Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lumină pentru ultimele 3 școli fără electricitate din România

0

Primele acțiuni din cadrul campaniei Lumină pentru România a Asociației Free Miorița vor avea loc în luna februarie pentru iluminarea ultimelor trei școli din România care nu sunt racordate la rețeaua de electricitate, prin montarea de panouri fotovoltaice.

Lumină pentru România - Copiii din Cruhla_Foto Andrei Becheru

Este vorba de școlile din Cruhla, județul Suceava, Poienile de sub Munte, județul Maramureș, și Dobraia din județul Caraș-Severin. Toate sunt amplasate în zone de munte, cu acces dificil, iar cei 27 de copii merg pe jos, zilnic, kilometri întregi prin păduri, pentru a ajunge la școală. Trăiesc în gospodării neracordate la rețeaua de electricitate, fără televizoare, tablete sau telefoane.

Lumină pentru România - La Cruhla_Foto Andrei Becheru

După acțiunile de la Ursici și de la Ineleț și după șase luni de muncă de cercetare pe teren (aprilie – octombrie 2014), Free Miorița a inițiat cea de-a doua etapă a campaniei Lumină pentru România – de strângere de fonduri și implementare propriu-zisă – acțiunea prioritară fiind de a ilumina ultimele 3 școli din România rămase fără curent electric în anul 2015 și care nu au niciun fel de dotare modernă: calculatoare, imprimante sau acces la internet, oferind astfel șanse egale la educație elevilor care învață aici:

„Poate este greu de crezut pentru mulți dintre noi, dar în anul de grație 2015, în România mai sunt încă școli care nu au lumină. Din fericire, mai sunt doar trei, și la acestea vom duce lumină prin două acțiuni organizate în luna februarie, alături de ROPECO”, susține Iulian Angheluță, fondator al Asociației Free Miorița și inițiatorul campaniei Lumină pentru România.

”Am crezut mereu că educația și accesul la informație sunt pilonii esențiali ai unei societăți sănătoase. Inclusiv noi la ROPECO, prin programele noastre de formare, încurajăm accesul tinerilor la o pregătire continuă și excelentă. Dar ca să ajungi la performanță, ai nevoie de un start care se presupune că îți este asigurat de familie iar mai târziu de școală. E greu de imaginat însă, că în România secolului XXI, mai există gospodării și școli unde oamenii se luptă pentru existență, fiind lipsiți de confortul oferit de cele mai elementare noțiuni prin care ne definim modernitatea. Prin urmare, acolo unde cei chemați să decidă eșuează în misiunea lor, este nevoie de un efort conjugat al mediului privat și al societății civile, prin reprezentanții săi, asociații și organizații nonguvernamentale, pentru a pune lucrurile pe făgașul lor firesc.

În spiritul acestei idei, odată ce am aflat de inițiativa Asociației Free Miorița am dorit să facem parte din această acțiune și o spunem cu mândrie că împreună reușim să aducem “Lumina pentru ultimile 3 școli fără electricitate din România”, a declarat Cristian Christodorescu, director general Ropeco București.

”M-am bucurat enorm că am găsit deschidere și am primit sprijin rapid din partea Ropeco București. Credem în aceleași idei și împreună vom face lumină în ultimele 3 școli din România. Contribuția financiară acoperă costul, transportul și montajul instalațiilor fotovoltaice și al echipamentelor IT, calculatoare și imprimante. 27 de copii vor avea lumină indiferent dacă este soare sau nu, acces la o educație normală și o șansă în plus pentru a reuși în viață”, a declarat Iulian Angheluță, inițiatorul campaniei Lumină pentru România.

Prin campania Lumină pentru România, Asociația Free Miorița descoperă și aduce lumina în casele celor care nu au curent electric, fie că este vorba de copii care învață în școli la lumina soarelui sau de oameni care trebuie să meargă pe jos mulți kilometri pentru a își cumpăra lumânări sau pentru a își încărca telefonul mobil.

Free Miorița este o mișcare non guvernamentală de luptă contra fatalismului mioritic.
”Dacioți până-n Mongolia”, ”Lumină pentru Ursici” și ”Lumină pentru copiii din Ineleț” sunt câteva din acțiunile realizate.

Lumină pentru România - La școala din Cruhla_Foto Andrei Becheru

Lumină pentru România - Școala din Cruhla_Foto Andrei Becheru

Lumină pentru România - Școala din Dobraia_Foto Andrei Becheru

Lumină pentru România - Școala din Poienile de sub Munte_Foto Iulian Angheluță
Despre Ropeco București

Ropeco București este o societate mixtă româno-elvețiană, înființată în anul 1993, specializată în comercializarea și implementarea unei game largi de soluții de înaltă performanță, dezvoltate intern, folosind tehnologie de la producători de tradiție din Japonia, Germania, Franța și SUA.

Ropeco Bucuresti oferă echipamente și soluții pentru plăți cu carduri, gestiunea și procesarea numerarului, distrugerea securizată a datelor, managementul liniilor de producție și depozitelor sau pentru gestiunea deșeurilor.
Cu peste 10.000 de echipamente distribuite numai în ultimii 5 ani, Ropeco București si-a dezvoltat un portofoliu de clienți ce include companii cu renume intern și internațional, din România și Republica Moldova, devenind unul dintre liderii de piață în domeniile de expertiză.

www.ropeco.ro| www.facebook.com/RopecoBucuresti

Info despre acțiune și campania Lumină pentru România:
www.freemiorita.ro/ www.facebook.com/freemiorita

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.