Pleci în străinătate? Asistentul social te ajută: copilul tău va fi ocrotit!

0

Acesta este mesajul unei campanii de promovare cu privire la beneficiile accesării și colaborării cu serviciile sociale, inițiată de Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Betania și Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Iași și Bacău.

Prin această campanie, specialiștii abordează problema gradului scăzut de accesare a serviciilor sociale de către familiile afectate de migrație. Din experiența și din studiile Alternative Sociale din ultimii ani a reieșit că părinții sau persoanele de îngrijire evită să acceseze serviciilor sociale pentru asigurarea măsurilor de protecție pentru copii rămași acasă ca urmare a migrației pentru muncă a părinților sau pentru copiii care revin în țară după o experiență de migrație. Ca urmare a acestui lucru, majoritatea covârșitoare a copiilor singuri acasă și copii remigranți nu beneficiază de măsuri de protecție conform legii.

„Campania de promovare a accesării serviciilor sociale reprezintă o oportunitate de a le reaminti părinților care pleacă la muncă în străinătate de responsabilitățile ce le revin în ceea ce privește protecția copiilor și de a le arăta că nu sunt singuri. Părinții trebuie să solicite sprijinul asistenților sociali pentru a respecta legea, pentru a fi eficienți în ceea ce privește ocrotirea copiilor și nu în ultimul rând – pentru a mai reduce din propriul stres”, a declarat Alexandru Gulei, coordonator proiect.

Conform studiilor Alternative Sociale separarea copiilor de părinții care pleacă la muncă în străinătate este asociată cu o serie de riscuri și vulnerabilități care necesită atenția specialiștilor: probleme de sănătate mentală, vulnerabilitate la abuz și neglijare, deteriorare a relațiilor familiale, însușirea unor modele negative și chiar probleme economice. Situația copiilor remigranți este asociată unui risc semnificativ de a dezvolta o anumită tulburare specifică din sfera prosocială: dificultăți emoţionale, comportamentale, de atenţie sau relaţionale. Evoluţia ulterioară şi adaptarea lor la cerinţele sociale şi şcolare pot fi în mare măsură compromise în lipsa unei intervenţii de specialitate.

„Preocupați de asigurarea bunăstării copiilor și a familiei, părinții uită sau minimalizează riscurile pe care le presupune acest efort. Efectele negative ale migrației pentru munca sunt serioase, iar sprijinul pe care îl poate oferi asistentul social – pentru realizarea protecției copiilor, pentru menținerea relațiilor dintre copii și părinți – este foarte important. Este vorba de sprijin și nu de preluarea responsabilităților, deoarece asistenții sociali nu pot face ceea ce pot face părinții”, a conchis Niculina Karacsony, director general adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași.

În cadrul campaniei vor fi organizate 10 întâlniri de informare pentru părinți și persoane de îngrijire în localitățile din județul Iași și Bacău unde se înregistrează cei mai mulți copii afectaţi de migraţie. De partea cealaltă, părinții aflați în străinătate vor fi informați cu privire la mesajele campaniei prin intermediul unor activități de social media. De asemenea, în cadrul campaniei va fi realizat și distribuit un Ghid de informare privind accesarea serviciilor sociale de către familiile afectate de migrație. Prin această campanie, cel puțin 25.000 de părinți și persoane de îngrijire vor fi informați cu privire la importanța accesării și cooperării cu serviciile sociale.
Afis-pentru-Online

Această campanie are loc în cadrul proiectul Consolidarea rolului ONG în dezvoltarea de servicii sociale finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 165.824,40 euro, din care 149.241,96 finanţare nerambursabilă. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 50 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.