Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Premieră pentru România : trei stele variabile descoperite de specialiştii de la Observatorul Astronomic din Galaţi!

0

În perioada octombrie 2014 – iulie 2015, la Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi s-au realizat o serie de observaţii astronomice (survey fotometric) având ca scop descoperirea de noi stele variabile. Observaţiile astronomice au fost realizate cu telescopul principal al observatorului astronomic cu diametrul oglinzii principale de 400 mm şi camera CCD SBIG STL-6303e.

Galati V5

În urma analizei datelor obţinute, s-a constatat faptul că trei stele din constelaţiile Cassiopeia şi Cefeu sunt de fapt stele variabile. Stelele variabile au primit denumirea de Galati V3, Galati V4 şi Galati V5, descoperirea lor fiind realizată de echipa formată din Ovidiu Tercu – coordonatorul Observatorului astronomic Galaţi, Vlad Tudor – doctorant în astrofizică la Curtin University din Australia (în acelaşi timp şi membru al Astroclubului „Călin Popovici” din Galaţi) şi Alex Dumitriu – membru în consiliul de administraţie la The Astronomical Society of Glasgow (de asemenea membru al Astroclubului ”Călin Popovici” Galaţi). Descoperirea unor stele variabile de tipul EW (W Ursae Majoris) reprezintă o premiera în astronomia din România.
Ovidiu Tercu camera de control observator
Galati V3 este o stea variabilă de tip Delta Scuti, variaţia strălucirii acesteia fiind de ordinul orelor. Variaţia luminozităţii este rezultatul unor procese interne care se desfăşoară în interiorul stelei. Galati V4 şi Galati V5 sunt stele variabile de tipul EW (W Ursae Majoris) numite şi binare în contact. Stele variabile de tip W Ursae Majoris sunt un sistem format din două stele care orbitează în jurul centrului comun de masă. Aceste stele ale sistemului binar au suprafeţele în contact şi se deformează reciproc, având forme elipsoidale datorită atracţiei gravitaţionale şi a rotaţiei rapide. În acelaşi timp aceste stele se eclipsează reciproc, ceea ce face să existe o variaţie a strălucirii sistemului binar.

Toate aceste date au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile, confirmându-se astfel descoperirea acestor stele variabile. Cele trei stele variabile sunt circumpolare, fiind vizibile din România tot timpul anului, cu ajutorul unui instrument optic.

Specialiştii în astronomie de la Galaţi au mai descoperit în anul 2013 alte două stele variabile, denumite Galati V1 şi Galati V2.

Film în care veţi vedea o stea variabilă de tipul W Ursae Majoris: https://www.youtube.com/watch?v=jV6trZBpl18 .

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.