Proiect pentru prevenirea abuzului de alcool în mediul rural

0

150 de medici de familie și asistenți medicali comunitari din județele Iași, Vaslui, Botoșani, Neamț, Bacău și Suceava  vor fi formați în domeniul prevenirii abuzului de alcool. Ca urmare a acestor formări, 450 de pacienți înregistrați ca fiind în risc de abuz de alcool sau ca alcoolici vor beneficia de consiliere medicală, servicii de monitorizare și referire către medici specialiști pentru tratarea bolilor asociate.

alternative sociale

Seminariile de formare vor avea loc în cadrul proiectului „Prevalcool”, implementat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică din județele Iași, Vaslui, Botoșani, Neamț, Bacău și Suceava în perioada 1 mai 2014 – 30 aprlie 2015. Proiectul abordează în mod direct medicii de familie și asistenții medicali comunitari prin intermediul unei serii de training-uri privind metode și tehnici de prevenire a acestui fenomen în rândul pacienților din mediul rural.

„Proiectul „Prevalcool” vine ca răspuns la fenomenul abuzului de alcool în țara noastră și se adresează comunităților din mediul rural din regiunea Nord Est. Alcoolismul este o boală care afectează nu doar persoana bolnavă, ci întreaga familie și societatea în ansamblul ei. Ultimele statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății arată o creștere a consumului de alcool în România, în 2010 fiind raportat un consum de 15.30 litri alcool pur pe cap de locuitor”, a declarat Liliana Foca, coordonator de proiect.

 

De asemenea, prin acest proiect, Alternative Sociale va desfășura o campanie la nivelul regiunii Moldova de prevenire a abuzului de alcool care va utiliza mesaje alcătuite cu sprijinul persoanelor afectate de acest fenomen. Acestea vor fi transmise prin intermediul posturilor de radio regionale, a unor broșuri și afișe ce vor fi distribuite către 2180 cabinete de medici de familie, dar și în mediul online prin crearea paginii www.prevalcool.alternativesociale.ro, care se va constitui într-o resursă pentru specialiștii în prevenție (medici, asistenți sociali și psihologi).

„Prevalcool” este finanțat prin granturile Spațiului Economic European 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 77.982,84 euro din care contribuția Asociației Alternative Sociale este de 7.800 euro.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org  

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează