Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 800 de copii din Moldova au primit tratamente stomatologice gratuite

0

Peste 800 de copii din trei comunități defavorizate din România au beneficiat de tratamente stomatologice gratuite

 • 812 copiii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani din comunele Mironeasa (Iași), Ciprian Porumbescu (Suceava) și Vânători Neamț (Neamț) au beneficiat de consultaţii și tratamente stomatologice complexe în cadrul campaniei Zâmbește România, în colaborare cu Salvați Copiii România;
 • Valoarea totală a tratamentelor, de cca 14.000 de euro, a fost donată de GSK Consumer Healthcare;
 • 75% dintre copii aveau mai mult de două carii.

Zambeste Romania_Salvati Copiii_campanie

București, 22 decembrie 2015 – În luna iunie a acestui an, GSK Consumer Healthcare a demarat un proiect special împreună cu Salvați Copiii, pentru al doilea an la rând, în cadrul programului Zâmbește România, prin care a donat 1% din valoarea vânzărilor produselor sub marca Aquafresh®, Parodontax® și Sensodyne®, pentru consultaţii și tratamente stomatologice  pentru copii defavorizați din România.

Astfel, în urma campaniei educaţionale Zâmbeşte România, GSK Consumer Healthcare a donat către Salvați Copiii aproape 14.000 de euro pentru tratamente stomatologice efectuate la 812 copii cu vârsta între 6 și 13 ani din comunele Mironeasa (Iași), Ciprian Porumbescu (Suceava) și Vânători Neamț (Neamț).

Principalele cauze identificate privind problemele dentare ale copiilor:

 • placa bacteriană
 • alimentația bogată în carbohidrați și dulciuri
 • nivelul scăzut al educației copiilor privind igiena orală; copiii se spală pe dinți o dată la câteva zile, mulți dintre ei însă nu au avut niciodată pastă și periuță de dinți și nu știu să efectueze un periaj dentar;

Copiii au beneficiat de următoarele servicii stomatologice:

 • consultație primară și plan de tratament
 • periaj profesional și fluorizare locală
 • obturațiile cariilor pe dinți definitivi și temporari
 • reconstituirea dinților cu fracturi
 • extracții de dinți temporari și definitivi
 • tratamente ale diferitelor afecțiuni

S-a constatat că cca 75% dintre copiii consultaţi prezentau mai mult de două afecțiuni carioase.

Campania a făcut parte dintr-o colaborare mai amplă cu Salvați Copiii, în urma căreia anul trecut, prin același program, 680 de copii din județele Botoșani și Vaslui au primit tratamente stomatologice gratuite. În plus, în acest an reprezentanții ONG-ului au mers împreună cu medici dentişti la peste 6000 de elevi din clasele I-IV din România, prezentând noțiuni de bază pentru igiena orală și oferind produse de îngrijire orală Aquafresh®.

Problema sănătății orale la copii, problemă națională

Comunitățile alese din județele Suceava, Neamț și Iași sunt dintre cele mai sărace din regiunea de nord-est a țării. În rândul beneficiarilor Salvați Copiii din aceste localități, aproximativ 50% din populație1 este direct dependentă de veniturile de la stat: indemnizația de creștere a copilului sau alocația copilului. De asemenea, ajutorul social reprezintă principala sursă de venit pentru 44% din populație[1]. Nivelul scăzut al veniturilor limitează accesarea serviciilor medicale de specialitate.

Nevoia de a crea inițiative pentru creșterea nivelului de sănătate orală în comunitățile defavorizate din România este susținută și de datele de consum, care arată cât de puțin își îngrijesc românii dinții în mediul rural. La nivel rural, un locuitor folosește 1 tub de pastă de dinți timp de 2,5 ani[2], față de 3 ani, cum arătau datele anterioare, însă în continuare își schimbă periuța de dinți numai o dată la 10 ani2.

