Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 20 000 de manuale de orientare în carieră vor fi distribuite elevilor din opt județe ale regiunii Moldova

0

Elevii din Moldova vor primi manuale pentru planificarea unei cariere de succes

Peste 20 000 de manuale de orientare în carieră vor fi distribuite elevilor din opt județe ale regiunii Moldova. Profesorii diriginți care instruiesc acești copii vor primi în jur de 800 de ghiduri de lucru la clasă. Proiectul în cadrul căruia au fost realizate materialele se adresează elevilor din mediul rural din regiunea Moldova, una din cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Manualele vor fi distribuite în perioada decembrie 2011 – februarie 2013.

Lucrările “Orientare și consiliere în carieră – Manualul elevului de gimnaziu” si „Ghidul profesorului” sunt materiale ale Asociației Alternative Sociale revizuite în cadrul proiectului “Abilități de Carieră pentru Tineri – Investiție în Viitor” (ACTIV), finanțat, în parte, printr-un grant acordat de Romanian American Foundation. Cu aceste manuale Alternative Sociale își propune să ajute 20 000 de tineri din mediul rural din Moldova să folosească oportunitățile educaționale si să dobândească abilități de management eficient al carierei.

Noutatea pe care o aduce aceasta lucrare este abordarea diferențiată, în funcț ie de nivelul de cunostințe si de capacitatea elevilor de a lucra cu anumite concepte, oferind tuturor oportunități egale. Prin intermediul profesorului diriginte sau al consilierului scolar vom propune fiecărui elev activități care invită la autoanaliză si îl motivează să acționeze pentru a-si asigura viitorul, potrivit intereselor sale de carieră„ a declarat Alexandru Gulei, coordonatorului proiectului ACTIV.

În urma parcurgerii acestor manuale tinerii vor avea cunoștințele și capacitatea de a-și identifica și urma dezideratele de carieră, vor fi capabili să-și dezvolte potențialul și să ia decizii educaționale informate pentru o integrare de succes pe piața muncii.

Cu ajutorul aplicațiilor practice, exercițiilor de imaginație și jocurilor, manualele “Orientarea și consilierea în carieră” oferă elevilor o perspectivă practică, prietenoasă și realistă asupra opțiunilor profesionale existente. Îndrumați si sprijiniți de profesori, elevii ajung să capete încredere în propriile puteri, să își descopere aptitudini, talente și pasiuni și să își aleagă conștient drumul in viață”, a precizat Roxana Vitan, Directorul Executiv al Romanian-American Foundation.

Totodată, 800 de profesori diriginți si consilieri scolari vor utiliza în lucrul la clasă lucrarea “Orientare și consiliere în carieră -ghidul profesorului”, care ajută diriginții să aplice conținutul din „Manualul elevului” . Cadre didactice vor fi pregătite de un grup de 16 formatori specializați în domeniul orientării și consilierii în carieră, formați în proiect si afiliați la Casele Corpului Didactic. Cursurile de formare ale profesorilor sunt acreditate de Ministerul Educației Tineretului si Sportului.

Din anul 2006, Alternative Sociale desfăsoară activități de formare a cadrelor didactice pentru orientarea în carieră a copiilor. Rezultatele acestor proiecte sunt scăderea vulnerabilității copiilor la exploatarea prin muncă, trafic, abandon școlar etc. În același timp manualele create de specialiștii nostri ajută elevii să se autodescopere în planul resurselor intelectuale,a abilităților si a aptitudinilor pentru o carieră echilibrată și de succes” a declarat Cătălin Luca, Director Executiv.

Proiectul ACTIV antrenează la nivelul regiunii Moldova o colaborare interinstituționala importantă, partenerii proiectului fiind Casele Corpului Didactic, Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională, Inspectoratele Școlare Județene precum și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.