Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 8 000 de vizitatori la ONGFest – Târgul Economiei Sociale- Iaşi şi Bacău

0

Urmează Sibiu, Craiova şi Miercurea Ciuc

ONGFest – Târgul Economiei Sociale îşi continuă drumul prin ţară. Weekendul acesta Sibiu, Craiova şi Miercurea Ciuc sunt gazdele caravanei. Peste 90 de organizaţii s-au înscris la evenimentele care vor avea loc în acest sfârşit de săptămână. Acestea vor avea ocazia de a expune în faţa publicului larg programele şi proiectele lor.

Weekendul trecut caravana ONGFest s-a oprit la Iaşi şi la Bacău. Peste 8 000 de persoane au vizitat standurile celor 70 de organizaţii participante şi au participat la spectacolele de stradă oferite de organizate. În continuare, până pe  16 octombrie, caravana îşi va stabili tabăra şi în Miercurea Ciuc, Sibiu, Craiova, Cluj – Napoca, Oradea, Timişoara şi Constanţa. În acest weekend, evenimentele ONGFest – Târgul Economiei Sociale vor avea loc în 3 locaţii diferite: Sibiu, Craiova şi Miercurea Ciuc. Conferinţele de presă care vor anunţa sosirea caravanei ONGFest în fiecare dintre cele trei oraşe vor avea loc vineri, 23 septembrie. Coordonatorii locali şi parteneri ai evenimentului sunt: Asociaţia Maghiarilor din Sibiu (Sibiu), O.N Cercetaşii Romaniei- Centrul Local Orion (Miercurea Ciuc), Asociaţia CRONO (Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Non-Profit din Oltenia) şi Asociaţia Romană a Tinerilor cu Iniţiativa (Craiova).

Weekend-ul trecut Iaşiul şi Bacăul au fost gazdele ONGFest – Târgul Economiei Sociale. Peste 8 000 de vizitatori au fost prezenţi în Parcul Catedralei, la Bacău şi pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în Iaşi. Evenimentul a fost primit foarte bine în ambele oraşe, iar percepţia publicului larg a fost pozitivă. Organizaţiile participante s-au arătat încântate de organizarea ONGFest la nivel local. Toţi cei înscrişi au declarat că au interacţionat foarte bine cu vizitatorii şi că au stabilit contacte extrem de utile. Publicul a apreciat în egală măsură proiectele prezentate de organizaţii, seminariile susţinute şi spectacolele de pe scena ONGFest. Câteva sute de ieşeni au dansat cu Asociaţia Romana Anti Sida Iaşi, în cadrul flash mob –ului organizat de aceştia. Spectacolele susţinute de artişti locali, dintre care îi putem aminti pe Alina Bondoc, Ansamblul Coconitele sau Trupa Vis de Artist au atras o mulţime de aplauze. Şi la Bacău atmosferă a fost una de sărbătoare. Cei prezenţi în Parcul Catedralei au asistat la o paradă a modei cu hăinuţe confecţionate din hârtie creponată. Copiii au fost în centrul atenţiei, prin intermediul spectacolelor susţinute de Fundaţia Sf. Ioan Bosco din Bacău şi Asociaţia Oblio şi prietenii.

Caravana ONGFest, care a început pe 9 septembrie în Bucureşti, va traversa întreaga ţară şi se va încheia pe 16 octombrie. Pe 24 -25 septembrie caravana ONGFest se opreşte în Sibiu, Craiova şi Miercurea – Ciuc. Peste 90 de organizaţii s-au înscris la eveniment şi îşi aşteaptă vizitatorii. Ca de obicei, componenta expoziţională este completată de o serie de seminarii şi workshopuri, pe teme precum voluntariatul, economia socială, programe private de finanţare a întreprinderilor sociale, cooperativa consumatorilor responsabili. Conferinţele de presă prin care este anunţată sosirea caravanei ONGFest în cele 3 oraşe vor avea loc vineri, 23 septembrie. Informaţiile complete despre program sunt disponibile pe site – ul evenimentului, www.ongfest.ro.

Seria evenimentelor din cadrul caravanei ONGFest – Târgul Economiei Sociale a început la Bucureşti. Manifestarea, care anul acesta a fost organizată sub numele de Târgul Economiei Sociale, a fost deschisă pe data de 9 septembrie în cadrul Conferinţei Naţionale a Economiei Sociale. Rapoartele prezentate au evidenţiat rolul şi ponderea economiei sociale în România, angajator a 3,3% din totalul forţei de muncă salariate din România. Cu această ocazie a fost lansat primul Atlas al Economiei Sociale, o publicaţie care prezintă datele esenţiale la zi de natură economică şi financiară ale organizaţiilor de economie socială din România şi anume: asociaţii şi fundaţii, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor, casele de de ajutor reciproc ale pensionarilor, cooperative meşteşugăreşti, cooperative de consum şi cooperative de credit.

