Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiect de colectare selectiva a deseurilor de baterii la Iasi!

0

Asociatia „Mai Bine” implementeaza in perioada noiembrie 2009 – noiembrie 2010 proiectul „Colectarea selectiva a deseurilor de baterii portabile în orasul Iasi” finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.

Comunicat de presa
20 Ianuarie 2010, Iaşi

Ieşenii vor putea colecta separat bateriile uzate pentru reciclare în recipiente al căror disigner poţi fi chiar tu! În perioada Noiembrie 2009 – Noiembrie 2010, Asociaţia „Mai bine” implementează proiectul „Colectarea selectivă a deşeurilor de baterii portabile în oraşul Iaşi ” finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.

colectare-bateriiPrin intermediul acestui proiect, a cărui finanţare totală se ridică la 14 969 euro, ieşenii vor avea posibilitatea să depoziteze bateriile şi acumulatorii uzaţi la unul din cele 50 de centre de colectare ce vor fi special amenajate în diverse locaţii accesibile publicului larg din Iaşi: instituţii publice, universităţi, licee, cafenele, librării. Informaţii cu privire la locaţiile exacte unde ieşenii vor putea depozita deşeurile de baterii şi acumulatori portabili uzaţi, pentru a fi reciclate, vor fi prezentate pe site-ul proiectului: colectarebaterii.ro

În sprijinul acestei componente participative a proiectului, organizatorii aduc şi o dimensiune informativă şi educativă ce îşi propune dezvoltarea unei platforme online pentru conştientizarea vizitatorilor cu privire la practicile unui consum sustenabil şi gestionarea responsabilă a deşeurilor. De asemenea, educarea publicului ţintă se va realiza şi sub formă directă prin vizite de informare la cel puţin10 licee ieşene şi la diferite instituţii. Se preconizează că în total cel puţin 10 000 de persoane vor fi informate cu privire la importanţa consumului responsabil al resurselor şi asupra colectării selective a deşeurilor.
În cadrul aceluaiaşi proiect, în perioada 20 ianuarie – 10 februarie 2010, se va desfăşura un concurs pentru realizarea design-ului recipientelor de colectare a bateriilor şi acumulatorilor uzaţi. Concursul se adresează tuturor persoanelor cu abilităţi în design-ul industrial de produs sau pasionate de domeniu, iar în urma acestuia, cea mai bună propunere de design pentru recipientul de colectare baterii, va fi premiată cu suma de 500 €. Informaţii despre regulamentul concursului pot fi accesate pe site-ul campaniei  colectarebaterii.ro

mai-bineAsociaţia “Mai bine” îşi propune prin colectarea şi implicit reciclarea bateriilor şi acumulatorilor portabili uzaţi să diminueze numărul acestora din gropile de gunoi sau din mediul înconjurător nu doar pentru a respecta directivele europene, ci pentru a reduce impactul devastator pe care acestea îl au faţă de natură şi sănătatea noastră. Transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Comisiei Europene 66/2006, privind regimul bateriile şi acumulatorilor care conţin substanţe periculoase, indică clar că reciclarea acestora este obligatorie în toate statele membre. Producătorii de baterii şi acumulatori portabili trebuie să realizeze o rată minimă de colectare de 25%, pâna la 26 septembrie 2012, respectiv 45% pâna la 26 septembrie 2016. Responsabilităţile privind colectarea, tratarea şi reciclarea bateriilor şi acumulatorilor portabili uzaţi provenind de la consumatorii finali revine în totalitate producătorilor sau organizaţiilor colective care acţionează în numele acestora.

Pe termen lung, accelerarea colectării selective a deşeurilor prin educarea cetăţenilor şi crearea infrastructurii necesare acesteia va conduce la îmbunătăţirea performanţei generale în ceea ce priveşte mediul şi va impacta pozitiv sănătatea generaţiilor viitoare.

Ana Fălticeanu,
Coordonator Comunicare şi Relaţii Publice, Asociaţia “Mai bine”
email: ana.falticeanu@maibine.eu,  mobil: +40 742 564 637

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.