Kult HUB, un loc unde tinerii pot învăța cum să schimbe lumea

0

După ce și-a terminat studiile universitare la București, Sebastian Hrib s-a întors în orașul natal, Roman, și a pus pe picioare Kult HUB, un loc unde tinerii pot învăța cum să schimbe lumea.

Tot mai mulți oameni înțeleg că schimbarea vine când punem umărul la treabă. Că societatea nu e vreun concept abstract, ci că noi suntem societatea, noi suntem lumea aceea pe care o dorim mai bună și, deci, e-n puterea noastră să contribuim și să facem lucrurile să se întâmple.

Sursa și interviul complet aici.

 

Sebastian Hrib crede în puterea exemplului și în acțiune © ARHIVĂ PERSONALĂ

Și în România, tot mai mulți oameni înțeleg importanța acțiunii și a antreprenoriatului social. Cei mai îndrăzneți dintre ei identifică anumite probleme din comunitatea lor, găsesc soluțiile potrivite, care implementate ar putea să dea roade, și apoi se apucă de treabă.

Nu e mereu ușor, dar merită. Sebastian Hrib din Roman e unul dintre tinerii care s-au săturat să mai aștepte ca alții să facă să fie bine. Interesat de educație și oportunități mai multe pentru cei din orașul său, Sebi a creat Kult HUB, un loc în care dezvoltă proiecte, inspiră oameni și construiește o lume mai bună. El este unul dintre finaliștii din 2016 ai competiției Social Impact Award, cea mai mare competiție de idei și afaceri sociale din Europa, care are loc în România. Anul acesta, și tu poți să-ți înscrii proiectul la SIA până pe 15 mai.

Când ai avut prima dată gândul unui loc precum Kult HUB și de ce ai crezut că ar fi nevoie de un astfel de loc în Roman?

Întotdeauna mi-au plăcut locurile alternative care conectează oamenii faini. Ideea a luat naștere când am aflat de Social Impact Award. Eram în Universitatea Alternativă, în comunitatea de antreprenoriat, și tot creionam mai multe tipuri de business: primul gând a fost să fac un van cu mâncare sănătoasă în București – după ce am gătit pentru toți colegii de la birou, am realizat că era doar un hobby. Apoi m-am gândit să deschid o ceainărie în Roman, am făcut un studiu de piață și nu prea au ieșit socotelile. O prietenă din UA mi-a zis de SIA și am gândit planul pentru un spațiu educațional și creativ în Roman – un catalizator de oportunități pentru tinerii din oraș, care să le extindă perspectivele de viitor și să-i aducă în contact cu oameni-model.

Cum ai transformat ideea ta în realitate?

După două pitch-uri și o experiență de 6 luni cu Erasmus pentru tineri antreprenori la un hub din Barcelona, împreună cu Marian Knup, prieten din copilărie și co-fondator KULT Hub, am conturat primul proiect educațional Roman 3D – economic, cultural și social al cărui scop a fost ca tinerii să-şi cunoască oraşul şi să propună iniţiative de dezvoltare a comunităţii. Au fost create și propuse cinci proiecte către reprezentanţii primăriei şi atunci am realizat că tinerii, dacă au sprijin, resurse şi un mediu adecvat, pot realiza lucruri cu impact în comunitatea lor. Din acest moment, următorii paşi au fost identificarea spaţiului potrivit şi amenajarea lui într-un mod cât mai creativ. Dar cel mai important e că am reuşit să găsim oameni-model dispuşi să-şi răpească un pic din timpul lor liber pentru a forma şi a inspira pe adolescenţi.

Sursa și interviul complet aici.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.