RĂZVAN STOICA, ANDREEA STOICA ȘI KAMERATA STRADIVARIUS LA IAȘI

0

În 21 mai 2019 a avut loc la Iași, în Aula Bibliotecii Universitare „Mihai Eminescu”, un concert mult așteptat de publicul meloman ieșan.

Andreea și Răzvan Stoica, doi artiști români cu cariere internaționale și recunoscuți pentru interpretările de excepție pe care le oferă de fiecare dată publicului lor, revin întotdeauna cu drag la Iași. De această dată au fost însoțiți de Kamerata Stradivarius pentru un repertoriu strălucitor: 8 Anotimpuri de A. Vivaldi și A. Piazzolla.

Publicului i s-au prezentat două perspective antagonice asupra celor 4 anotimpuri. Piazzolla, în Anotimpurile la Buenos Aires, citează lucrarea lui Vivaldi, dar muzica folosită este din anotimpurile opuse. Piazzolla a procedat astfel pentru a sugera faptul că în emisfera sudică anotimpurile sunt inversate. Antiteza merge și mai departe astfel: Anotimpurile de Vivaldi sunt pentru vioară solo și orchestră, pe când Anotimpurile de A. Piazzolla au ca instrument solist pianul. Vivaldi prezintă viziunea veche, barocă a Anotimpurilor, pe când Piazzolla aduce spiritul modern de compoziție și interpretare. Vivaldi reprezintă un punct de referință în cultura emisferei nordice iar Piazzolla, jocul de stradă (tangoul) argentinian, devenit simbol al lumii sudice. Sala plină și aplauzele furtunoase au confirmat calitatea actului artistic.

Mai mult, în apropierea Zilei internaționale a Copilului, muzicienii au decis să susțină ca prin acest concert Fundația Internațională Kiwanis în proiectele de susținere a copiilor ce vin din medii defavorizate.

Răzvan și Andreea Stoica și Kamerata Stradivarius vin cu aceeași propunere de repertoriu și la București, în colaborare cu Radio România Muzical, duminică – 26 mai, începând cu ora 19.00, la Sala Radio.

Cu această ocazie artiștii aduc în atenția publicului un alt proiect de susținere a copiilor defavorizați. O parte din veniturile obținute din vânzarea CD-ului „Classical Delights”, va merge către proiectul „Vreau la școală!” derulat de ADRA România. Cumpărătorii vor primi la achiziționarea CD-ului o invitație cadou la concertul-eveniment STRADIVARIUS.

Susține și tu proiectul ADRA „Vreau la școală!” participând la concertul extraordinar STRADIVARIUS!

Cei interesați de achiziționarea CD-ului (40 lei) sunt rugați să trimită e-mail la adresa art.razvanstoica@gmail.com sau să contacteze organizatorii la numărul de telefon 0763 828 689, unde vor primi detalii despre modalitățile de a intra în posesia CD-ului și a invitației-cadou.

Despre „Vreau la școală!”:

În anul școlar 2018-2019, pe plan național, 327 de elevi din familii vulnerabile, dar cu rezultate deosebite la învățătură și premianți din zonele Banat, Bucovina, Crișana, Dobrogea, Moldova, Muntenia, Oltenia și Transilvania sunt susținuți în procesul educațional de zeci de sponsori și voluntari, prin proiectul ADRA România ”Vreau la școală!”, oferindu-le în fiecare lună alimente de bază, rechizite școlare, articole de igienă personală și, după caz, îmbrăcăminte și încălțăminte. Elevii, recomandați de către Primărie, Școală și reprezentanții ADRA locali pentru a fi susținuți în anul școlar 2018 – 2019 în proiectul ”Vreau la școală!”, sunt copii cuminți, harnici, silitori, apreciați de către autoritățile locale și cu rezultate bune la învățătură, deși provin din familii vulnerabile.

Despre ADRA România:

ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în 139 de ţări şi conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios. ADRA România urmărește îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei în nevoie şi investeşte în potenţialul oamenilor, prin iniţiative de dezvoltare comunitară, axându-se pe cinci direcţii principale: dezvoltare economică, educaţie și sănătate de bază, lupta împotriva violenței în familie, asistarea victimelor dezastrelor naturale și asistarea categoriilor sociale defavorizate, conducându-se după motoul: „Schimbă o viață și vei schimba lumea!”.

Despre Kamerata Stradivarius Orchestra:

(KSO) a luat ființă în Olanda, în anul 2010, din dorința lui Răzvan Stoica de a aduce pe aceeași scenă aerul secolului al XVII-lea prin cele mai cunoscute, apreciate și valoroase viori ale lumii. Violonistul și-a propus să aducă laolaltă instrumente de valoare și vârstă apropiate viorii sale Stradivarius (1729), dar în același timp să mențină o formulă alcătuită din instrumentiști tineri, deschiși către noul impus de dezvoltarea tehnologică a secolului al XXI-lea.  Originalitatea sunetului special al KSO este dată și de instrumentele folosite de muzicieni: Antonio Stradivari (1729), Jean-Baptiste Vuillaume (1856) și Antonio Rugierri (1788). Toți muzicienii KSO au o dorință puternică de a reconfirma angajamentul față de public cu fiecare apariție. Acest lucru a generat un număr din ce în ce mai mare de prezențe în proiecte care înlesnesc întâlnirile cu muzica și creativitatea comunităților din întreaga lume. În ultimii ani, proiectele majore ale KSO au inclus spectacole la festivaluri importante și săli de concerte precum: Concertgebouw Amsterdam, Gewandhaus Leipzig, Teatro Antico din Roma, Atheneum București, Teatro San Barnaba din Brescia, De Doelen Rotterdam, Muzikhaus Wien, Sala de concerte Disney din Los Angeles sau Teatrul Antic Plovdiv. 2019 va purta Kamerata Stradivarius pe patru continente și în treisprezece țări pentru proiecte de ultimă oră sau parteneriate pe termen lung.

Răzvan Stoica este violonist și din anul 2008, ca urmare a câștigării concursului Strad Prize, are în drept de folosință vioara Stradivarius „The Queen” datată 1729. Acesta este însă doar unul dintre cele peste 25 de premii obținute la concursuri internaționale. Răzvan a obținut titlul de „Cel mai bun tânăr violonist” în 2013, când a participat la Euro Broadcast Competition (Bratislava), reprezentând România. Violonistul este singurul român care a câștigat această distincție. Răzvan Stoica are o activitate artistică diversă pentru care este apreciat în Europa, Asia, dar și în SUA, unde recent a fost protagonistul filmului artistic-documentar „Strad Style” și compozitorul coloanei sonore. Strad Style a fost premiat la festivalurile de profil din toată lumea. Este invitat frecvent al orchestrelor de anvergură din Olanda, Germania, Spania, Italia, Franța și colaborează cu dirijori de renume. De asemenea, în anul 2017 Răzvan Stoica a absolvit și studiile masterale de dirijat ale Universității de profil din Riga.

Andreea Stoica, semnatară a „Celui mai bun CD pentru lucrări pianistice”, considerată de mulți copil-minune, Andreea Stoica a debutat la numai cinci ani pe scena Ateneului Român alături de Orchestra Filarmonică, interpretând concertele de Mozart. Andreea este pianistă și în cariera solistică a colaborat cu numeroase orchestre din Europa, Asia, SUA. De-a lungul timpului a adunat diverse premii sau critici pozitive cu fiecare apariție. De asemenea, pianista dovedește tehnica impecabilă și muzicalitatea prin abordarea unui repertoriu divers, interpretarea sa fiind perfect adaptată stilului componistic.

Link:

https://adra.ro/stiri/sustine-si-tu-proiectul-adra-vreau-la-scoala-participand-la-concertul-extraordinar-stradivarius.html

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.