Reţetă moldovenească: Bulz ciobănesc

0

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.

Rețeta ”Bulz ciobănesc” a fost primită de la Pensiunea Octogon, Loc. Dumbrava Rosie, Jud. NEAMT (Moldova) și preparată de Casa Oprescu, gazda proiectului în perioada mai – august.

Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.

Ingrediente:

  • 3 webMamaligă facută din mălai Arpis, apă și sare,
  • Brânză de burduf,
  • Kaiser sau costita afumata,
  • Ulei Arpis
  • slăninuță,
  • puțină smântână,
  • putin unt.

 

Mod de preparare (varianta tradițională)

Se pregătește o mămăligă din mălai Arpis, apă și sare. Se lasă să se răcească, o zi.

Branza de burduf se scoate de la frigider si se sfărâmă puțin. Kaiserul și slăninuța se taie feliute subțiri, iar untul se scoate și se lasă să se înmoaie.

Mamaliga rece se imparte în 3 părți, pentru 3 porții. Fiecare bucată de mămăligă se modelează în mână, se turtește, se face în mijlocul ei căus, în care  se pune brânza, o bucățică de unt, kaiserul cu slaninuta, apoi se modelează bulzul ca pe o gălușcă mai mare bine inchisa.

Boțurile de mamaliga astfel pregatite se pun pe grătar pana s-a topit branza înauntru si a facut mămăliga crustă pe dinafară. Apoi se servesc calde la cină cu smântâna deasupra.

Mod de preparare (varianta modernă)

Se pregătește o mămăligă din mălai Arpis, apă și sare.

Kaiserul și slăninuța se prăjesc în puțin unt. Se adaugă mămăligă fiebinte, proaspăt pregătită și branza de burduf și se amestecă totul.

Se toarnă într-o farfurie, se adaugă un ou (opțional) și se rade brânză sarată deasupra.

5 web

Despre Pensiunea Octogon

O pensiune cochetă cu personal calificat, ce oferă servicii și condiții la standarde europene.

Pensiunea dispune de: sală de conferinte pentru circa 30 de persoane, 6 camere cu 2 paturi single, 4 camere matrimoniale, 1 apartament cu living spațios și dormitor matrimonial, curte cu foișor, grătar, cascadă.

Despre proiect

Proiectul “Descoperă tradițiile culinare românești” este derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Arpis, în perioada februarie – decembrie 2013 și este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, Marius Comanescu Photography, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania.

 

Rețetele tradiționale din Moldova au fost puse la dispoziția proiectului de: Larisa Elena Buduroes (www.papabun.com),  Casa Oprescu, Pensiunea Octogon și Adrian Buzoianu (www.chefbuzu.com).

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează