Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

INEDIT: Galaţiul a ajuns în stele! VEZI CUM!

0

La Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii «Răsvan Angheluţă » Galaţi au fost descoperite două stele variabile, care au fost denumite Galaţi V1 şi Galaţi V2

În luna septembrie 2013, la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi au fost descoperite două stele variabile, de către muzeograful Ovidiu Tercu – coordonatorul Observatorului Astronomic şi Alex Dumitriu – membru al Astroclubului „Călin Popovici”.

Observaţiile astronomice au fost realizate în luna august 2012, cu telescopul principal al observatorului, cu diametrul oglinzii principale de 40 cm şi camera CCD SBIG STL-6303e, iar analiza datelor a fost realizată în luna septembrie 2013.

„În urma analizei datelor am descoperit faptul că două stele din constelaţiile Cassiopeia şi Andromeda sunt de fapt stele variabile. Stelele variabile sunt stele a căror strălucire variază periodic, ele fiind de mai multe tipuri; în cazul nostru, avem de-a face cu stele variabile de tip Delta Scuti, a căror variaţie este de ordinul orelor, iar variaţia este rezultatul unor procese interne din interiorul stelelor. Toate aceste date au fost raportate imediat către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile, confirmându-se astfel descoperirea”, a declarat muzeograful Ovidiu Tercu.

Mai departe, cei doi descoperitori, Ovidiu Tercu şi Alex Dumitriu, au propus ca cele două stele să poarte numele oraşului Galaţi, argumentând acest lucru. Această cerere a fost acceptată, iar celor două stele le-a fost acordată denumirea Galaţi V1, respectiv Galaţi V2 (V semnifică faptul că steaua este variabilă). Cele două stele sunt circumpolare, găsindu-se în constelaţiile Cassiopeia şi Andromeda, sunt vizibile pe tot parcursul anului deasupra orizontului din România.

„De foarte mult timp, eu şi prietenul meu, Alex Dumitriu, ne doream să ducem numele oraşului Galaţi pe cer. Am reuşit acest lucru!”, a adăugat Ovidiu Tercu.

Din ceea ce se cunoaşte, Galaţi V1 şi Galaţi V2 sunt singurele stele cu nume româneşti, în afara de steaua Sanduleak -69° 202, care a explodat sub forma supernovei SN 1987A. Acea stea a fost catalogată în Statele Unite ale Americii, de către astronomul american de origine română, Nicholas Sanduleak. Descoperirea acestor stele variabile este o realizare integral românească, dintr-un observator astronomic din România.

Pentru mai multe detalii tehnice despre cele două stele variabile puteţi accesa următoarele link-uri:

Galati V1: http://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.top&oid=356072
Galati V2: http://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.top&oid=356081

stele 3

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.