La Zilele Nordului se arată Moldova neștiută

0

500 de turiști din România, Republica Moldova și Ucraina sunt așteptați la festival.
Cinci Tururi ale Nordului le propun experiențe turistice neconvenționale în locuri surprinzătoare din nordul Molovei.

Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare

Locuri unicat și experiențe turistice autohtone

O serbare populară în curtea unei biserici unicat în lume, un picnic cu chitara într-o poiană seculară, o vizită la casa unui sfânt, o drumeție cu căruța în lunca Prutului și o vânătoare de comori în cel mai nordic oraș al României, acestea sunt câteva dintre propunerile turistice ale celei de a doua ediții a Zilelor Nordului, festival de muzică, arte și călătorii desfășurat în Darabani la acest final de săptămână.

Printre cele peste 50 de concerte și evenimente culturale ale festivalului, organizatorii au pregătit în acest an și cinci Tururi ale Nordului, destinate turiștilor și localnicilor.

„A promova frumusețile regiunii de Nord, prin oamenii și prin locurile sale, aceasta e o parte importantă a misiunii noastre. Continuăm și în acest an să descoperim Moldova împreună cu cei care vin de la sute de kilometri depărtare, special pentru festival. Și credem că locurile pe care le explorăm în Tururile Nordului sunt, din păcate sau din fericire, noi chiar și pentru localnici”, declară Ștefan Teișanu, președinte Asociației Nord, organizatoare a evenimentului.

Dacă joi festivalul propune două călătorii muzicale la Liveni și Mihăileni, satele copilăriei lui Enescu, de vineri încep Tururile Nordului, o serie de excursii ghidate, având ca punct de plecare Casa de Cultură „Theodor Balș” din Darabani. Vineri, sâmbătă și duminică, de la ora 12:00 încep tururile orașului, prin care doritorii vor putea cunoaște pe îndelete cele mai interesante povești ale locului, în timp ce vizitează Biserica Sf. Nicolae, Casa Acad. Leon Dănăilă sau Muzeul Nordului. Turul de duminică are un format special: organizatorii au pregătit o „vânătoare de comori”, invitându-i pe participanți să descopere, pe baza unor indicii, alte locuri și povești interesante ale orașului.

Vineri, tot de la 12:00, se pleacă într-un tur care îi duce pe turiști la Casa Memorială „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” și în punctul de nord extrem al României, pentru a se opri într-un loc legendar de pe malul Prutului: Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare. Aici organizatorii au pregătit lansarea albumul „Black / White” a artistului Lucian Dragotă și un picnic pentru participanți. Turul de sâmbătă începe la aceeași oră 12:00 și îi duce pe cei interesați în vizită la Casa Memorială „George Enescu” din Liveni, apoi la o plimbare cu căruța în lunca Prutului, păstrând pentru final cel mai spectaculos obiectiv al drumeției: biserica unicat de Hilișeu-Crișan, singura biserică din lume care e atât ortodoxă, cât și catolică. Acolo va avea loc o întâlnire cu sătenii din Hilișeu, care pregătesc sarmale și cozonaci pentru întâlnirea cu turiștii.

„Doritorii trebuie să își rezerve un loc pentru participarea la Tururi. O pot face pe site-ul nostru, www.zilelenordului.ro. Cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Darabani, care ne pun la dispoziție microbuzele necesare, am reușit să păstrăm și în acest an gratuite toate aceste tururi. Am instruit câțiva tineri pasionați de istorie locală, ei vor fi ghizii turiștilor între locații, unde îi așteaptă custozii fiecărui obiectiv de pe traseu. Ne-am dorit foarte mult ca aceste tururi să ofere, începând cu acest an, dincolo de vizitele în sine, și ceva din experiența locală, din viața de zi cu zi a locurilor noastre”, aflăm de la același Ștefan Teișanu.

Biserica din Hilișeu-Crișan

La festival sunt așteptați 500 de turiști din România, Basarabia și Bucovina de Nord

Și-au rezervat deja locuri în campingul festivalului turiști din Iași, Chișinău, Edineț, Cernăuți, Cluj, Botoșani, Suceava și Dorohoi, iar cele câteva pensiuni din Darabani sunt deja pline. În campingul special amenajat pe Stadionul Orășenesc mai sunt însă locuri, iar turiștii care aleg această variantă de cazare au acolo cele mai bune condiții: pază permanentă, parcare, acces la vestiare și dușuri.

„Sunt mulți localnici care ne-au sărit în ajutor, oferindu-ne să îi cazeze gratuit, în casele lor, pe unii dintre invitații festivalului. Ocuparea pensiunilor din Darabani e de 100% în perioada Zilelor Nordului, așa că sprijinul lor a fost mai mult decât binevenit. Unii dărăbăneni și-au invitat acasă prieteni din alte orașe și colegi de facultate, explicându-le că festivalul e un prilej bun să facă o vacanță în regiune”, spun organizatorii.

Peste 50 de concerte și evenimente culturale la această ediție a Zilelor Nordului

Între artiștii confirmați la ediția din acest an a Zilelor Nordului se numără trupele Șuie Paparude și ROA, ucrainenii de la Haydamaky și moldovenii de la Gândul Mâței. Poiana Teioasa găzduiește concerte de muzică rock și electro, cu intrare liberă, iar peste zi participanții la festival au acces la peste 20 de evenimente culturale și educaționale: spectacole de teatru, lansări de carte, proiecții de film, expoziții de pictură și fotografie, ateliere.

Festivalul este organizat de Asociația Nord, care contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botoșani – Suceava – Iași – Chișinău – Cernăuți) prin proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială. Misiunea asociației este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere (România, Republica Moldova, Ucraina).

Partenerul Oficial al Zilelor Nordului este BCR. Festivalul este organizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Darabani și co-finanțat cu sprijinul DJST Botoșani, Bergenbier și Cemacon.
Afis_Zilele_Nordului_2015

Mai multe informații pe www.nordul.ro și www.zilelenordului.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.