Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

La Iaşi bunicii sunt cool

0

Ne interesează ce aveţi de spus! le-au declarat  copiii bunicilor marti, 30 octombrie, la Iaşi. 60 de nepoţi şi-au chemat bunicii la Colegiul Costache Negruzzi să le asculte poveştile. Poveşti de demult sau recente, reţete vechi, obiceiuri, meserii uitate.

Bunicilor le plac poveştile şi fiecare moment în care pot să arate ce ştiu, pe cine au cunoscut sau ce au învăţat cândva să facă se încarcă, aproape pe nesimţite, cu magie. O după amiază obişnuită de toamnă rece  se transformă într-o zi luminoasă, strălucitoare şi caldă. Poveştile se petrec, una după alta: uite ce am găsit în lada de zestre, cum se păstrau cerealele, ce mâncau bătrânii, legenda iubirii, cum ne ajută bunicii să ne formăm ca oameni. Copiii cântă, ascultă o baladă veche de peste 200 de ani, le fac fotografii bunicilor şi, mai ales, învaţă.

Învaţă că distanţele nu mai contează – unii au venit de la zeci de kilometri – şi nici problemele  obişnuite; că diferenţele dintre ei şi bunici se şterg atunci când poveştile sunt doar un pretext  pentru a ne cunoaşte unii pe alţii.

E adevărat, copiii au fost cei care i-au invitat pe bunici ca sa-i onoreze. Dar până la urmă bunicii le-au întors, modesti, darul.

Coordonatorul acţiunii, profesor Luminiţa Cozmei  a prezentat, la finalul acţiunii,  expoziţia Casa bunicii, o serie de picturi realizate de  elevii clasei a II-a şi a moderat o discuţie despre învăţămintele unei  intâlniri între generaţii.

Acţiunea Ne interesează ce aveţi de spus! de la Iaşi a fost iniţiată de prof. Luminiţa Cozmei sub patronajul Colegiului Naţional Costache Negruzzi şi este derulată de Asociaţia Centrul de Politici pentru Diversitate în parteneriat cu Asociaţia pentru Drepturile Pensionarilor din România. Acţiunea Ne interesează ce aveţi de spus! este parte a proiectului Bunicii mei sunt cool.

Organizatorii mulţumesc participanţilor la eveniment:

Peste 120 de bunici şi nepoţi

Elevii clasei a II-a, Colegiul Naţional Costache Negruzzi

Colegiul Naţional Costache Negruzzi

Elvira Rotundu, Director

Mihaela Tura,  Director adjunct

Angela Huţanu, învăţător

Mihaela Apetroae, Inspectoratul Judeţean Iaşi

Tudoriţa  Lău, rapsod

Margareta Vlad, Asociaţia Femeilor Ortodoxe din Iaşi

Maria Miron, consilier educativ, Şcoala Gheorghe Mârzescu, Iaşi

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.