Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

O călătorie de neuitat, 24-26 aprilie 2015, Iaşi

0

Elevii Liceului Special “Moldova” pentru deficienţi de vedere din Târgu Frumos au avut recent o experienţă unică alături de voluntari studenţi la Psihopedagogie Specială, Facultatea de Psihologie şi Stiinţele Educaţiei, Universitatea “Al. I. Cuza” şi de voluntarii Salvaţi Copiii Iaşi, în cadrul proiectului “Călătorie în Lumea Mea” iniţiat de Asociaţia Young Goldfish şi susţinut de Fundaţia Orange.

Asociaţia Young Goldfish  a adus împreună la sfârşitul lunii aprilie elevi şi voluntari, care au desfăşurat activităţi de cunoaştere interpersonală și de cunoaşterea naturii în vecinătatea livezii de cireşi din Iaşi iar o parte dintre copiii nevăzători au experimentat pentru prima dată mersul cu autobuzul, spaţiul urban, parcul, catedrala sau mersul cu scara rulantă din Palas Mall.

Voluntarii au învăţat să ghideze un nevăzător, au experimentat ochelarii fumurii şi bastonul alb şi s-au lăsat la rândul lor, ghidaţi de nevăzători.

goldfishElevii şi voluntarii au învăţat pe perechi să înregistreze interviuri cu reportofonul, să pună întrebări şi să surprindă cele mai interesante poveşti de viaţă.

De asemenea, ei au învăţat diferite talente cum sunt cele de actorie – au jucat o scurtă scenetă – de origami, mişcări de aerobic, jocuri şi trucuri legate de psihologia minciunii şi altele. Au exersat practic gestionarea timpului, iar în timpul liber au socializat jucând jocuri cu pedepse, spunând glume şi bucurându-se de prieteniile noi formate.

Experienta a implicat şi un schimb intercultural, în grup fiind primită si o voluntară din Indonezia, studentă la Psihopedagogie Specială, care vorbea româna şi care ne-a învăţat lucruri noi despre obiceiurile din țara ei.

Departamentul de Psihopedagogie Specială, Facultatea de Psihologie şi Stiinţele Educaţiei, Universitatea “Al. I. Cuza” a obţinut ca sponsorizare un soft vocal şi de mărire a scrisului pentru creşterea accesului la educaţie şi informaţie pentru studenţii cu deficienţe de vedere.

Expediţia de la Iaşi face parte din proiectul „Călătorie în Lumea Mea” desfăşurat în perioada mai 2014 – iunie 2015 de Asociaţia Young Goldfish şi susţinut de Fundaţia Orange pentru creşterea accesului la educaţie şi dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă ale copiilor şi tinerilor cu deficienţe de vedere.

Printre alte activitati din proiect se numără şi: înregistrarea de cărţi audio în studioul Young Goldfish din Bucureşti, oferirea lor în bibliotecile şcolilor şi liceelor speciale pentru deficienţi de vedere din Arad, Bucureşti, Buzău, Cluj, Târgu Frumos (Iaşi) şi Timişoara. În luna iunie a acestui an urmează a fi difuzat filmul de prezentare a proiectului cu cele mai frumoase momente din “Călătoria în Lumea Mea”.

“A fost o călătorie în lumea simţurilor şi emoţiilor, o experientă de învăţare pentru toţi participanţii. Ne dorim să repetăm astfel de cursuri cât mai des, să construim încrederea în sine şi în ceilalţi a acestor tineri talentaţi prin experienţe practice de viaţă, educându-i în acelaşi timp şi pe oamenii fără deficienţe să reacţioneze mai bine pe viitor. Vă invit cu drag să vă alăturaţi iniţiativei noastre pentru a realiza în continuare lucruri minunate”, a declarat Miruna Cardoş, Preşedintele Asociaţiei Young Goldfish.

Despre Asociația Young Goldfish

Young Goldfish este o asociație non-profit înființată în ianuarie 2009, ce urmăreşte consilierea, formarea și integrarea profesională a tinerilor.

Asociația Young Goldfish acționează pentru dezvoltarea personală a tinerilor pentru a ajunge la potențialul lor maxim. Astfel, îi ajutăm să-şi descopere visurile și vocația, să descopere ce-şi doresc cel mai mult și să obțină exact ceea ce visează.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.youngoldfish.ro

Despre Fundația Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Împreună cu instituţii şi organizaţii non-profit specializate, Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de sănătate, educaţie, cultură şi integrare socială în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.