Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Punct muzeal dedicat lui Garabet Ibrăileanu la Târgu Frumos

0

MNLR Iași va deschide la FILIT un punct muzeal dedicat lui Garabet Ibrăileanu

Muzeul Național al Literaturii Române Iași a semnat parteneriatul cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitateˮ Iași și cu Primăria Orașului Târgu Frumos pentru deschiderea unui punct muzeal dedicat criticului literar Garabet Ibrăileanu. Este al patrulea punct muzeal pe care MNLR Iași îl deschide în ultimii doi ani și va fi inaugurat în luna octombrie 2016, în cadrul celei de a IV-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT).

Garabet Ibraileanu adult

Expoziția documentară va reconstitui muzeografic viața și activitatea criticului literar și a scriitorului G. Ibrăileanu și va cuprinde manuscrise și fotografii, mobilier specific epocii în care a trăit, volume etc.

Una dintre cele mai influente personalități din literatura română,  Garabet Ibrăileanu s-a născut la Târgu Frumos, la 23 mai 1871, într-o familie de negustori armeni. Teoretician, critic literar, profesor de istoria literaturii române la Universitatea din Iași, mentor al unei generații întregi și al revistei „Viața românească”, de la apariția căreia s-au împlinit 110 ani. Ibrăileanu n-a condus numai o revistă; a condus o adevărată şcoală literară şi a făcut-o cu o pasiune unică, în care se concentra cu toate puterile sale, ca pentru singura justificare a existenţei sale. El a format mai multe generaţii de intelectuali, cititori ai Vieţii Româneşti. Le-a stilizat şi le-a sistematizat concepţiile. A stimulat şi îndrumat multe talente literare. (Demostene Botez, Memorii)

Despre deschiderea punctului muzeal de la Târgu Frumos, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a declarat: Una dintre dorinţele mele este de a promova Iaşul ca judeţ turistic. Iaşul are istorie, oameni de cultură şi numeroase atracţii turistice pe care trebuie să le valorificăm. După inaugurarea punctelor muzeale de la Cotnari (Cezar Petrescu), Miroslava (Dimitrie Anghel) şi Golăiești/Medeleni (Ionel Teodoreanu), Muzeul Național al Literaturii Române Iași propune un nou punct de reper pe harta Iaşului. Dorim să contribuim la punerea în valoare a operei lui Garabet Ibrăileanu şi a potenţialului turistic din zona Tg. Frumos. Iaşul este unul dintre judeţele culturale, istorice ale României.

De asemenea, primarul Orașului Târgu Frumos, Ionel Vatamanu, salută inițiativa MNLR Iași: Locul în care s-a născut Garabet Ibrăileanu trebuie să aibă un muzeu în care trăitorii și trecătorii să își poată aminti ce a reprezentat Garabet Ibrăileanu pentru dezvoltarea culturii românești, care să conserve și să transmită valorile patrimoniale, spirituale și culturale ale orașului. Apreciem ideea și importanța deschiderii unui Punct Muzeal în Orașul Târgu Frumos.

Mai multe detalii despre activitatea Muzeului Național al Literaturii Române Iași și despre muzeele și punctele muzeale literare ieșene se regăsesc pe pagina de Facebook a instituției.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.