Lansarea platformei antreprenoriale Eco Social

0

Economia socială, o soluție pentru mediul înconjurător

Conferința finală

Asociația Salvați Dunărea și Delta a lansat platforma antreprenorială Eco-Social în cadrul conferinței naționale care a încheiat proiectul Economia Socială – o soluție pentru mediul înconjurător, desfășurat în perioada 2011-2013, în parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje.

SDD_3În cadrul evenimentului, au fost prezentate rezultatele proiectului: 4 structuri de sprijin ale economiei sociale în București, Neamț, Tulcea și Argeș, 4 întreprinderi sociale (IS) active în domeniul colectării și valorificării deșeurilor, 100 de persoane angajate în cadrul întreprinderilor sociale și 4000 de persoane informate și consiliate cu privire la beneficiile economiei sociale. Astfel, prin intermediul beneficiarilor, a fost creată o rețea activă de colectare, procesare și valorificare a deșeurilor în folosul comunităților locale și al partenerilor.

Platforma antreprenorială Eco-Social își propune promovarea economiei sociale și facilitarea accesului pe piața muncii a persoanelor vulnerabile din punct de vedere economic și social, prin intermediul întreprinderilor sociale. IS-urile au ca obiect de activitate reciclarea deșeurilor, în patru moduri diferite, în funcție de specificul local:

EcoSocial București: reciclarea creativă a mobilei vechi

EcoSocial Argeș:  prelucrarea și compostarea deșeurilor agricole

EcoSocial Neamț: valorificarea deșeurilor lemnoase în brichete de lemn

EcoSocial Tulcea:  producerea obiectelor artizanale, a acoperișurilor și a panourilor izolatoare din stuf și papură.

În perioada următoare, partenerii proiectului vor continua demersul prin sprijinirea structurilor sociale create astfel încât întreprinderile să ajungă treptat să-și asigure singure sustenabilitatea și dezvoltarea. Rețeaua Eco Social se va extinde prin integrarea și a altor întreprinderi sociale care au ca obiective sustenabilitatea, protecția mediului, sprijinirea dezvoltării meșteșugurilor.

În cadrul aceleiași conferințe a avut loc expoziția unei camere funcționale și locuibile, realizată din obiecte recuperate de la tomberon și transformate în mobilier: pat și masă din paleți, un fotoliu din anvelope utilizate, un dulap și un raft pentru sticle din lădițe de lemn, un geamantan folosit ca dulap. Aceste produse au fost realizate de IS Eco Social București, la care s-au adăugat împletiturile din papură manufacturate la Letea, de către Eco Social Tulcea.

Conferința face parte din proiectul „Economia socială, o soluție pentru mediul înconjurător”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

  SDD_1

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează