Plăcinta de Ovidenie (umplută cu varză sau dovleac)

0

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya.

Plăcinta de Ovidenie se prepară în Moldova, fiind un tip de plăcințele de post, consumate ca fel principal sau ca desert.

Placintele de Ovidenie sunt pregătite din aluat de pâine, cu ocazia sărbătorii religioase Ovidenia (Vovidenia – sărbătoarea Intrării în Templu a Fecioarei Maria) însă și pe toată perioada Postului Crăciunului.

Placinta de Ovidenie umpluta cu varza

Ingrediente

  • 500 g făină Gold Maya,
  • 25 g. drojdie
  • 2 linguri ulei
  • 0,5 linguriță zahăr
  • 0,5 linguriță sare

Pentru umplura cu varză

  • 1 kg varză dulce
  • bulion
  • mărar
  • piper, sare, ulei

Pentru umplutură cu dovleac

  • un dovleac mediu (aproximativ 3 kg)
  • 150 g. zahăr
  • 4 pliculețe zahăr vanilat
  • 2 linguri ulei

Mod de preparare

Se pregătește mai întâi aluatul de pâine:

Mai întâi se pregătește plămădeala astfel: se dizolvă drojdia în 200 ml apă călduţă, se amestecă bine, se adaugă zahărul, sarea și puțină făină Gold Maya,  lăsându-se la crescut 10-15 minute.

Se pune plămădeala într-un castron cu făină Gold Maya și se lasă la crescut 30 minute.

După ce s-a umflat destul, se toarnă peste făina cernută în prealabil într-un lighean mare, se adaugă uleiul şi, în timpul frământării, treptat, se toarnă apa călduţă. Trebuie să rezulte un aluat potrivit de tare, care nu se lipeşte de mână.

Se presară aluatul cu făină, se netezește și se lasă să mai crească, 40-50 de minute, apoi se tăie din el 6 bucăţi din care se modelează 6 plăcințele rotunde.

Mod de preparare umplutura de varză

Se taie varza dulce și se călește în ulei, cu sare. După ce varza s-a înmuiat, se adaugă bulion și se condimentează cu piper și mărar.

Mod de preparare umplutură de dovleac

Dovleacul se curață de coajă și se dă pe razatoarea mare.

Se amestecă apoi cu zahăr tos și zahăr vanilat. Apoi se prăjește 30 minute în ulei, la foc mic (până se înmoaie și scade).

Împachetare plăcințele

După ce umplutura pentru plăcințele este gata, fiecare bucată de aluat se întinde pe masă, se umple cu varză sau dovleac, se împăturește și se coace la foc mediu, într-o tavă tapetată cu ulei și făină Gold Maya.

Despre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinită de 33 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, GastromagLa Bucatarie, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul www.desprepaine.ro, pe blogul  www.desprepaine.wordpress.com și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează