Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Obiective turistice in Neamt

2

Moldova este regiunea din nord-estul României moderne care este alcatuită din următoarele judeţe: Iaşi, Vaslui, Galaţi, Botoşani, Neamş, Bacău, Vrancea, Suceava.
Aceasta parte a României este încărcată de istorie şi a fost stăpânit de unii dintre cei mai mari domnitori Ştefan cel Mare, Petru Muşat, Petru Rareş şi deţine un bogat patrimoniu de lăcaşuri de cult şi de monumente medievale. Dintre acestea putem enumera Mănăstirile Sihastria, Buhalniţa, Durău, Pângăraţi şi Brădiţel, adevărate pietre de hotar pentru orice traseu turistic din Moldova.

Cetatea Neamţului, cetate medievală din Moldova, este un alt obiectiv turistic important pe care îl puteţi vizita în zona Târgu Neamţ. Ridicată în timpul lui Petru I al Moldovei, cetatea cunoaşte cea mai înfloritoare perioadă în timpul lui Stefan cel Mare, care o include în sistemul defensiv de cetăţi ce aveau ca rol apărarea Moldovei. Unul din cele mai cunoscute momente de glorie ale Cetăţii Neamţului este în anul 1691 când a rezistat în faţa atacurilor armatei poloneze conduse de Ioan Sobieski. A fost ulterior abandonată, datorită presiunilor otomanilor.

Ansamblului Palatul Cnejilor se află la poalele Ceahlăului, în comuna Ceahlău, la 3 km de drum prin satul Schit, în apropierea pârâului cu acelaşi nume.
Iniţial schit şi mănăstire, apoi curte boierească fortificată, Palatul Cnejilor a fost un loc de desfăşurare a atâtor evenimente, unele din ele fiind consemnate istoric, altele rămânând în legenda sau în folcloristica locală. Ruinele sunt tot ceea ce s-a mai păstrat dintr-un întreg ansamblu arhitectural pe care localnicii îl mai numesc şi astăzi Palatul Cnejilor.
Se pare că schitul, prima construcţie a complexului Palatul cnejilor datează din sec al XIII-lea fiind construit de către anahoretul Silvestru.
Curtea Domnească situată pe un mic platou ce domină centrul oraşului, este amintită prima dată într-un document emis la 20 aprilie 1491, când Ştefan cel Mare face danie Mănăstirii Tazlău trei sate „Zăneştii, Stolnicii şi Faurii pe Bistriţa, mai jos de gura Cracăului care au fost din ocolul curţilor noastre de la Piatra”. Se pare că totuşi ea este anterioară acestei date, deoarece într-un act din 7 mai 1475, hotarul ocolului său este deja stabilit şi, ţinând cont că unul dintre satele ocolului este dăruit încă din 5 februarie 1468, putem considera că începuturile Curţii Domneşti de la Piatra se situează între anii 1468 şi 1475. Se poate presupune că iniţial construcţiile nu au fost de mare amploare, după cum rezultă din cercetările arheologice întreprinse între anii 1954-1955, acestea realizându-se abia după 1480. Datorită faptului că din vechile edificii nu s-au mai păstrat decât puţine elemente, este greu de estimat alcătuirea constructivă a acestui ansamblu arhitectural. S-au mai putut identifica o parte din pivniţele casei domneşti (lângă clădirea Colegiului „Petru Rareş”, unde de altfel s-a şi amenajat un punct muzeal) şi fragmente din latura sudică a zidului de incintă. Săpăturile au scos la iveală colţul de nord-vest al pivniţelor palatului, cuprinzând o încăpere de acces, un coridor lung şi patru galerii. În pivniţă se pătrundea printr-un gârlici cu 12 trepte de stejar. Încăperea, dreptunghiulară, era acoperită cu o boltă semicilindrică din cărămidă şi comunica cu coridorul printr-o uşă prinsă în stâlpi de piatră cioplită. Coridorul (lung de 11 m) era şi el acoperit cu o boltă din cărămidă şi blocheţi de tuf calcaros, astăzi distrusă. Pivniţa este împărţită în travee prin patru arcade de piatră sprijinite pe stâlpi.

Turnul Colopotniţă din Piatra cunoscut mai mult sub denumirea de Turnul lui Stefan cel Mare, turnul-clopotnita este amplasat la nord-vest de biserica „Sf. Ioan” şi face parte, împreună cu aceasta, din complexul arhitectural „Curtea Domnească”. El s-a păstrat destul de bine, fără modificări importante care să-l îndepărteze de forma sa iniţială. Mult mai elegant, mai bine proporţionat şi mai bogat în detalii valoroase de arhitectură faţă de cel ridicat de Ştefan cel Mare la Mănăstirea Bistriţa sau la Botoşani, turnul din Piatra-Neamţ a fost construit la un an după sfinţirea bisericii, fapt consemnat în pisania de pe zidul estic: „Io Stefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al ţării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit această clopotniţă împreună cu doamna sa Maria, fiica lui Radu voievod, şi cu prea iubitul lor fiu Bogdan voievod, în anul 7007 (1499), iar al domniei sale anul al 43-lea curgător, octombrie 28.”

Iubtorii sporturilor de agrement găsesc complexele sportive precum Complexul Rechinul, acesta dispune de un iaz amenajat pentru pescuit sportiv, grătar la dispoziţia pescarilor, teren amenajat pentru camping, un restaurant cu specific pescăresc cu 40 locuri, aprovizionat din păstrăvăria proprie şi un bar cu 20 de locuri, teren de sport şi teren de joacă pentru copii.

Baza hipică Col. Virgil Barbuceanu, situată vizavi de ştrandul din Piatra Neamţ. La aceasta baza hipică ce a fost înfiinţată în anul 1986, turiştii cât şi localnicii pot practica călăria de agrement sau pot lua parte la cursuri de călărie cu instructori specialişti, iar cei mici se pot plimba cu poneii. În grajdurile de la Baza Hipică Col. Virgil Barbuceanu există 30 de cai. Trei dintre ei sunt de rasă pură, şi anume Lipitan, aceştia fiind folosiţi pentru mersul cu trăsura. Unul dintre campionii de la Olimpiada de la Moscova este locatar al bazei hipice din Piatra Neamţ: este vorba de Violet, un pursange englez, ce are nu mai mult de 25 de ani. O altă vedetă a bazei hipice este Indianul, un Holstein, care este unicat în România, deoarece a fost obţinut în urma unui transfer de embrioni. Baza hipică Virgil Barbuceanu este gazda pentru competiţii ecvestre de nivel naţional cât şi internaţional, ea fiind considerată cea mai bună bază hipică la nivel naţional. În timpul competiţiilor oficiale, baza hipică din Piatra Neamţ poate găzdui până la 120 de cai veniţi la concurs.[…]

Pentru mai multe informaţii accesaţi site-ul 2rism.ro

PS: Multumim Iulia Anton pentru informatiile transmise.

Despre autor

avatar

Portal turism www.2rism.ro.

2 comentarii

  1. avatar
    Trofin Iulian on

    De vizitat acum Cetatea Neamtului. S-au terminat lucrarile de reabiliare. Este superb acum. Inclusiv interioare dotate si finisate ca in vremurile de epoca, etc. deasemenea Muzeul ‘Ion Creanga’, la fel integral renovat tematic.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.