Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pentru fiecare 6 lei investiți, un elev este informat despre HIV

0

Aproximativ 5.500 de elevi din județele Botoșani și Iași au beneficiat în ultimele opt luni de sesiuni gratuite de prevenire a virusului HIV prin proiectul „Stand-up: educație pentru prevenirea HIV”, iar costul pentru fiecare elev informat este de numai 6 lei.

Proiectul Asociației Semper Musica, finanțat prin fondul Fundației Orange „Susține un ONG!” propune o metodă inedită de a informa tinerii de liceu din zonele rurale despre bolile cu transmitere sexuală: prin sesiuni care îmbină informația cu elemente de stand-up comedy.

Aproape 5.000 de tineri din 15 licee aflate în localități din județele Botoșani și Iași au beneficiat de sesiuni gratuite de informare despre virusul HIV, iar alți 500 de tineri din toată țara au primit consiliere de specialitate prin aplicația WhatsApp. Ei au avut întrebări legate de modul de transmitere a virusului, de folosirea corectă a unui prezervativ și alte aspecte asemănătoare.

Valoarea totală a finanțării primite din partea Fundației Orange a fost de 32.000 lei, ceea ce înseamnă o investiție de numai 6 lei pentru fiecare dintre tinerii informați cu privire la infecția cu virusul HIV și la alte infecții cu transmitere sexuală. În felul acesta, investiția în prevenire este semnificativ mai redusă decât costurile necesare pentru tratamentul împotriva virusului, în cazul unei infecții de acest tip.

Asociația Semper Musica și-a propus pe termen lung să folosească 80% dintre fondurile primite pentru serviciile acordate beneficiarilor proiectelor. Costul de 6 lei/tânăr informat reflectă strategia noastră de a direcționa cât mai multe fonduri către beneficiarul final. De asemenea, este clar că activitatea de prevenire este mai puțin costisitoare decât o testare HIV sau tratamentul pentru HIV. Și atunci, o activitate continuă și susținută de prevenire poate să reducă semnificativ numărul de noi infecții din rândul tinerilor. Bineînțeles, aceasta este realizată la anumite standarde de calitate, chiar și la acest cost redus.” a spus Alexandru Gheorghiu, Președintele Asociației Semper Musica.

Proiectul a câștigat una dintre finanțările de 32.000 lei oferite de Fundația Orange prin concursul „Susține un ONG!”, alături de alte proiecte de sănătate, mediu, dezvoltare comunitară etc, prin care angajații Orange sunt încurajați să propună și să coordoneze, alături de un ONG partener, proiecte de filantropie în care cred.

Asociația Semper Musica este una dintre cele mai active organizații din România, din domeniul prevenirii HIV, cu activitate în peste 29 de comunități din țară. În 2014, Asociația Semper Musica devine prima organizație din țară finanțată de Fundația MTV Staying Alive din America, iar în 2016, eforturile asociației din domeniul prevenirii HIV sunt recunoscute prin câștigarea Premiului I la Gala Societății Civile – Proiecte pentru tineret. În 4 ani de activitate în domeniul prevenirii HIV, Asociația Semper Musica a informat direct, legat de infecția cu HIV și contracepție, peste 20.000 de liceeni și tineri, peste 2000 de tineri de la nivel național beneficiind de consiliere specifică online și gratuită.

Programul Susține un ONG! este un fond care oferă finanțare pentru proiecte de filantropie propuse de angajați și dezvoltate alături de o organizație non-profit, pentru ca ei să învețe să coordoneze un proiect, să învețe să caute resurse alternative de finanțare pentru proiectele în care cred, să învețe să comunice un proiect, să dezvolte capacitatea de identificare de soluții la probleme sociale elementare, să crească gradul de satisfacție personală, să crească atașarea față de brandul Orange și să motiveze angajații să rămână în companie.

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei 6 ani de activitate, Fundaţia Orange a investit peste 3,8 milioane de euro în proiecte de educaţie digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.