Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiectul educaţional „Pădurea – între conservare şi poluare”

0

Proiectul educaţional „Pădurea – între conservare şi poluare”

21 martie 2013, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi

Astăzi, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, s-a desfăşurat proiectul educaţional „Pădurea – între conservare şi poluare”, acţiune care vine să marcheze Luna Pădurii (15 martie – 15 aprilie).

Proiectul, organizat de instituţia gălăţeană în colaborare cu Şcoala Gimnazială nr.29 din Galaţi, şi-a propus să evidenţieze importanţa sănătăţii pădurilor pentru viaţa noastră pe Pământ – pentru oameni şi pentru biodiversitate, deopotrivă. La activitate au participat elevii clasei a III-a E, sub îndrumarea d-nei învăţătoare Tudose Nicoleta, aceştia urmărind la început o proiecţie în care au fost prezentate tipurile de păduri şi ponderea lor la nivel naţional, elementele naturale protejate într-un ecosistem de pădure sau care sunt cauzele care duc la distrugerea pădurilor.

„Aerul, apa, clima, organismele  –  toate depind, direct sau indirect, de păduri. Dacă nu vom lua o decizie să schimbăm sensul în care merg lucrurile acum, va fi prea târziu pentru întreaga Planetă. Pădurile sunt parte importantă de care depinde viaţa noastră şi trebuie să le protejăm,” a declarat Emil Strungă, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

La finalul proiectului, copii au putut observa pe viu un bogat material biologic, reprezentativ pentru ecosistemul de pădure. „A fost o lecţie interactivă pentru a-i învăţa pe copii să iubească şi să protejeze pe viitor pădurile şi natura, în general. Să nu uităm faptul că în păduri trăiesc multe specii de animale sau de păsări. Totul este legat în natură şi orice întrerupere a acestui ciclu de viaţă poate duce, din păcate, la dispariţia unui întreg ecosistem,” a declarat muzeografa Luca Mariana, coordonatoarea acţiunii.

padurea

Pădurile României ocupă, după datele statistice, 6,7 milioane hectare, ceea ce reprezintă 26,3% din teritoriul ţării. După acest procent România se situează pe locul 12 printre ţările din Europa şi este sub procentul mediu de 31% cât reprezintă pădurile din suprafaţa totală a Europei. În ultimii 75 de ani, suprafaţa pădurilor noastre s-a redus de la 35 – 40 % în 1921 la 26,7 % în 1990, adică cu aproximativ 10 – 15 %.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.