La Iaşi bunicii sunt cool

0

Ne interesează ce aveţi de spus! le-au declarat  copiii bunicilor marti, 30 octombrie, la Iaşi. 60 de nepoţi şi-au chemat bunicii la Colegiul Costache Negruzzi să le asculte poveştile. Poveşti de demult sau recente, reţete vechi, obiceiuri, meserii uitate.

Bunicilor le plac poveştile şi fiecare moment în care pot să arate ce ştiu, pe cine au cunoscut sau ce au învăţat cândva să facă se încarcă, aproape pe nesimţite, cu magie. O după amiază obişnuită de toamnă rece  se transformă într-o zi luminoasă, strălucitoare şi caldă. Poveştile se petrec, una după alta: uite ce am găsit în lada de zestre, cum se păstrau cerealele, ce mâncau bătrânii, legenda iubirii, cum ne ajută bunicii să ne formăm ca oameni. Copiii cântă, ascultă o baladă veche de peste 200 de ani, le fac fotografii bunicilor şi, mai ales, învaţă.

Învaţă că distanţele nu mai contează – unii au venit de la zeci de kilometri – şi nici problemele  obişnuite; că diferenţele dintre ei şi bunici se şterg atunci când poveştile sunt doar un pretext  pentru a ne cunoaşte unii pe alţii.

E adevărat, copiii au fost cei care i-au invitat pe bunici ca sa-i onoreze. Dar până la urmă bunicii le-au întors, modesti, darul.

Coordonatorul acţiunii, profesor Luminiţa Cozmei  a prezentat, la finalul acţiunii,  expoziţia Casa bunicii, o serie de picturi realizate de  elevii clasei a II-a şi a moderat o discuţie despre învăţămintele unei  intâlniri între generaţii.

Acţiunea Ne interesează ce aveţi de spus! de la Iaşi a fost iniţiată de prof. Luminiţa Cozmei sub patronajul Colegiului Naţional Costache Negruzzi şi este derulată de Asociaţia Centrul de Politici pentru Diversitate în parteneriat cu Asociaţia pentru Drepturile Pensionarilor din România. Acţiunea Ne interesează ce aveţi de spus! este parte a proiectului Bunicii mei sunt cool.

Organizatorii mulţumesc participanţilor la eveniment:

Peste 120 de bunici şi nepoţi

Elevii clasei a II-a, Colegiul Naţional Costache Negruzzi

Colegiul Naţional Costache Negruzzi

Elvira Rotundu, Director

Mihaela Tura,  Director adjunct

Angela Huţanu, învăţător

Mihaela Apetroae, Inspectoratul Judeţean Iaşi

Tudoriţa  Lău, rapsod

Margareta Vlad, Asociaţia Femeilor Ortodoxe din Iaşi

Maria Miron, consilier educativ, Şcoala Gheorghe Mârzescu, Iaşi

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează