Licar de fericire

0

Centrul multifuncțional de recuperare și reabilitare pentru copii cu întârzieri în dezvoltare și dizabilități al Fundației Inimă de Copil se numără printre câștigătorii programului MOL pentru Sănătatea Copiilor derulat de Fundația pentru Comunitate

camera senzoriala

Proiectul Licăr de fericire se adresează copiilor cu dizabilități, oferind terapii de recuperare și reabilitare care reprezintă mai mult decât un drept de bază, drept de care, de cele mai multe ori, aceștia nu beneficiază. Prin acest proiect, un număr minim de 35 de copii din județul Galați dar și din județele Tulcea și Brăila vor beneficia de terapie emoțională prin stimulare polisenzorială, într-un program derulat de doi psihologi terapeuți.
Copiii cu dizabilități prezintă tulburări de stimulare și integrare senzorială și, în majoritatea timpului, nu se simt în siguranță. De cele mai multe ori, la provocări cotidiene, cum ar fi de pildă o simplă îmbrățișare, ei răspund într-o manierș ineficientă iar feedback-ul va fi, din păcate de cele mai multe ori, pe măsură. Astfel, pentru ei, am creat camera senzoriala, care se dorește a fi un spațiu sigur, adaptat nevoilor fiecărui copil. Un loc în care își pot „încărca” aceste nevoi într-un mod controlat, asistat de personal avizat, în care se pot liniști și își pot liniști simțurile.
Prin proiect minim 35 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 12 ani vor participa săptămânal la sesiuni de terapie emoțională prin relaxare și prin muzică, iar o dată pe lună la activități de socializare. Acest lucru va conduce la îmbogățirea modului în care copiii cu dizabilități complexe percep lumea și universul din jurul lor, dezvoltând uneori un mod alternativ de exprimare a unor sentimente și dorințe pe care unii dintre ei nu le pot exprima verbal.

Ne dorim ca prin aceste activități să contribuim la îmbunătățirea calității vieții și creșterea gradului de adaptare în societate a copiilor prin dezvoltarea abilităților de exprimare, comunicare și relaționare, prin învățarea ascultării, a așteptării rândului, lucrul în echipă, deprinderea de a alege potrivit cu dorințele și nevoile lor.

În cadrul proiectului 5 terapeuți își vor crește capacitatea de a oferi servicii de recuperare și reabilitare prin folosirea tehnicilor de stimulare polisenzoriale. Peste 35 de copii își vor îmbunătăți nivelul funcțional pentru a putea răspunde solicitărilor mediului extern prin ședințe săptămânale de terapie prin stimulare polisenzorială, vor avea loc 35 sesiuni individuale de terapie emoțională organizate în fiecare săptămână. Minim 35 de copii vor putea învăța să coopereze în cadrul unui grup de persoane fără teama de a fi marginalizați. Minim 15 copii/luna și însoțitorii acestora vor participa la petreceri aniversare organizate in cadrul Centrului. Peste 15 copii împreună cu însoțitorii acestora vor putea socializa într-un cadru sigur și plăcut, într-o tabără organizată de Fundația Inimă de Copil.

sigla MOL

Fundația „Inimă de Copil” este înființată în decembrie 1996, de un grup de voluntari din Galați, România. Programele fundației se adresează copiilor și familiilor în dificultate îmbunătățind calitatea vieții lor. Serviciile sociale oferite previn abandonul școlar, oferă terapie și recuperare pentru copii cu dizabilități, integrare socială pentru tineri și familii. În cei 19 ani de activitate, peste 15.000 de copii, tineri, familii în dificultate au beneficiat de activitățile organizației.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.