Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Platforma Naţională Pentru Educaţie promovează modele de bună practică pentru reducerea abandonului şcolar

0

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC a lansat la Iași, în data de 26 februarie 2013, ora 11.00 în Sala Mare a Instuţiei Prefectului Județului Iaşi, Platforma Naţională Pentru Educaţie.

La eveniment au participat peste 150 de persoane – reprezentanţi din partea autorităţilor publice locale și județene (Primăria, Instituția Prefectului Județului Iaşi, Consiliul Județean, DGASPC Iaşi şi Vaslui, ISJ, DAC, CJRAE, CJAPP, CCD, etc.), reprezentanţi din partea cultelor, unităţilor de învăţământ de masă şi speciale, palate şi cluburi ale copiilor, universităţilor de stat și privat din Iaşi, ONG-urilor, Organizaţiilor Internaţionale, Centrelor Culturale şi Interculturale, părinţilor şi mass-mediei locale.

Lansare Platforma Nationala pentru Educatie, Iasi 01

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa domnului Mihai Șerbescu – Director Cancelarie în cadrul Instituției Prefectului Județului Iaşi, doamna Lăcrămioara Vernică – Secretar al judeţului din partea Consiliul Judeţean Iaşi, doamna Luminița Munteanu – Director executiv Direcția de Asistența Comunitară și reprezentant din partea Primăriei Iași, domnul Florin Ion – Director general DGASPC Iași, doamna Gabriela Raus – Inspector pentru învățământul special și integrat din partea ISJ Iaşi, precum şi a altor personalităţi locale.

Virgil Ianţu, personalitate publică implicată în promovarea drepturilor copilului a susţinut această iniţiativă, salutând prezenţa unui număr foarte mare de profesionişti şi subliniind devotamentul şi implicarea acestora în cauza prevenirii abandonului şi a absenteismului şcolar.

 

Platforma Naţională pentru Educaţie vizează abordarea intersectorială şi multidisciplinară a problematicii reducerii fenomenelor de absenteism şi prevenirii abandonului şcolar prin implicarea tuturor entităţilor care oferă servicii în vederea respectării şi promovării dreptului la educaţie şi timp liber al copilului. Aceasta oferă atât un spaţiu virtual de discuţii şi dezbateri în cadrul website-ului www.pentrueducatie.ro, cât  şi unul real, prin intermediul întâlnirilor dintre actorii cei mai importanţi ai comunităţii în diferite judeţe ale ţării: Bucureşti,Timişoara şi Iaşi.

Platforma îşi propune să găsescă soluţii şi modele de bună practică în scopul prevenirii abandonului şcolar şi neşcolarizării şi să realizeze în cât mai multe din judeţele ţării o hartă a serviciilor de prevenire şi intervenţie (servicii integrate din domeniul social, educaţie, sănătate, etc). În cadrul acestui proiect s-a realizat deja o hartă a serviciilor pentru judeţul Vaslui, iar la Iaşi au fost identificaţi în cadrul întâlnirii parteneri disponibili să realizeze această hartă. Instituţia Prefectului Județului Iași, DGASPC, CJRAE, Universitatea „Al. I. Cuza”, Universitatea „Petre Andrei”, Arhiepiscopia Iașului, reprezentanţi ai ONG-urilor locale, împreună cu iniţiatorii platformei pentru educaţie, vor identifica datele deja existente şi împreună cu profesioniştii vor crea un grup de lucru la Iaşi  pentru realizarea hărţii serviciilor.

În cadrul întâlnirii au fost abordate deja metode de bună practică pentru prevenirea abandonului şcolar şi al neşcolarizării, profesioniştii prezenţi susţinând că diseminarea acestor soluţii şi punerea lor în practică vor reprezenta o provocare importantă pentru toţi partenerii implicaţi.

Deşi studiile arată că sărăcia este principala cauză a abandonului şcolar şi a neşcolarizării este totuşi extrem de important să ţinem cont de faptul că, din păcate, şcoala a devenit neatractivă pentru copii şi că dascălii au nevoie să-şi regândească modul de transmitere a informaţiilor astfel încât să-i implice mai mult pe elevi, păstrând totodată valorile şi principiile educaţiei la un nivel ridicat.

Lansare Platforma Nationala pentru Educatie, Iasi 02

S-a subliniat faptul că abordarea intersectorială a educaţiei este o necesitate, iar oferirea de alternative pentru petrecerea timpului liber al copiilor este un element esenţial al prevenirii abandonului şoclar şi al neşcolarizării.

Este vitală implicarea sectorului privat, al firmelor şi companiilor care au activitate în fiecare judeţ în susţinerea modelelor de bună practică şi în organizarea serviciilor extraşcolare, alături de autorităţile publice locale şi societatea civilă.

Lipsa modelelor autentice este o altă provocare; prin urmare, cei prezenţi la întâlnirea şi-au exprimat interesul pentru astfel de modele, care să răspundă nevoilor de azi ale copiilor şi familiilor.

S-a adăugat faptul că harta serviciilor ar trebui însoţită de o hartă a riscurilor de abandon şcolar sau neşcolarizare pentru fiecare judeţ,  astfel încât să se poate face o analiză a nevoilor şi resurselor şi o programare eficientă a serviciilor. În acest fel se va realiza o mai bună orientare a serviciilor şi a resurselor către zonele cu nevoi şi se va evita concentrarea în exces a proiectelor şi serviciilor într-o singură zonă.

 

Platforma Naţională pentru Educaţie este un proiect implementat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEC) şi Direcţia Protecţia Copilului (DPC) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) cu sprijinul tehnic şi financiar al Reprezentanţei UNICEF în România, Ambasadei Franţei în România şi Organizaţiei World Vision.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.