Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Piatra-Neamt: LABORATORUL SOCIETAL prezinta proiectul ‘’CARAVANA TINERACTIV”

1

LABORATORUL SOCIETAL prezinta proiectul ‘’CARAVANA TINERACTIV”

Societal aduce sub reflectoare proiectul “CARAVANA TINERACTIV – teatru social interactiv cu si pentru elevii din liceele nemtene’’ si-l promoveaza pentru eforturile organizatorilor, Asociatia de Sprijin Comunitar ACS, de a-l transforma intr-o buna practica de Responsabilitate Sociala.

Teatrul forum este una dintre metodele de educatie non-formala care contribuie direct la dezvoltarea personala a tinerilor si la constientizarea rolului de cetateni activi pe care trebuie sa il joace in societate.

Aceasta concluzie a fost confirmata prin proiectul Caravana Tineractiv. Zece elevi aflati intr-o situatie defavorizata, provenind de la liceul „Dimitrie Leonida” din Piatra-Neamt, au luat atitudine printr-o piesa de teatru forum impotriva unei probleme cu care se confrunta multi tineri din intreaga tara: saracia si discriminarea.

Piesa, intitulata ’’Saracia nu e la moda’’, a avut 11 reprezentatii in judetul Neamt (in orasele Piatra-Neamt, Bicaz, Roman si Targu Neamt) si a adunat un public total de peste 1.000 de liceeni. Urmariti povestea in imagini a Caravanei!

” Caravana Tineractiv” a beneficiat de sprijinul financiar al programului Tineret in Actiune, actiunea 1.2 – Initiative ale tinerilor si a durat 9 luni (01.08.2012 – 01.04.2013).

 

Responsabilitatea sociala in proiect

Echipa proiectul „Caravana Tineractiv” si-a asumat o serie de masuri de Responsabilitate Sociala, care pot fi consultate in Raportul final. Iata cateva dintre cele mai relevante:

ü      conditii de lucru decente pentru tinerii voluntari implicati in piesa de teatru forum, prin asigurarea meselor in cadrul activitatilor si prin stabilirea flexibila a programului de repetitii;

ü      performantele si eforturile echipei de proiect au fost recunoscute in fata publicul larg la piesele de teatru, prin diplomele de merit si prin mentionarile si multumirile constante pe pagina Facebook a proiectului;

ü      principiul „redu, reutilizeaza, recicleaza” a fost unul de capatai in organizarea caravanei. Astfel, s-au achizitionat toate materiale in sistem en gros, deseurilor au fost transformate in decoruri, vesela reutilizabila a inlocuit plasticul de unica folosinta, iar echipamentele necesare in proiect au fost inchiriate sau imprumutate de la prieteni, pentru a nu irosi resursele;

ü      impactul caravanei a fost evaluat in parte: asupra celor zece tineri implicati, publicului larg, parintilor, cadrelor didactice si altor stakeholderi. S-au realizat interviuri post-festum, s-au organizat jocuri de tipul “blob tree” si s-a organizat o intalnire finala de evaluare cu toti stakeholderii proiectului;

ü      drepturile de proprietate intelectuala asupra fotografiilor si materialelor video au fost recunoscute prin specificarea numelor autorilor, iar meritele echipei care a realizat scenariul piesei ’’Saracia nu e la moda’’ au fost recunoaste public;

ü      coordonarea cu alte initiative si actori nationali, in special cu asociatiile care promoveaza teatrul forum in Romania, precum A.C.T.O.R (Asociatia Culturala pentru Teatru si Origami din Romania).

Motivatia echipei

Instrumentele de responsabilitate sociala testate in Laboratorul Societal au eficientizat eforturile echipei ACS in realizarea proiectului si, ulterior, au devenit un mod de management al organizatiei. ’’Cele mai multe din activităţile incluse în planul de responsabilitate socială au decurs în mod logic din implementarea proiectului, iar elementele de noutate (codul etic, disclaimerele privind drepturile de reproducere sau procesarea datelor personale, comunicarea către serviciile publice de Pompieri şi Ambulanţă, utilizarea post-iturilor de avertizare asupra consumului excesiv de resurse: apă, energie, etc.) nu numai că s-au dovedit extrem de utile, dar au devenit instrumente de lucru eficiente în implementarea tuturor proiectelor asociaţiei noastre, aducând un plus de valoare şi profesionalism prin abordarea integrată a indicatorilor societali’’, ne-a spus Loredana Dinu, coordonatoarea proiectului.

 

Mai multe informatii despre proiectul-pilot „Caravana Tineractiv” pot fi accesate pe site-ul societal.ro, la ’’Descrierea proiectului’’.

Sustinatori:

Campania ‘’Laboratorul de Responsabilitate Sociala” se bucura de sustinerea unor parteneri media apropiati, precum: Romaniapozitiva.ro, Alternativ.ro, Carturesti.ro si StiriONG.ro.

Despre campanie

‘’Laboratorul de Responsabilitate Sociala” este un demers de testare a metodei de responsabilitate sociala in cadrul a 19 proiecte-pilot, dezvoltata prin proiectul Societal. Proiectul este co-finantat prin Fondul Social European si este implementat de catre REPER21 (beneficiar) in parteneriat cu ANPCDEFP si Asociatia CRIES. Mai multe informatii pe: www.societal.ro.

Afis-ACS-Preview

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.