Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Municipiul Roman, primul oraș dintre cele 5 selectate în proiectul Orașe Verzi – Regiuni Verzi care a finalizat „Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă”

0

Consiliul Local Roman a adoptat în cadrul ședinței desfășurate, vineri 13 mai 2016 „Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă” realizat în colaborare cu experții Fundației TERRA Mileniul III în cadrul proiectului „Orașe Verzi – Regiuni Verzi”. Proiectul este implementat de Fundația TERRA Mileniul III în parteneriat cu organizația neguvernamentală R20 – Regiuni pentru Acțiuni Climatice din Elveția și Asociația Municipiilor din România şi co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

orase verzi

Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă (PAED) este primul pas pe care un oraș semnatar al „Convenției Primarilor” trebuie să-l facă pentru a-și îndeplini angajamentele asumate prin aceasta. PAED-ul conține o analiză substanțială a situației energetice la nivel local, evidențiază emisiile de CO2 la nivel local și propune acțiuni clare de diminuare a emisiilor de CO2 în strictă concordanță cu politicile naționale și internaționale privind energia și schimbările climatice și implicit a Strategiei Europa 2020.

„Convenția Primarilor” reprezintă principala mișcare europeană în care sunt implicate autoritățile locale și regionale ce se angajează în mod voluntar pentru creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor de energie regenerabilă în teritoriile lor. Prin angajamentul lor, semnatarii Convenției își propun atingerea și depășirea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 20% a emisiilor de CO2 până în anul 2020 și cu 40% până în anul 2030.

Municipiul Roman este semnatar al Convenției Primarilor din anul 2014 iar prin PAED-ul adoptat se stabilesc acțiunile și măsurile ce vor fi întreprinse la nivel local, în vederea atingerii obiectivului general de reducere a emisiilor de CO2 cu cel puțin 20% până în anul 2020, faţă de anul de referință 2012.

Principalele măsuri pe care orașul le va lua sunt: reabilitarea termică a clădirilor municipale, și clădirilor rezidențiale, îmbunătățirea eficienței iluminatului public, producția locală de electricitate și utilizarea surselor regenerabile de energie, planificarea urbană și campanii de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la utilizarea durabilă a energiei.

Municipiul Roman este primul din cele 5 orașe selectate în cadrul proiectului „Orașe Verzi – Regiuni Verzi”, care finalizează și adoptă „Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă”. Alte 4 orașe selectate în urma unui proces minuțios beneficiază de asistența experților TERRA Mileniul III pentru realizarea de PAED-uri. Acestea sunt Focșani, Alba Iulia, Făgăraș și Roșiorii de Vede.

În cadrul aceluiași proiect 12 reprezentanți ai autorităților locale din orașele Alba Iulia, Roman, Gheorghieni, Roșiorii de Vede, Făgăraș, Focșani, Botoșani, Topoloveni, Onești, Brăila și București au efectuat la începutul lunii aprilie 2016 o vizită de studiu în Elveția, Geneva și zona Lausanne (Suisse Romande), colectând exemple de bună practică în implementarea la nivel local a unui plan de acțiune privind utilizarea durabilă a energiei. Agenda evenimentului a cuprins întâlniri cu oficialități locale și vizite la obiective de energie verde din zona SUISSE Romande.

La aceste municipalități se adaugă alte numeroase autorități locale care au participat la trainigurile și seminarul organizat în primul an de implementare al proiectului. Materialele rezultate în urma acestor activităţi fiind diseminate celor 109 membri ai Asociaţiei Municipiilor din România (103 municipii și 6 sectoare ale municipiului București) și contribuind la dezvoltarea acestora ca nuclee ale unor regiuni verzi.

Proiectul Orașe Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) a debutat în luna aprilie 2015 și se desfășoară la nivel naţional pe o perioadă de 24 de luni, fiind co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Valoarea totală a proiectului este 277.565,00 CHF din care 28.116 CHF reprezintă contribuţie proprie a partenerilor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.