O stea variabilă a fost descoperită de un tânăr din comuna Schela

0

Pasiunea pentru ştiinţă, alături de multă practică în domeniu şi suţinerea din partea semenilor, face ca anumite performanţe notabile să fie realizate chiar şi atunci când ai doar 16 ani. Este şi cazul lui Andrei Marian Stoian, un adolescent din comuna Schela, pasionat de astronomie, care în data de 3 ianuarie 2017 a descoperit o stea variabilă pe care a denumit-o “Schela V1”, după numele localităţii în care locuieşte!

Poza stea Schela V1

Andrei a reuşit acest lucru la Observatorul Astronomic din comuna Schela, pe care l-a amenjat cu ajutorul părinţilor şi al Primăriei din localitate. Descoperirea stelei variabile Schela V1 este rezultatul unei serii de observaţii astronomice (survey fotometric) realizate în ultimele luni ale anului 2016. Aceste observaţii astronomice au fost realizate cu telescopul principal de tip Newton al observatorului astronomic, cu diametrul oglinzii principale de 130mm f/5 şi camera CCD Atik 314L+.

      “M-am simţit mândru de mine şi m-am bucurat de această descoperire despre care nimeni nu ştia. Având privilegiul de a numi steaua aşa cum am dorit eu, am preferat să o numesc „Schela” pentru că aşa am simţit, ca numele comunei mele să apară pe cer”, ne-a declarat emoţionat Andrei-Marian Stoian.

Schela V1 este o stea variabilă de tip Delta Scuti, din constelaţia Auriga, a cărei variaţie este de ordinul orelor ca urmare a unor procese interne din interiorul stelei. Toate aceste date au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile (International Variable Star Index), confirmându-se astfel descoperirea.

Ovidiu Tercu si Stoian Andrei

Tânărul din Schela, elev la Seminarul Teologic “Sf.Ap.Andrei” Galaţi, are pasiunea pentru astronomie din anul 2010, când a devenit membru al Astroclubului “Călin Popovici” din cadrul Observatorului Astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi. Îndrumat de muzeograful Ovidiu Tercu, Andrei a pus bazele unui Observator Astronomic la Schela în anul 2013, care din luna noiembrie a aceluiaşi an deţine codul IAU-MPC L23, necesar pentru raportarea observaţiilor ştiinţifice la asteroizi şi comete, inclusiv asteroizi apropiaţi Pământului, unii dintre aceştia fiind incluşi în categoria asteroizilor potenţial periculoşi Pământului. Obţinerea codului MPC a fost posibilă în urma dotării Observatorului din Schela cu un telescop profesional obţinut prin intermediul unui proiect accesat de către Primăria Schela prin ONG Cerc Schela.

Andrei-Marian Stoian nu este la prima performanţă de acest fel. În luna octombrie 2016, împreună cu muzeograful Ovidiu Tercu, la Observatorul Astronomic din Galaţi, a contribuit la descoperirea stelelor variabile Galaţi V8 şi Galaţi V9.

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi

Telefon: 0236-411898, e-mail: contact@cmsngl.ro

Web: www.cmsngl.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.