Proiectul „Tabăra din Pridvorul Satului”

0

Asociația Impact pentru Comunitate (AIPC) Iași derulează proiectul „Tabăra din Pridvorul Satului” ce se desfășoară în perioada 01 august – 20 octombrie 2019.

Finanțat prin intermediul Concursului Național de Proiecte de Tineret al Ministerului Tineretului și Sportului, proiectul se desfășoară în parteneriat cu Asociația Tineretul Ortodox Român Iași, care implementează 64 de tabere în județele Iași, Neamț și Botoșani.

Comunitățile care au beneficiat de finanțare sunt următoarele: din județul Iași: sat Hărpășești, sat Lunca Rateș, sat Suhuleț, sat Pietrăria, sat Deleni, sat Curături, sat Giurgești, sat Miroslovești; din județul Botoșani: sat Dumbrăvița, sat Aurel Vlaicu; din județul Neamț: sat Izvorul Muntelui, iar prin finanțarea din partea Ministerul Tineretului și Sportului se acoperă cheltuielile cu materialele pentru cele 11 tabere și 5 seminarii de formare.

Proiectul are ca scop organizarea a 11 tabere, 5 seminarii de formare și a unei școli de lideri cu scopul oferirii unui program formator tinerilor din cele 11 comunități rurale din jud. Neamț, Botoșani și Iași, combaterii marginalizării și a excluziunii sociale a tinerilor din mediul rural, diversificarea și dezvoltarea de acțiuni specifice de voluntariat, educație civică și implicare socială prin formarea, motivarea și implicarea a 120 de voluntari care să ofere modele de urmat. Acest fapt are ca rezultat creșterea gradului de participare a tinerilor la viaţa comunităţii, sub toate aspectele ei: sociale, educaţionale, culturale, economice, de sănătate prin motivarea acestora și prezentarea în rândul tinerilor şi al părinţilor a beneficiilor pe care le pot dobândi aceștia prin implicarea în activităţi de voluntariat.

Tabăra din pridvorul satului schimbă vieți. Deși aceste cuvinte sunt mari, pentru noi, ca organizatori ele sunt un adevăr pe care l-am întâlnit în cele 64 de comunități în care proiectul nostru a ajuns. În total, 5800 de tineri și 220 de voluntari au trăit niște experiențe pe care cel mai probabil nu le vor uita niciodată.

,,Se spune că nu îți dai seama cât de important e un lucru pentru tine, până nu îl pierzi. Cred că acest citat mi se potrivește și mie, deoarece acum trei zile am ajuns la capătul primului meu sezon de tabere…și de când sunt acasă și tot vizualizez asupra situațiilor prin care am trecut în aceste două luni pline de încercări, realizez cât de mult îmi vor lipsi toate acele clipe care deja fac parte din povestea pe care abia aștept să o împărtășesc cu cei dragi.” a precizat pe blogul personal Rareș Răileanu, voluntar în 10 tabere din vara aceasta.

Pentru cei mai mulți beneficiari ai taberelor noastre, Tabăra din pridvorul satului a fost singura vacanță pe care ei o au în decursul unui an. ,,Prin acest proiect, tinerii de la sate simt că ei contează și că nu sunt marginalizați. Pentru unii dintre ei, venirea noastră în mijlocul lor chiar este importantă și de impact”, spune Ștefan Aioanei, coordonator a șapte tabere din cadrul proiectului nostru.

Deși vara s-a terminat, munca în cadrul proiectului este în desfășurare. Pe lângă organizarea a 11 tabere rurale – comunitare, educative și de formare de 3 sau 4 zile; a cinci seminarii de formare (pe temele: vorbire liberă, cetățenie activă și voluntariat, orientare în carieră, viață sănătoasă, organizare de evenimente), în cadrul proiectului finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului urmează două evenimente mari: Ziua voluntarului TPS – sesiune de evaluare și de formare a voluntarilor din tabere și școala de lideri ExploreIS –program de formare educațională și de leadership destinate deschiderii orizontului tinerilor din mediul rural ce va permite cunoașterea mediului educațional și cultural al orașului Iași (ExploreIS).

Grupul țintă este format din tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 ani, din mediul rural din trei județe: Iași, Neamț și Botoșani. Motivul pentru care au fost aleși tinerii, rezidă din faptul că acesta este grupul țintă care poate fi catalizatorul schimbării de mentalitate în comunitățile din care fac parte în privința implicării în comunitate și cei care au cea mai mare nevoie de modele și motivare pentru continuarea studiilor și o viață activă.

Până în prezent s-au organizat cele 11 tabere și cele cinci seminarii de formare în comunitățile menționate, unde tinerii au beneficiat de un program educativ care a inclus activități care fac parte din programul standard al proiectului Tabăra din pridvorul satului: 10 ateliere tematice (prim ajutor, tir cu arcul, comunicare relațională și igiena relațiilor, lectură, scriere de scrisori, hand-made, orientare în natură, educație sportivă, educație financiară, educație religioasă), jocurile olimpice, vânătoarea de comori, foc de tabăra, dansuri și jocuri de grup.

Asociația Impact pentru Comunitate este o organizație de tineret, nonprofit, apolitică, cu o experiență de 6 ani în lucrul cu tinerii prin diferite proiecte naționale și internaționale. Misiunea Asociației este îmbunătățirea calității vieții persoanelor comunității prin crearea de oportunități de dezvoltare intelectuală, culturală, socială și profesională în context național și internațional.

Parteneriatul dintre Asociația Impact pentru Comunitate și ATOR Iași este unul mai vechi, acestea organizând 35 de tabere comunitare în mediul rural în anul 2017, întâlniri regionale de tineret, ateliere de dezvoltare personală și de formare a membrilor, excursii și pelerinaje, schimburi internaționale de tineret, proiecte interculturale, dezbateri în licee, acțiuni civice etc.

În anul 2018, după cele 46 de tabere din județele menționate mai sus, ATOR Iași a primit următoarele premii din partea Ministerului Tineretului și Sportului și a Federației Volum în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor:

  • Premiul III la ,,Secțiunea Incluziune Socială”, acordat de Ministerul Tineretului și Sportului la Gala Tineretului din România în cadrul Galei Naționale a Tineretului.

  • Titlul de Proiectul anului la categoria ,,Educație” la Gala Voluntarului Ieșean, acordat de Casa de Cultură a Studenților din Iași

  • Titlul de Proiectul de voluntariat al anului la categoria ,,Tineret” acordat de Federația Volum în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor.

  • Titlul de Echipa de voluntari al anului, acordat de Federația Volum în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor;

  • Titlul de coordonatorul de voluntari al anului, acordat de Federația Volum în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.