com).

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează