La Iași Asociaţia Mai Bine organizează două seri de filme documentare

0

În perioada 25 – 26 noiembrie Asociaţia Mai Bine organizează proiecţii de filme documentare, în cadrul proiectului Redu Consumul, Reutilizează, Reciclează, desfăşurat în intervalul septembrie – decembrie 2011 în Iaşi. Proiectul este implementat de Asociaţia Mai Bine şi finanţat de Primăria Municipiului Iaşi şi Asociaţia Recolamp.

În cele două zile, în intervalul orar 18.00 – 21.00, aveţi posibilitatea să vizionaţi la Casa de Cultură Mihai Ursachi, patru filme documentare: The Light Bulb Conspiracy, Pig Business, Macauba. Notes on fights and energy şi Meat the Truth. Patru titluri incitante, patru documentare pe măsură, despre obiectele care ne înconjoară, despre hrana din băcănii, exploatare şi despre efectele industriei alimentare asupra mediului. După fiecare film va avea loc o discuţie la care publicul este invitat să participe, cele mai bune intervenţii fiind premiate cu produse ecologice. Intrarea la filme este gratuita.

“Proiectul Redu Consumul, Reutilizează, Reciclează este o platformă educativă, parte a proiectului IaSi Reciclează, ajuns la cea de-a cincea ediţie. Prin acest proiect se doreşte responsabilizarea civică a ieşenilor în direcţia protecţiei mediului şi promovarea celor 3 R din Ecologie – Redu Consumul, Reutilizează, Reciclează – prin educarea teoretică şi practică a populaţiei ieşene cu privire la importanţa protejării mediului, precum şi încurajarea implementării de activităţi concrete în acest sens, aflate la îndemâna fiecărui cetăţean”, declară Anca Gheorghică, președinta Asocociației Mai Bine și managera proiectului.

The Light Bulb Conspiracy (2010) va deschide sesiunea de proiectii e filme vineri, 25 noiembrie la ora 18. Filmul prezintă povestea unor companii care fabrică produse menite să se strice. Regizoarea Cosima Dannoritzer ne introduce conceptul de „uzura planificată”, care reprezintă o practică ce a pornit de la ideea că obiectele trainice nu sunt benefice unei afaceri. Cu timpul, această noţiune a căpătat noi înţelesuri, astfel încât nu durabilitatea unui produs decide momentul înlocuirii acestuia, ci dorinţa noastră de a avea lucruri puţin mai noi, puţin mai bune, puţin mai repede.

Pig Business (2009), proiectat vineri începând cu ora 19 este un film realizat în regia lui Tracy-Louise Ward care prezintă o investigaţie realizată pe o perioadă de 4 ani în domeniul industriei intensive de carne. Căutările ei o aduc şi pe teritoriul României în încercarea ei de a prezenta efectele pe care această industrie le are asupra comunităţilor locale, asupra micilor fermieri, asupra sănătăţii oamenilor, asupra calităţii cărnii pe care noi o consumăm, asupra mediului înconjurător.

Astăzi, în Brazilia, se încearcă crearea unei legături între producţia de biocombustibil, protecţia mediului şi reducerea sărăciei. Dar această nouă cale porneşte de la o realitate crudă pentru secolul al XXI-lea: muncitorii de pe câmpuri au statut de scavi. Filmul spune o poveste despre lupta pentru pamânt, despre exploatare, rebeliune şi eliberare. Povestea unor oameni care au învăţat să cucerească pământul, metru cu metru, cu sacrificiu şi dedicaţie. Documentarul Macauba. Notes on fights and energy (2011), proiectat sâmbătă de la ora 18 a fost produs în cadrul proietului Energizing Development realizat în parteneriat cu Fundaţia Terra Mileniul III, Asociaţia Alma Ro, Universitatea din Bologna, Organizaţia Oikos şi Clubul Ecologic Transilvania.

In Meat the truth (2008), Karen Soeters ne atrage atenţia asupra unui aspect foarte important în ceea ce priveşte cauzele încălzirii globale, dar care până acum a fost în mare parte ignorat: producerea intensivă de carne. Filmul demonstrează faptul că această producţie industrializată contribuie mai mult la producerea efectului de seră decât toate noxele emise de toate maşinile, trenurile, vapoarele şi avioanele puse la un loc. Problemele ridicate vin şi cu soluţii care ne sunt la îndemână.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.