La nivel național, statisticile Zâmbește România înregistrate în 2013[3] arată că 75% dintre copiii între 5 și 13 ani incluși în studiu au carii pe dinții de lapte, în timp ce 3/4 din dinții temporari afectați prezintă carii neglijate, care nu sunt tratate.

 

 

 

Despre Zâmbeşte România

Campania Zâmbește România a fost dezvoltată în 2012 de GSK Consumer Healthcare fiind susţinută de brandurile sale Aquafresh®, Sensodyne®, parodontax® și Corega®, cu ajutorul specialiștilor în igiena orală, pentru a facilita accesul la educație şi la prevenţie, în vederea îmbunătăţirii sănătăţii orale în rândul populației din România. Proiectul face parte din Platforma Europeană pentru o Sănătate Orală mai Bună (BOHEP), amplă inițiativă europeană lansată în 2012. Mai multe informații, sfaturi privind sănătatea orală și harta cabinetelor medicilor dentiști disponibile pentru consultații gratuite sunt disponibile pe platforma online www.zambesteromania.ro și pe pagina www.facebook.com/zambesteromania.

Despre proiectul Fiecare Copil Contează

Din 2010, Salvaţi Copiii România a iniţiat, în colaborare cu GSK România, proiectul “Fiecare Copil Contează”, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi a copiilor până la cinci ani.

Până acum au fost derulate acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor, printr-o componentă majoră de informare şi educare, atât în rândul viitoarelor mame, cât şi la nivelul fiecărei comunităţi, şi printr-o componentă de intervenţie, care presupune asigurarea unei alimentaţii sănătoase femeilor gravide şi copiilor cu vârsta de până la 5 ani. În perioada 2010-2015, 18 836 de beneficiari (13.679 copii cu vârste între 0-5 ani, 1.891 gravide și 3.266 mame tinere) din 31 de comunități rurale din județele Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea, au beneficiat de sprijin prin intermediul acestui program.

Despre GSK Consumer Healthcare

Parte din grupul de companii GSK cu prezenţă globală, GSK Consumer Healthcare este cea mai mare companie de medicamente fără prescripţie medicală din lume şi primul jucător în piaţa de produse de îngrijire orală specializată. Obiectivul nostru este să devenim prima şi cea mai bună companie de Fast Moving Consumer Healthcare, bazată pe ştiinţă şi valori – o organizaţie unică ce îmbină expertiza şi principiile ştiinţifice cu avantajele industriei bunurilor de larg consum.

În România, GSK are o tradiţie de peste 25 de ani şi peste 150 milioane euro investiţie în piaţa locală. Portofoliul local include mărci bine cunoscute precum Theraflu®, Panadol®, Voltaren®, ParaSinus®, Sensodyne®, Parodontax® şi Aquafresh®. Suntem partener constant al comunităţii, cu investiţie de peste 2 milioane de dolari în proiecte de sănătate şi educaţie pe care le derulăm cu partenerii noştri. Suntem hotărâţi să facem o diferenţă în starea de sănătate a românilor prin educaţie continuă. Derulăm proiecte pe termen lung precum Zâmbeşte România, campanie dezvoltată în parteneriat cu Platforma Europeană pentru o mai Bună Sănătate Orală şi care are ca scop atragerea atenției asupra importanței prevenției și igienei orale în România.

Despre Organizația Salvati Copiii România

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc.

În cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

[1] Conform date Salvaţi Copiii

[2] Studiu Nielsen ianuarie – decembrie 2014, România

[3] Studiul Zâmbește România pentru evaluarea stării de sănătate orală la populaţia şcolară din România, pe un grup de 6.786 de elevi cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani, din 7 oraşe (București, Iași, Constanța, Timișoara, Cluj, Oradea, Craiova), aprilie-decembrie 2013, coordonat de Conf. Mihaela Adina Dumitrache, Disciplina de Sănătate Orală, UMF Carol Davila, București.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.