Caravana ONGFest este o platformă unică de comunicare directă, la nivel național, pentru toate cele trei sectoare (public, de afaceri, nonprofit). În acest mod, este facilitata dezvoltarea parteneriatelor între ONG-uri, instituții publice și companii.

Campania este susţinută în mod activ de trei persoane publice, recunoscute pentru implicarea lor în comunitate. Raed Arafat, Melania Medeleanu şi Adrian Despot au răspuns afirmativ invitaţiei organizatorilor. Spotul TV ilustrează alegerea fiecăruia dintre ei de a susţine societatea românească prin acţiuni proprii. Filmarea a avut loc chiar în Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR). Spotul poate fi vizionat la linkul următor:

http://www.youtube.com/watch?v=hfdWNELefXM&feature=channel_video_title

Calendarul evenimentului, la nivel naţional, este următorul:

  • Bucureşti – 9 – 11 septembrie – Parcul Al.I.Cuza (fost IOR)
  • Iaşi 17 – 18 septembrie – Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, zona Primăriei
  • Bacău – 17 – 18 septembrie – Parcul Catedralei
  • Miercurea – Ciuc – 24 – 25 septembrie – Piaţa Majláth Gusztáv Károly
  • Sibiu – 24 – 25 septembrie – Piaţa Mică
  • Craiova – 24 – 25 septembrie – Esplanada Teatrului National “Marin Sorescu”
  • Cluj – Napoca – 1 – 2 octombrie – Piaţa Muzeului
  • Oradea – 1 – 2 octombrie – Parcarea Independenţei
  • Timişoara – 8 – 9 octombrie – Piaţa Unirii
  • Constanţa – 15 – 16 octombrie – City Park Mall of Constanţa

Evenimentul se desfăşoară cu sprijinul financiar al: Trust for Civil Society în Central & Eastern Europe, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, prin programul Tineret în Acţiune.

Partener principal: Banca Comercială Română.

Parteneri: Shelter Security, Sensiblu, City Park Mall of Constantă, RomaniaFilm, Rollin Film, Clorofilm, Voodoo Films, Astra Film Festival, Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany, O.N.Cercetaşii României, Centrul Local “Orion”, Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Non – Profit din Oltenia (C.R.O.N.O), Asociaţia Romană a Tinerilor cu Iniţiativa (ARTI), Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAŞ, Centrul de Voluntaria Cluj Napoca, Asociaţia Maghiarilor din Sibiu – HID, Institutul Roman de Educaţie a Adulţilor, Asociată Caritas Eparhial Oradea.

Parteneri media: TVR Cluj, Constanta TV, Evenimentul Sibiu, Radio România Bucureşti, Radio Iaşi, Radio Constanta, Radio Transilvania, Radio Cluj, Ziarul Ring, Revista Ecologic, Revista Info-Mediu Europa, Ziarul de Iaşi, Ziarul de Bacău, Foaia Transilvană, Gazeta de Sud, roportal.ro, bucureşteni.ro, capitalul.ro, pr-romania.ro, csr-romania.ro, port.ro, 121.ro, societal.ro, studenţie.ro, calificativ.ro, totb.ro, calendarevenimente.ro, stiridecluj.ro, cluj.info, constănţeanul.com, iasifun.ro, trilulilu.ro, craiova.ro, eventube.ro, vinsieu.ro, timişoreni.ro.

Evenimentele au loc în cadrul proiectului  PROMETEUS – Promovarea economiei sociale în România prin cercetare, educaţie şi formare profesională la standarde europene, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte în oameni! Proiectul este implementat de FDSC în parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Universitatea Bucureşti – Facultatea de Sociologie, European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises şi Centrul Naţional de Pregătire în Statistică

————————————————————————————————————————–

ONGFest este cel mai mare eveniment al societăţii civile romaneşti, un promotor al comportamentului filantropic şi voluntar şi al participării publice, dar şi o oportunitate de a aduce ONG-urile în atenţia cetăţenilor şi a publicului larg.

ONGFest este organizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în cadrul proiectului PROMETEUS – Promovarea economiei sociale în România prin cercetare, educaţie şi formare profesională la standarde europene, cofinanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Investeşte în oameni! cu sprijinul financiar al Trust for Civil Society în Central & Eastern Europe şi al Agenţiei pentru Sport şi Tineret.

Pentru mai multe detalii vă rugăm accesaţi site-ul  www.ongfest.ro.

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) este o organizaţie neguvernamentală, independenta, înfiinţată în anul 1994, la iniţiativa Comisiei Europene. FDSC este o “organizaţie pentru organizații”, un susţinător al sectorului neguvernamental. FDSC considera că nivelul de dezvoltare este un indicator pentru starea comunităţii în care cetăţenii trăiesc.

Misiunea FDSC este de a dezvolta capacitatea organizațiilor societății civile de a acționa eficient în interesul comunităților. FDSC lucrează cu ONGurile pentru că, în final, schimbarea în bine să se producă la nivelul fiecărei comunităţi și a fiecărui individ.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.