Lansare de carte @Galați: DESCRIPTIO DANUBII şi DESCRIPTIO PONTI EUXINI

0

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Fundaţia Europeană Titulescu, Institutul Cultural Român şi Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi vă invită miercuri, 6 iulie 2016, ora 1600 la un eveniment cultural de excepţie prilejuit de lansarea lucrărilor cartografice: DESCRIPTIO DANUBII şi DESCRIPTIO PONTI EUXINI.

Hărțile au fost și sunt produsul minților creatoare a unor oameni care au avut harul de a îmbina frumosul cu utilul, științele exacte cu cele conexe istoriei.

Afis lansare de carte 6 iunie 2016

Dunărea și Marea Neagră au fost în centrul atenției Marilor Puteri europene cu precădere după anul 1856, când se înființează Comisia Europeană a Dunării, cu sediul la Galați. Se dorea, așa cum stipulau art. 16-18 din Tratatul de Pace de la Paris din 30 martie 1856, ca prin acest organism european să se rezolve o situație tehnică privind navigația pe Dunărea maritimă până la Marea Neagră. Încetul cu încetul acest aspect tehnic a fost înlocuit cu unul politico-economic, iar Comisia Europeană a Dunării trebuia să fie apărătoarea intereselor comerciale ale națiunilor riverane Dunării, fluviu ce străbate șapte state și trei capitale europene. Ca români, trebuie să fim conștienți că „întreaga regiune a fluviului Dunărea, ne este tot atât de preţioasă ca Rinul, Germaniei; Neva, Rusiei; ca Bosforul Sultanilor (…). Sulina, Galaţi, Brăila, Severinul…sunt perle tot atât de preţioase dezvoltării şi existenţei românilor, ca Suezul, Malta, Gibraltarul…, celui mai vast imperiu al mărilor şi uscatului.”

Invitații speciali ai acestui eveniment sunt: prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE, Preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu şi Ovidiu DUMITRU, Director al Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.

Evenimentul se va desfăşura la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.